Hogyan tegyük a költözést a lehető legstresszmentesebbé a kutyánk számára?

koltozes-kutyaval

Számunka a költözés izgalmas és új fejezetnek tűnhet, de lehet, hogy a kutyánk ezzel nem ért egyet. Neki a lakhelyváltás nagy kihívást jelenthet, azonban néhánydolgot megtehetünk annak érdekében, hogy könnyebben élje meg az egészet.                                                                   

Nekünk, embereknek szükségünk lehet egy kis időre, hogy megszokjuk az új otthonunkat. A holmijaink eltérő helyeken lesznek, de erre lelkileg felkészültünk. Azonban kedvencünket a költözés hirtelenül és váratlanul érintheti, és nem feltétlenül reagál rá jól.

Még egy nyugodt állat számára is szorongást okozhat

A kutyák érzékelhetik, hogy valami megváltozik, amikor összepakoljuk a dolgainkat a jelenlegi otthonunkban, de nem tudják pontosan, mi az. Néhányan azt hiszik, hogy a költözés csak egy új kaland, de más kutyák ellenállhatnak a változásoknak, vagy idegesek lehetnek, ha a dolgok átalakulnak a környezetükben. Ez a szituáció még egy nyugodt állat számára is szorongást okozhat. Van azonban néhány dolog, amivel segíthetünk a kutyának ráébredni, hogy az új otthona ugyanolyan édes, mint amilyen az előző volt. Szakértők azt javasolják, hogy bontsuk három szakaszra a kutya költözéshez való hozzászoktatását. Mindegyikhez adunk tippeket.

Mi a teendő mielőtt elköltözünk?

Észrevettük már, hogy a kutyák nagyon gyorsan beavatkoznak olyan dolgokba, amelyek előrevetítik a napi rutin változását? Gyűjtsünk össze néhány dobozt, amiket helyezzük a falhoz vagy a sarokba. Ne csináljunk nagy felhajtást belőle, és hagyjuk, hogy kutya a saját tempójában fedezze fel azokat. Ha különösen aggasztják ezek az új dolgok, pozitív asszociációt kelthetünk benne, ha jutalomfalatot kap, amikor magától közelít a dobozokhoz. Ha megszokta a jelenlétüket, elkezdhetjük a lakás más pontjaira áthelyezni őket. A cél az, hogy a dobozok ne keltsenek rossz érzést benne.

Annak ellenére, hogy az időbeosztásunk kissé zsúfolt lehet, ahogy közeledik a költözés, ügyeljünk arra, hogy a kutya továbbra is elegendő testmozgást végezzen. Ha olyan helyre költözünk, ahová könnyen eljuthatunk, például a város másik oldalára, akkor hasznos, ha időben bemutatjuk a kutyának az új környéket.

Gondoljunk a kedvencünkre, amikor új lakást választunk. Elengedhetetlen, hogy szem előtt tartsuk szeretett háziállatunkat, mielőtt eldöntjük, hol lakjunk. Győződjünk meg arról, hogy a lehetséges otthonunk sok lehetőséget biztosítson számára a testmozgásra, legyen szó egy bekerített udvarról vagy a közeli sétahelyekről.

Ha áthelyezzük máshová négylábú barátunk kanapéját és székét, tudni fogja, hogy valami nem stimmel. És ez okozhat benne némi szorongást. Vegyük észre ennek jeleit, beleértve a rendellenes ugatást vagy a szökési kísérletet, a túlzott nyalogatást vagy lihegést, valamint a pusztító viselkedést, például a bútorok rágását. Tartsunk fenn a napi rutint, így nem változik meg rögtön minden. Etessünk, gyakoroljunk és játsszunk vele a megszokott időben. A költözés kezdetéig hagyjuk érintetlenül a ház egy részét, ahol a fekhelye és a kedvenc játékai vannak, vagyis biztosítsunk nekik egy helyet, ahová visszavonulhat.

Mit csináljunk a kutyával a költözés napján?

Mivel aznap elég elfoglaltak leszünk, sokkal kevesebb időnk jut a kedvencünkre. Ráadásul a költözés napján fellépő nyüzsgés rendkívül megterhelő lehet a kutyák számára. Bármilyen nagyszerű is betartani a napi rutint, és biztonságos helyet biztosítani számára, a legjobb, ha a kutyánkat máshová küldjük, ha attól tartunk, hogy megszökik, vagy nagyon ideges lesz. Kérjük meg egy barátunkat vagy családtagunkat, akihez hozzá van szokva, hogy vigyázzon rá.

koltozes-kutyaval2

Mi a teendő a költözés után?

Segítsünk neki hozzászokni az új otthonához. A biztonságos tér elengedhetetlen ahhoz, hogy a kutya nyugodtabbnak érezze magát, amikor minden változik körülötte. Hozzunk létre számára egy ilyen helyet ugyanolyan módon, ahogy azt korábban a régi lakásunkban tettük. Ugyanazokkal a játékokkal, a fekhelyével és a kedvenc takarójával, amelyeknek illata a korábbi otthonára emlékeztetik. Tartsuk meg azokat a bútorokat, amelyekhez a kutyánk vonzódik, és várjon néhány hetet, mielőtt teljesen új nappaligarnitúrát vásárolnánk.

A szomszédok még nem tudják, hogy a kutya a miénk, és egy kölyök nehezen találhat haza, ha elkóborol, mert nem szokott hozzá az új területhez. A legjobb módja annak, hogy kedvencünk épségben hazatérjen, ha frissítjük a mikrochipjének adatait, illetve a nyakában lógó azonosítóra is felvezetjük a jelenlegi lakcímünket a telefonszámunkkal együtt. Ezt azonnal tegyük meg a költözést követően. Az új otthonában is biztosítsunk számára saját teret. Rejtsünk el jutalomfalatokat a lakás különböző pontjain, mert segíthetnek neki abban, hogy az új helyet pozitív dolgokkal társítsa. Térjünk vissza mihamarabb a napi rutinhoz. Ne feledjük, a kutya élete drasztikusan megváltozott. Egy lakhelyváltással fenekestül felfordul a világa, de ha megmarad annapi rutin, amihez hozzá van szokva, az részben ellensúlyozhatja ezt. Sétáltassuk hosszasan a parkban, fedezzük fel vele együtt az új környezetünket és a szomszédainkat.

Normális, hogy a kutya szorongásos tüneteket mutat a költözést követően. Legyünk türelmesek vele, amíg hozzászokik a változáshoz. Hagyjuk neki bekapcsolva a tévét, amikor elmegyünk és egyedül hagyjuk, hogy enyhítsük a szorongást, és elfedjük a külső zajokat, amelyektől megijedhet.

Olykor a költözés eredményeként kedvencünknél viselkedésbeli változásokat tapasztalhatunk. Előfordulhat, hogy mindenhová követni akar minket, vagy szeparációs szorongás jelentkezik nála. Nem eszik vagy nem játszik a szokásos módon, ugat vagy morog, amikor zajt hall vagy ismeretlen embereket lát. Legyünk vele nagyon türelmesek! Amint megszokja az új környezetét, megszűnnek a magatartásával kapcsolatos problémák.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.