Milyen zöldségeket fogyaszthatnak a kutyák?

uborkat-evo-kutya

Ehet-e a kutya paradicsomot? Mi lenne, ha zellert, uborkát, kukoricát, sárgarépát és a kukoricát fogyasztana? Tudja meg, melyik zöldségek biztonságosak a számára, és milyen zöldségféléket kerüljenek el.

Noha, a kutyák nyilvánvalóan nem növényi étrenden élnek, bizonyos zöldségféléket kifejezetten kedvelnek, vagy megszerettethetjük velük őket. Ez azért is fontos, mert a szervezetük egészséges működéséhez szükséges vitaminok nem fedezhetők csak hússal. A zöldségeket nyugodtan belekeverhetjük az ételükbe, de az is jó, ha kedvencünk önmagában ropogtat el egy sárgarépát. A zöldségfélék nemcsak értékes tápanyagokkal rendelkeznek, hanem az emésztést is megkönnyítik. Azonban, nem mindegyik megengedett, sőt, némelyik kifejezetten mérgező lehet a kutyák számára.

Ezeket soha ne adjuk a kutyának!

Az étrend lúgosságának és savasságának kiegyensúlyozása fontos kutyája egészségének szempontjából. Az olyan szervek, mint a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag, a szív, a vesék jobban működnek a lúgosabb környezetben. A túl sok sav hozzájárulhat a gyulladásokhoz, amelyek számos krónikus betegség kialakulásáért tehetők felelőssé. A fehérjék, mint amilyen a hús, savasabbá teszik a testet, ez pedig hozzájárulhat a gyulladáshoz. Ám a legtöbb zöldség és néhány gyümölcs lúgosító hatású. A gyümölcsök és zöldségek bővelkednek sejtvédő antioxidánsokban, emellett gazdagok a jó emésztés és az egészséges bélflóra szempontjából nélkülözhetetlen rostokban, illetve enzimekben.  

A paradicsommal legyünk óvatosak. Nagy mennyiségben ugyanis káros lehet a kutyáknak, és akár szív- és idegrendszeri problémákat okozhat. Zöld részei egy solanin nevű, a növényt a kártevők ellen védő vegyületet tartalmaznak. Ezekben a részekben és az éretlen paradicsomban nagy koncentrációban fordul elő. A paradicsomhoz hasonlóan a zöldburgonya levelei, szára és gumója is bővelkednek solaninban. A nyers burgonya adása még érett állapotban sem javasolt a kutyáknak, azonban meghámozva, főzve, majd összetörve kis adagban nem ártalmas. Ügyeljünk arra, hogy hozzáadott só és zsiradék nélkül készítsük.

A hagyma minden része mérgező a kutyák számára. Diszulfidoknak és tioszulfátoknak nevezett vegyületeket tartalmaz. Ezek hemolitikus vérszegénységet okozhatnak, mivel a vörösvértestek károsodását idézik elő. Hagymaport gyakran kevernek az instant levesekbe és bébiételekbe, ezektől tartsuk távol kedvencünket. A hagymatoxicitás tünetei között szerepel a letargia, szapora szívverés, nehézlégzés, sápadt íny, sőt, a keringés összeomlása is. Az antioxidánsokban gazdag fokhagyma kis mennyiségben nem bizonyult károsnak.

Egy kevés főtt, szemes kukorica nyugodtan hozzákeverhető az állat ételadagjához, azonban a csutkájával együtt odaadni nem helyes. Lenyelésekor még az igen apró kukoricacsutka is a kutya torkán akadhat, és károsíthatja az állat emésztőrendszerének falát. A kukorica gazdag A-, B-, és C-vitaminokban, továbbá tartalmaz E-vitamint is. Ezek mellet foszfor kálium, kalcium, folsav és magnézium található ebben a finom zöldségben. A pattogatott kukorica esetében ugyanilyen elővigyázatossággal járjunk el. Só és vaj nélkül adhatunk belőle a kutyának egy keveset.

Az avokádó egyes részei egy természetes gombaellenes szert, úgynevezett perszint tartalmaznak, amely veszélyes a kutyára, ha túl nagy mennyiségben fogyasztja. Hányást és hasmenést, súlyosabb esetben légzési nehézséget idézhet elő. A tünetek eltérőek lehetnek, mivel a fajok közötti érzékenység széles tartományban mozog.

Noha a mazsola és szőlő nyilvánvalóan nem zöldségek, ezeket érdemes elkerülni. Ahogyan a narancsot, a citromot, a limeot és a grapefruitot, szárított gyümölcsöket és cseresznyét, illetve barackot. A szőlőről és a mazsoláról ismert, hogy nagyon mérgező a kutyákra nézve, bár a kutatások során még nem sikerült pontosan meghatározni, hogy pontosan, melyik anyag okozza ezt a reakciót. Mag nélküli almát és körtét, banánt és bogyós gyümölcsöket mértékkel adjunk az állatnak.

Javasolt zöldségek

A sárgarépa remek ropogtatnivaló kedvencünk számára. Ráadásul a rágcsálása akár egy fogmosással is felér, így jót tesz a fogainak. Magas bétakarotin-tartalma miatt, rendkívül értékes zöldségnek számít, többek között védi a szem egészségét. Az A-vitaminon kívül rengeteg egészséges összetevőt,  B-, C-, illetve K-vitamint, kalciumot, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, folsavat és cinket tartalmaz. Magas szénhidrát-tartalma miatt, cukorbetegség esetén, a sárgarépát nem szabad nagy mennyiségben fogyasztani.   

Az uborka (nem a savanyított vagy kovászos) tökéletesen biztonságos kutyája számára. Különösen jó azoknak az állatoknak, amelyeknek fogyniuk kell, mivel alacsony kalóriatartalmú. Nagy mennyiségben tartalmaz C-, K- és B6-vitaminokat, valamint káliumot és vasat. Különlegessége, hogy öt különböző enzim és számos antioxidáns is megtalálható benne. Remekül hidratál, segít a fogyásban, erősíti a csontokat, ízületeket és kötőszöveteket, a héját azonban ajánlatos eltávolítani a fulladásveszély megelőzése érdekében.

A kutyák főzött és nyers brokkolit egyaránt fogyaszthatnak mindaddig, amíg fűszer vagy olaj nélkül készül. Ezt a zöldséget azonban mindig nagyon kis mennyiségben kell adni, különösen azért, mert izotiocianátokat tartalmaz, amely gyomorirritációt okozhat. A brokkoli remek forrása a kalciumnak, káliumnak és vasnak, magas a rosttartalma, és a különböző antioxidánsok gazdag tárháza.

A zöldbab, amely nem tartalmaz sót és más adalékanyagokat, nyers vagy főtt változatban, mérsékelt mennyiségben kutyák számára is megfelelő. Fogyasztásával kiegyensúlyozottabbá válik az emésztés, antioxidánsai, elsősorban a vitaminok, megkötik a gyulladások, szív- és érrendszeri betegségek, daganatok kockázatát növelő felesleges szabad gyököket. Ugyanez igaz a zöldborsóra, ami azon túl, hogy növényi fehérjében gazdag, rosttartalma révén teltségérzetet okoz. Tartalmaz B- és C-vitamint, bővelkedik cinkben, foszforban, káliumban, magnéziumban és vasban.

A sütőtök kiváló egészséges élelmiszer, amelyet háziállatainknak nyugodtan adhatunk. Tele van rostokkal, és segíthet a kutyának, ha székrekedéstől szenved. A tök emellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai pedig igen sokrétűek. Kiváló hangulatjavító, immunerősítő, és természetes stresszcsökkentő. Az A-vitamin mellett található benne többféle B-vitamin, valamint C-, és E-vitamin.

A cukkini remek C-vitamin-, magnézium-- és káliumforrás. A szokásos ételekkel történő elkeverése remek módja annak, hogy beépítsük az állat étrendjébe. Összetevői révén megvédhet a fertőzésektől, a ráktól, a szív-, és érrendszeri betegségektől. Alacsony kalóriatartalma mellett magas rosttartalommal bír.

A zellerben is kevés a kalória, tele van viszont tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Magas a víztartalma, és a zellerről kimutatták, hogy segít frissen tartani a kutya leheletét. Emésztésserkentő, valamint nélkülözhetetlen vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz.

A főtt vagy nyers karfiol vitaminjai és antioxidánsai csökkenthetik a gyulladást, és segíthetnek az ízületi gyulladásban szenvedő idősebb háziállatoknak. Rostjai támogatják az emésztőrendszert, de a túl nagy adag gyomorpanaszokhoz vezethet. Tálaljuk apró falatokban, szár és levelek nélkül.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy kedvencünk, mely növényeket ehet biztonsággal, inkább kérdezzük meg az állatorvost!

Növényi összetevők a Mister Mix Dog tápokban

A Mister Mix Dogs szuperprémium tápok számos immunerősítő hatású növényi összetevőt tartalmaznak. Többek között szentjánoskenyérfa szárított magját, mezei katángot, tengeri algát és hínárt, kókuszolajat, máriatövist, gyermekláncfüvet, valamint Aloe verát. A hidegen sajtolt granulátumok bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban, támogatják és megkönnyítik az emésztést, segítik a hasznos baktériumok, azaz a probiotikumok szaporodását, amelyek fontosak a bélflóra egyensúlyának szempontjából. A szárított mezei katáng egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeknek. Gazdag prebiotikus hatású  inulinban, ösztönzi a máj, a belek és az epehólyag működését. Ez diétás rost megtisztítja a vastagbelet, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát. Méregtelenítő hatással bír, kulcsszerepet játszik a bélflóra egyensúlyának visszaállításában és fenntartásában. A szárított barnamoszatok és algafélék egészségvédő és betegségmegelőző tulajdonsága kiemelkedő. Bővelkednek fehérjékben, esszenciális aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban, így méltán érdemelték ki a szuperélelmiszer nevet. A barnamoszatok egy fukoidin nevű vegyületet tartalmaznak, amely antibakteriális és vírusellenes hatású. Az algák hozzájárulnak a gyomor- és bélrendszeri problémák megelőzéséhez, míg a bennük lévő klorofillnak hála, csökkentik az érelzáródást okozó magas koleszterinszintet. Kalciumtartalmuk révén az algák felveszik a harcot a csontritkulás ellen, míg a bennünk található protein miatt, huzamosabb ideig tartó teltségérzetet okoznak.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.