Milyen gyakran és mennyit ételt kapjon a kutya?

mennyit-eszik-a-kutya

Néhány kutya alkalmazkodott ahhoz, hogy naponta egy vagy két alkalommal étkezzen. De a legtöbben képesek szinte bármennyi ételt fogyasztani, még akkor is, ha ez sokszorosan meghaladja a kalóriaszükségletüket. Ami nem jó, mert hízáshoz és betegségekhez vezet.

Mindannyian nagyon szeretjük háziállatainkat. Ezért törődünk velük, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy boldogok legyenek. Hajlamosak vagyunk étellel kényeztetni őket, ami, ha túlzásba visszük, elhízással és egészségügyi problémákkal járhat. Helytelen azt gondolni, hogy a kutya egészségének érdekében jól tesszük, ha nem adunk neki zsírt is tartalmazó ételek, holott a zsírra a megfelelő agyműködéshez is szükség van. Az egyik legjobb módszer kedvencünk jóllétének megőrzésére, ha megfelelő mennyiségű és minőségű, az energiaigényéhez igazodó eledellel tápláljuk. De mennyit kell naponta ennie? És milyen időközönként? 

Mennyi az annyi?

Mennyit kell ennie egy kutyának naponta? Az igazság az, hogy nincs egy mindenki számára megfelelő válasz. Az egészséges testtömeg fenntartása érdekében táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítani kedvencünknek, amely megfelel az adott életszakaszának, a súlyának és az energiaigényének. Számos szempontot kell figyelembe venni az ideális ételadag eldöntése kapcsán.

Ez olyan tényezőktől függ, mint az:

  • ételek fajtája,
  • étkezések száma,
  • testsúly,
  • anyagcsere gyorsasága,
  • testmozgás mennyisége.

Bár sokan azt gondolják, hogy a kutyák szigorúan húsevők, hozzánk hasonlóan szervezetük többféle tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és zöldségeket is igényel. Azok a kutyák, akiknek olyan betegségei vannak, mint a vesekő, szív-, máj- és vesebetegségek, egyedi étrendet kell, hogy kapjanak az állapotuk kezelése érdekében. A kevésbé aktív kutyáknak kevesebb zsírra van szükségük, míg a nagyon aktív kölyköknek több kalóriára. A felnőtt kutyáknak naponta kétszer kell enniük: reggel 7 órakor és este 18 óra körül. A kölykök általában naponta háromszor étkeznek (rendkívül aktív kölykök néha négyszer). Léteznek kalóriakalkulátorok kutyák számára, de ne feledjük, hogy bár ezek kiadnak egy pontos számot, a kutya tényleges kalóriaszükséglete akár 25 százalékkal több vagy kevesebb lehet.

A kutyák napi tápanyagszükséglete

  • A 1,5 kg alatti kistestű fajtáknak kb. 140 kalória
  • A 3 kg-os kistestű fajtáknak kb. 233 kalória
  • Az 5 kilogramm körüli kutyáknak kb. 342 kalória
  • A 7 kilogramm körüli kutyáknak kb.464 kalória
  • A körülbelül 10 kilogrammos kutyáknak kb. 700 kalória
  • Közepes méretű, nagyjából 15 kilogrammos kutyáknak kb. 780 kalória
  • 25 kilogramm körüli kutyáknak kb. 1100 kalória
  • Nagyméretű, 30 kilogrammos kutyáknak kb. 1300 kalória
  • Óriás fajtájú, 40 kilogrammos vagy annál nagyobb kutyák napi 4–4,5 kb. 1800 kalória

 Miért fontos a megfelelő kutyaeledel mennyiség?

Ha a kutya túl keveset eszik táplálkozási hiányosságoktól szenvedhet. Ha azonban túl sokat, az végül elhízást és az ahhoz kapcsolódó egészségügyi problémákat eredményezhet, például az alábbiakat:

  • Ízületi problémák
  • Pangásos szívelégtelenség
  • Nehézkes légzés
  • Cushing-kór
  • Bőrbetegségek
  • A rák egyes típusai
  • Megrövidült élettartam
  • Csökkent életminőség

Ha megfelelő mennyiségű és minőségi kutyaeledelt adunk az állatnak azzal megkímélhetjük a felsorolt betegségektől. Az egészséges testsúlyú kutyák hasának általában vékonyabbnak kell lennie, mint a mellkas és a csípő. A bordák nem lóghatnak ki, ám a bőr alatt könnyen kitapinthatók. Javasolt nyilvántartást vezetni a kutya testtömegének változásairól. 2-4 hetente ellenőrizzük a súlyát. Ha hízik, vagy fogy, változtassunk az adagok méretén. Feltétlenül beszéljük meg ezeket a változtatásokat az állatorvossal, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a kutyának nincsenek olyan alapbetegségei, amelyek a testsúlyingadozást okozzák. Minden alkalommal, amikor másfajta kutyaeledelre váltunk, vizsgáljuk felül a korábbi adagok mennyiségét, mert az újfajta ételben lévő kalória mennyisége a korábbihoz képest eltérő lehet.

A vemhes és szoptató kutyák kalóriaszükséglete magasabb, mert a szervezetük fokozott terhelésnek van kitéve. A túlsúlyos kutya viszont az idősebb kutyával egyetemben csökkentett mennyiségű kalóriában kell, hogy részesüljön. Utóbbiak 20 százalékkal kevesebb kalóriát igényelnek ahhoz, hogy megőrizzék a súlyukat, előbbiek pedig, hogy lefogyjanak. A vemhes és szoptató szukák energiaigénye attól is függ, hogy hány utódot várnak, ezért az optimális ételadag tekintetében kérjük ki az állatorvos tanácsát. Az eledel csomagolásának hátulján található útmutatások jó kiindulópontot jelentenek az ételadagokat illetően. 

Mi a helyzet a kölykökkel és a kistestű kutyákkal?

Mivel a kölyökkutyák gyorsan növekednek, több táplálékra van szükségük, mint a felnőtt kutyáknak. Ugyanakkor többszöri adagra kell az ételt szétosztani, hiszen az emésztőrendszerük még fejletlen. Amíg a kölyök el nem éri az első születésnapját, körülbelül 150 kalóriára van szüksége testsúly-kilogrammonként. A kölyökkutya megfelelő táplálása elengedhetetlen a növekedéséhez, valamint csontjai és szervei normál fejlődéséhez. Étrendjüknek meghatározott mennyiségű kalciumot kell tartalmaznia, különben metabolikus csontbetegség vagy ortopédiai rendellenességek alakulhatnak ki, mint például az ízületi gyulladás. Mivel a különböző kölyökkutyáknak szánt eledelekben lévő kalória mennyisége változó a legjobb, ha betartjuk a gyártó napi adagokra vonatkozó ajánlásait.

A kistestű kutyák sok szempontból különböznek nagyobb társaiktól, beleértve a táplálkozási szükségleteiket. Kis méretük ellenére, arányaiban több kalóriára lehet szükségük, mint nagytestű társaiknak. Gyorsabb anyagcseréjük és az, hogy fázékonyabbak, nagymértékben befolyásolja étrendi igényeiket. A kistestű kutyák hajlamosak a hipoglikémiára, vagyis könnyebben leeshet a vércukorszintjük. A legjobb, ha a pontos adagokat illetően megkérdezzük az állatorvost.  

Forrás:

https://www.petmd.com/blogs/nutritionnuggets/dr-coates/2015/july/are-you-feeding-your-dog-right-amount-32905

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.