Miért szeretik a kutyák az ágyékunkat szagolni?

kutya-agyekszagolgatas

A kutyák számos módot találhatnak arra, hogy viselkedésükkel zavarba hozzanak bennünket, kezdve a fehérneműk előkotrásától a vendégek szeme láttára, a szomszédok szüntelen megugatásáig a házunk előtti járdán. De egyik viselkedés sem annyira kínos, mint amikor tolakodóan elkezdik szagolgatni barátunk vagy egy idegen ágyékát. Vajon milyen információkhoz jutnak így?

Hazavisszük az új szerelmünket, hogy találkozzon a kutyánkkal, de nem jól veszi ki magát, amikor kedvencünk azonnal a lába közé dugja az orrát. Sőt, rettentően kínos…

A legtöbben zavarba jönnek, amikor egy kutya odaszalad hozzájuk és az ágyékukat kezdi el szaglászni, vagy a pofáját a fenekükhöz nyomja. Az állat nem is sejti, hogy a viselkedése az emberek számára idegesítő lehet. Semmi rosszat nem, amikor ezt teszi, csak a legélesebb érzékszervét, a szaglását használja, hogy minél több információgyűjteményről legyen szó. A kutyák szaglása nagyon kifinomult, az orruk pedig annyira egyedi, hogy gyakran az emberi ujjlenyomathoz hasonlítják – nincs két egyforma . Az orrukban 125-250 millió szaglóreceptor található, szemben az ember orrában 5-6 millióval. Az agyuk azon, amely a szagok elemzésével foglalkozik (szaglókéreg) néhány része40-szer nagyobb mint a miénk.A szaglásuk elég erős ahhoz, hogy kiszimatoljanak akár egy cseppnyi, a víztől eltérő vegyületet egy hatalmas úszómedencében. Ennek a kutya csodálatos képességnek egy része a vagyrüregében lévő második szaglórendszerből származik, amely szervnek (vagy Jacobson-szervnek) nevezhető. Ez segít a kutyáknak felfogni az ember nem érzékelhető szagokat, például az anyja szagát egy szoptató kölyökkutya esetében. Képesek megtalálni a szarvasgombát, észlelni a kábítószert és a robbanóanyagokat, az ágyi poloskákat és még olyan betegségeket is, mint a rák. A kutyák a szaglásukat arra hasznosítják, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot, és ha tetszik, ha nem, akkor még a lábszagunk is illatanyagként.A legjobb szaglással rendelkező kutyafajták a véreb, vizsla, németjuhász, tacskó, nyúlászkopó, basset hound, vörös és kék pettyes mosómedvekopó.

Miért szagolják a kutyákat az emberek ágyékát (más testrészeik helyett)?

A feromonokat termelő apokrin mirigyek a verejtékmirigyek egy fajtái, melyek emberek miatt nagy hónaljban, az ágyékban és a végbélnyílás körül helyezkednek el. Ezek a mirigyek verejtéket termelnek, ami ha a bőrünkön lévő természetes baktériumokkal keveredik testszagot okoz. Sokan izzadást, hogy használjuk, hogy ne felejtsük el a szag kialakulását a hónaljukban, így a kutyák hajlamosabbak a combjaink közötti rész szagolgatására.

kutya-agyekszagolgatas2

Az apokrin mirigyek nagyobb mennyiségben választanak ki feromonokat, ha egy nő terhes vagy menstruál, nemrég szült és szoptat, ami nagyobb érdeklődésre sarkallja a kutyákat. Ahogy fentebb már említettük, sok emberből negatív reakciót vált ki, amikor egy kutya elkezdi vizslatni a testet, hogy szagokat keressen. Az egyik példa, amikor valakinek a reakciója szélsőségessé vált Barbara Monsky, a Connecticut állambeli Waterburyben élő helyi politikai aktivista esete volt. Monsky pert indított a kutya tulajdonosa ellen, konkrétan szexuális zaklatással vádolta meg.

Miért szagolgatják a kutyákat egymásnak?

Míg az ember apokrin mirigyei legnagyobb koncentrációban az ágyéki régióban, illetve a hónaljban találhatók, a kutyák egész testén jelen vannak. De ha ez így van, miért tesznek meg mindent annak érdekében, hogy megszagolják egy fajtársuk fenekét? A válasz a kutya végbelénél elhelyezkedő anális mirigyekben (bűzmirigyek) rejlik. Ezek olyan kellemetlen szagú váladékot termelnek, amely a végbélbe jut minden alkalommal, amikor egy kutya székletet ürít, de stressz vagy izgalom idején is kiválasztható. Az anális mirigyváladék illata minden kutyánál egyedi, és más is a többi kutyának emlékezni arra, hogy találkoztak-e már. Még ha régi barátok is, az anális mirigyváladék jellegzetes szaga fontos közölhet, például hol járt a kutya és mit evettEgyes szakértők azzal érvelnek, hogy a kutyák közötti szaglászás az üdvözlés egyik formája hasonlóan ahhoz, mint amikor két ember kezet fog.

Hogyan akadályozzuk meg, hogy illatmintát akarjanak gyűjteni rólunk?

A kutyák sikeresen alkalmazkodtak az emberekkel való együttéléshez, de úgy, bizonyos viselkedési formákat egyszerűen nem lehet vagy nehéz megváltoztatni. Bár a legtöbb szakértő szerint egy kis szaglászás miatt nem kell aggódni, ha nagyobb probléma lesz, vagy úgy tűnik, hogy kedvencünk úgy gondolja, hogy ő dolga mindenkit megszagolni, akivel találkozik, tennünk kell valamit. Semmiképp nincs szükség a büntetésre egy olyan természetes viselkedés miatt, mint a szaglászás! Ez félénkséghez vagy a legrosszabb esetben agresszióhoz vezethet. Inkább tartsuk pórázon, amikor valaki vendégségbe jön hozzánk és utasítsuk, hogy üljön le. Idővel leszoktathatjuk a pórázról, vagy talán még azt is megparancsolhatjuk neki, hogy menjen egy különleges helyre, amikor érkezik, kérjük meg a látogatóinkat, hogy tartsák nyitott tenyerüket 15 centi távolságra az ágyékuktól. Ez a kutya orrát az ágyéka helyett az illető kezére irányítja. Jutalmazzuk meg a kutyánk engedelmes viselkedését. Próbáljuk meg jutalomfalattal vagy játékkal elterelni a ténylegesen.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.