IMMUNERŐSÍTÉS KUTYÁKNAK

immunerosites-kutyaknal

Az emberekéhez hasonlóan, a kutya immunrendszere is azonosítja a potenciálisan káros patogéneket, például a baktériumokat, vírusokat és gombákat, majd megsemmisíti azokat, mielőtt betegségeket okoznának.  Ha nem működik megfelelően, az állat kiszolgáltatott lehet a betegségekkel szemben.

Az immunrendszer alulműködése nemcsak fertőzésekhez, hanem krónikus gyulladásokhoz vezethet, ami egyenes út más betegséghez. A cukorbetegség, az osteoarthritis, a máj és a szív néhány elváltozása, az asztma és a rák csak néhány a gyulladáshoz kapcsolódó kórképek közül. Szerencsére van néhány egyszerű és természetes lépés, amellyel sokat tehetünk a kutya immunrendszerének erősítése érdekében. Az egyik legjobb módszer az immunrendszer fokozására az általános jólét elősegítése.

Mi okozhatja az immunrendszer legyengülését?

A felesleges zsír tárolása gyengíti az immunrendszert, és zsír a szervezet legnagyobb endokrin mirigye, amely több mint 40 különféle gyulladást elősegítő hormon kiválasztódásáért felelős. Még az aránylag kevés felesleges zsír is növeli ezeknek a hormonoknak a mennyiségét a szervezetben. A testmozgás zsírt éget, amely segíthet gyulladás, így a betegség elleni elleni küzdelemben. Ha a kutyánk elhízott, a túlsúlyos kutyák számára kifejlesztett tápok segíthetnek a fogyásban.
Amennyiben a kutyát menhelyről fogadtuk örökbe, akkor krónikus stresszben szenvedhet. Ennek eredményeként hajlamosak lehet a szorongásra és stresszre, amelyek idővel gyengíthetik az immunrendszerét.  Egy másik tényező az immunhiányos betegségek jelenléte, amelyek hajlamosítani a fertőzésekre. A visszatérő vagy tartós fertőzések immunhiányos rendellenességeket jelezhetnek, különösen fiatal állatokban, de szerencsére ez ritka.
Amikor a kutyát nem megfelelően etetjük, és a táplálékából hiányoznak a különféle makrotápanyagok, annak egészsége látja kárát.  A vitamin- és ásványianyag-hiány eredménye többek között fáradékonyság, fénytelen szőr vagy szőrhullás, feszültség, romló fogak és fogínygyulladás. A silány étrend (amely ugyan elegendő kalóriát biztosíthat), hosszú távon biztosan megbetegíti az állatot.

Egyszerű lépések a kutya immunrendszerének fokozására

A kutyák természetükből fakadóan aktívak, így a megfelelő testmozgás és játék fontos az egészségük szempontjából. Ennek nem fárasztónak, valójában inkább szórakoztatónak kell lennie, beleértve a trükkök tanulását. Az agilityk közkedvelt  sport a kutyák és gazdáik körében, de a labdázás, kirándulás, vagy a gazdával közös futás  is alkalmas a kalóriaégetésére, illetve a kutyák izmainak erősítésére és átmozgatására.
A kutya étrendje nagymértékben befolyásolja az immunrendszer egészségét. Az immunsejtek mintegy 80 százaléka ugyanis a vastagbélben található, így ha az nem egészséges, annak az állat védkezőképessége látja kárát. Nyers élelmiszerekből, illetve megfelelő összetételű tápokból a kutya nemcsak a rostokhoz, hanem a bélflóra állapotát is pozitívan befolyásoló probiotikumokhoz juthat, és az emésztése is könnyebbé válik. Ellenben nem árt tudni, hogy sok olyan nyers étrend, amely csak húst és csontot tartalmaz, de rostokat nem, ezért nem támogatja a bélflóra egyensúlyának fenntartását.

Az immunrendszer hatékonyságának növelése érdekében megfontolhatjuk a kutya étrendjének kiegészítését bizonyos tápanyagokkal. Ne feledjük azonban, hogy a kutya bélflórája különbözik a miénktől.Tehát valószínűleg nem lesz előnyös számára, ha ugyanazt a tápkiegészítőt adjuk nekik, mint amit az emberek szednek, vagy joghurttal etetjük őket. A Mister Mix Zip Dogs probiotikum hozzájárulhat a bélbolyhok fejlődéséhez, illetve a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. Visszaszorítja a túlzott erjedést a vastagbélben, és elősegíti az emésztőrendszer és a belek megújítását. A probiotikus baktériumok befolyásolhatják saját immunsejtjeink aktivitását, és visszaszorítják a gyulladást.
A halolaj gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek ugyancsak fokozzák az immunrendszer működését. Jótékonyan hatnak a bőrre és a szőrzetre, és szükségesek az egészséges agyműködéshez.  Az immunrendszer egészségéhez javasolt speciális tápanyagok a következők: A-, B6-, C-és E-vitamin, cink, szelén, linolsav és lutein.
A Szuperprémium termékcsalád tápjai pre- és probiotikumokat, illetve omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmaznak. E tápanyagok közül soknak magas az antioxidáns hatása, és ennek oka az immuntámogatás.

Egyéb módszerek

Egyes gyógynövények közvetlen immunstimuláló hatást mutatnak. A legtöbb valójában egyensúlyba hozzák az immunrendszert, és nem pusztán stimulálják. Kimutatták, hogy az echinacea növeli a limfociták számát, ha azok rendellenesen alacsonyak, a benne található számos biokémiai anyagnak köszönhetően.

Tartsuk tisztán a kutyát, a játékait és a tálját. Mindannyian tudjuk, mennyire fontos a megfelelő higiénia egészségünk számára. Gondoskodjunk számára a stresszmentes életről, és rendszeresen vigyük állatorvosi ellenőrzésre

Nagyon fontos! A kutyák nem kapják el, és nem terjesztik az emberi vírusokat, a koronavírust sem, ám az állatok kezelése és gondozása során az egymással kontaktusba kerülő emberek megfertőzhetik egymást.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.