Normális, ha a kutyám gyomra hangokat ad ki?

lkutyagyomor

A kutyák gyomra hangokat ad ki, mint a miénk. Legyen szó morgásról, korgásról vagy gurgulázásról, a zajos kutyagyomor számos dolgot jelenthet. Gyakran egyszerűen csak azt, hogy kedvencünk éhes és üres a gyomra. Időnként azt, hogy éppen sokat evett, és a gyomra keményen dolgozik, hogy megemésztse az ételt. Máskor emésztési zavarok vagy gyomorrontás áll a háttérben. De honnan tudhatjuk, hogy a kutya gyomrából származó hangok probléma jelei? Most kiderül, mit jelenthetnek, és mikor kell állatorvosi segítséget kérni.

Míg a gyomor- és bélkorgás zajos lehet, gyakran az emésztés normális velejárója. A belekben lévő gázok által keltett gurgulázó hang, más néven borborygmus annak az eredménye, hogy az élelmiszer és a víz áthalad az emésztőrendszeren. A gyomor-bél traktus magában foglalja a gyomrot, a vékony- és vastagbelet. Ezen szervek mindegyike tartalmaz simaizomzatot, hogy segítse az élelmiszert és a víz áthaladását a szervezeten. A perisztaltika során ezek az izmok ritmikus hullámokban összehúzódnak. Ha a gyomor és a belek üresek, semmi sem tompítja a hangot. Képzeljük el, hogy a víz egy üreges csövön keresztül mozog. Emiatt gyakran halljuk, hogy kutyánk gyomra korog, ha már egy ideje nem evett.

Milyen problémákat jelezhet a fokozott borborygmus?

A kutya gyomra komolyabb hangokat ad ki, ha az állat ideges vagy gyomor-bélrendszeri problémákkal küzd, de számos tényező előidézheti. Míg ezen problémák közül néhány önmagától elmúlhat, mások súlyosabbak. A hasmenés  fokozhatja a hangok erősségét, mivel az élelmiszer és a víz gyorsabban halad át az emésztőrendszeren. Amikor egy kutya kiszed valamit a szemétből és megeszi , vagy olyan szokatlan finomságot kap, amelyhez a gyomra nincs hozzászokva, emésztési nehézségei lehetnek, ami több gyomor- és bélkorgáshoz vezet. bélelzáródás , amit egy idegentest idéz elő, ugyancsak generálhatja a problémát. Néha a kutyák olyan dolgokat rágnak és esznek meg, ezek nem emészthetők, például zoknit, csontokat és kukoricacsutkát. Ezek elakadhatnak a gyomrukban vagy a beleikben, ami megnöveli a gázképződést és a puffadást , ami hangokkal jár. A bélzáródás nagyon súlyos állapot, azonnal kezelni kell. A mögöttes emésztőrendszeri rendellenességek vagy szindrómák, mint a gyulladásos bélbetegség, a bélrendszer krónikus irritációja okoz, vagy az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség, amikor nem termelődnek emésztőenzimek, intenzív gyomorhangokhoz vezethet.

A paraziták és a bakteriális fertőzések (szalmonella, E. coli vagy, giardia) mind szerepet játszhatnak a hangok erősödésében. Css a tápanyagok felszívódását és/vagy önmagukban gázt termelhetnek, így megtelepedhetnek a gyomor-bél traktusban. Az erősebb gyomor- és bélhangok egyszerűen a megnövekedett gázképződési következményei. Ez akkor fordul elő, amikor a bélbaktériumok kevesebb emészthető táplálékot vagy összetevőket próbálnak lebontani. Míg a szénhidrátok fontos energiaforrások, gázforrások is egyben. A lebontásuk során a rostjaik erjedésnek indulnak, amitől gáz keletkezik. A kutya gyomor-bélrendszerében lévő gáz mennyisége napról napra változhat. Egyes kutyák érzékenyek bizonyos összetevőkre. A levegő lenyelése szintén gázforrás. A lihegő kutya több levegőt nyelhet le, ami megnövekedett gázképződéshez és gyomorhangokat biztosít.

kutyagyomorproblemak

Mikor hívjuk fel az állatorvost?

Míg a kutyák gyomorhangjai gyakran normálisak, néha emésztési problémák figyelmeztető jelei. Ha az alábbiak kísérik, forduljunk szakemberhez:

  • hányás vagy viszketés,
  • súlyos hasmenés, vagy 24-48 óránál tovább tartó tartós hasmenés,
  • letargia,
  • étvágytalanság.

Ha abnormálisan erős gyomorhangokat tapasztalunk, alaposan figyeljük meg kedvencünket, hogy nincs-e hasi fájdalomra utaló tünete.

Hogyan csökkenthetjük a gyomorhangokat?

Ne feledjük, a gyomorból és belekből származó hangok általában ártalmatlanok, és azt jelentik, hogy kutya emésztőrendszere azt teszi, amit tennie kell. Ha az állat energiaszintje, étvágya és széklete normális, de a gyomorhangok túlzónak tűnnek, próbáljuk ki az alábbiakat:

Kerüljük el, hogy a kutya túlegye magát. Kapjon gyakrabban kisebb ételadagokat . Ez csökkenti azt az időt, amíg a gyomra üres, így kevesebbet korog. Győződjünk meg arról, hogy hozzáférhet friss vízhez . A víz elősegíti a perisztaltikát, és elengedhetetlen a rendszeres bélmozgáshoz. Használjunk ételadagoló tálat. Ha egy kutya túl gyorsan eszik, több levegőt nyel le, de ez a megoldás ezt meggátolhatja. Evés után vigyük el kedvencünket egy pihentető sétára. Az étkezés utáni séta valóban javíthatja az emésztést azáltal, hogy felgyorsítja a folyamatot, és csökkenti azt az időt, ameddig az ételt a gyomrukban tartózkodik. Ne feledjük ez csak a gyaloglásra vonatkozik,. Feltétlenül kerülje az intenzív edzést vagy a futást közvetlenül étkezés után! A kutyák akkor érzik magukat a legnagyobb biztonságban, ha a gazdájuk mellett lehetnek. Egyes kutyáknál a szorongás, ami eredhet az egyedüllétből  fokozott lihegéshez és levegőnyeléshez vezet. Ezen kívül a fokozott stressz lelassíthatja a gyomor kiürülésének folyamatát. A stresszszint csökkentése többféleképpen módszerhez folyamodhatunk. A mozgás is nagyszerű stresszcsökkentő. Az olyan fizikai tevékenységek, mint a séta segít oldani a feszültséget. Szerezzünk be egy másik háziállatot (csak akkor működik, ha kijönnek egymással). Adott esetben az állatorvos szorongáscsökkentő gyógyszereket is felírhatják.

 

Forrás:

https://www.petmd.com/dog/general-health/dog-stomach-noises-what-do-they-mean

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.