Miért nem eszik a kutyám és mit tehetek ellene?

kutya-nem-eszik

Ha a kutya nem eszik, vagy csak kevesebbet a szokásosnál, az nem mindig azt, hogy valami nincs rendben, de ki kell, hogy a mögöttes állapotokat zárni, megvívnánk a vállunkat.

A kutyák szeretnek enni . Akkor ha hirtelen elvesztik az étvágyukat, az egy kicsit aggasztó lehet.

Meddig bírja a kutya ennivaló nélkül? 

A legtöbb felnőtt kutya három-öt napot kibír evés nélkül vízfogyasztás mellett. Ez persze nem jelenti azt, hogy tétlenül kell néznünk, ha a kedvencünk nem eszik! Ha már két napja nem vett magához élelmet, de normálisan viselkedik, forduljunk állatorvoshoz. Ez kivételt képez a cukorbetegséggel diagnosztizált kutya, aki ha kihagy egy étkezést, kómába eshet (hipoglikémia).

Okok, amiért a kutya nem eszi meg az ételt

A kutyák étvágytalanságának számos oka lehet. A legjobb kezelési terv kidolgozása érdekében fontos meghatározni a kiváltó okot. A kutya étvágyát módosíthatja bizonyos egészségügyi állapotok, környezeti változások vagy magával az élelmiszerrel kapcsolatos problémákat.

Azon betegségek listája, amelyek csökkenthetik a kutya táplálékfogyasztását, kiterjedt. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az egészségügyi állapotokat, amelyek étvágytalanságát vagy csökkentett étvágyat okozhatnak:

  • Emésztőrendszeri betegségek (parvovírus, túleves miatti gyomorrontás, gyulladásos bélbetegség, gyomorfekély vagy székrekedés)
  • A gasztrointesztinális elzáródása (idegen traktus a gyomorban elakadt tárgy)
  • Szervműködési zavarok és szisztémás betegségek (veseelégtelenség, diabéteszes ketoacidózis, májbetegség vagy hasnyálmirigy-gyulladás)
  • Fogászati ​​​​​​​​​​​betegségek (fogágybetegség vagy törött fogak)
  • Daganatos megbetegedés a szájban, a torok hátsó részén, gyomor- vagy bélrák
  • Ízületi gyulladás , amely megnehezíti a fej leengedését az edényhez
  • Csípőízületi diszplázia, ami fájdalmassá teszi a járást
  • Gyógyszerek (sok gyógyszert befolyásolhatja az étvágyat)

A kutyák hasonló érzelmeket élnek át, mint az emberek. Csökkent étvágyat okozhat feszültséget, a félelem, a szorongás, amely magában foglalja az általánosított és a szeparációs szorongást

Idősebb kutyáknál a kognitív hanyatlás is befolyásolja az étkezést. Egyes kutyák esetében olyan gyógyszerekre lehet szükség, mint a fluoxetin vagy a trazodon, hogy segítsenek kezelni állapotukat.

Egyéb okok

Előfordulhat, hogy nem orvosi vagy viselkedési probléma okozza az étvágytalanságot. Lehet, hogy az állat egyszerűen nem éhes! Ha napközben túl sok jutalomfalatot kap, vagy egyéb csemegékkel, például az általunk fogyasztott ételekkel is megkínáljuk, nem csoda, ha nem akarja megenni vacsoraidőben a tápot.

A környezeti változásokat kedvencünk érzelmi jólét. Stresszt szorongást okozhatnak, ami befolyásolja az étvágyat.  Az új otthonba valóköltözés, egy másik kisállat vagy egy gyermek érkezése okozta féltékenységet, a vendégek jelenléte, a lakás átrendezése, vagy az állat telephelyének másik helyre történő áthelyezése szintén előidézett étvágytalanságot.

Egyes kutyák nem nyúlnak hozzá az ételhez, amíg a gazdájuk távol van, de azonnal elkezdek enni, amint az belép az ajtón. 

Problémák a kutyaeledellel

Ha a kutya korábban rendszeresen megette ugyanazt az ételt, de most nem mutatott érdeklődést iránta, ellenőrizzük, hogy nem penészes-e, vagy nem járt-e le a szavatossága.
Egyes kutyák válogatósak, csak egy bizonyos típusú táplálékot részesítenek előnyben, és nem hajlandók megenni semmi mást. Ha kedvencünk teljesen abbahagyja az evést, ha új eledelre váltottunk, érdemes visszaváltani az eredeti táplálékra, vagy másikkal próbálkozni.
A probléma és /vagy a gyomornedvvel érintkezve a hidegen sajtolt tápok könnyen lebomlanak, akkor az extrudált tápok megduzzadnak a gyomorban, és maradnak. Képzeljük el, milyen hatása van a két étel a gyomorra. Ne váltsunk rosszabb minőségű eledelre!
Bizonyos kutyákat tudnak, hogyan befolyásolják a gazdájukat, ezért megtagadják az étkezést, ha tudja, hogy helyette valami jobbat adunk nekik. A finomságok legfeljebb 10%-át tehetik ki a kutya által elfogyasztott kalóriáknak.

Hogyan ösztönözzük evésre a kutyát?

Az egyéb problémának a kutya étvágyának visszanyerésében:

Még mi, emberek is inkább a finom, meleg ételeket részesítjük előnyben. Adjon hozzá egy kis meleg vizet a kutya ennivaló, vagy tegyük be az ételt rövid időre a sütőbe, de figyeljünk, hogy ne legyen túl meleg nehogy az állat megégesse a nyelvet.

Keverjünk bele az ételébe kis emberi táplálékot, hátha ez beválik. Jó választás a sima csirke, hal vagy egy kis nátriumszegény marha- vagy csirkehúsleves, párolt vagy főtt vajtök, édesburgonya vagy sütőtök. Csak ügyeljünk arra, hogy ne adjunk nekik semmilyen, a kutyákra káros összetevőt, például hagymát vagy fokhagymát.

A testmozgás növeli az étvágyat, ezért étkezés előtt vigyük a kutyát sétálni, vagy fárasszuk le játékkal.

Fontos! Ha az állat hány, hasmenése is van, letargikus, feszült vagy felpuffadt a hasa, vagy ha megérintjük azt, ugat, sürgősen vigyük állatorvoshoz! Az állatorvosnak különbséget kell tennie az étvágytalanságot okozó és az evésképtelenséget okozó állapotok között.

 

Források:
https://www.petmd.com/dog/symptoms/why-my-dog-not-eating
https://www.furkin.com/blog/why-wont-my-dog-eat

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.