Kutyaeledel útmutató: melyik a legjobb táplálék kedvencünk számára?

kutyaeledel

Legtöbbünk számára a kutya nélkülözhetetlen családtag és egyszerre a legjobb barát, tehát a legjobbat akarjuk neki, ha a táplálásáról van szó. De honnan tudhatjuk, hogy mit adjunk neki pontosan, amikor olyan sok különféle kutyáknak szánt élelmiszer van a piacon? És mit jelent a holisztikus vagy hipoallergén takarmány? A mai cikkben próbáljuk tisztázni ezeket az alapvető kifejezéseket.

Holisztikus tápok

A holisztikus táplálás a kutyák szempontjából azt jelenti, hogy az igényeikhez illő alapvető tápanyagokat biztosít, és még valami olyat, ami fontos az egészséges és boldog élethez. A holisztikus tápokat kiegészítõ komplex tápoknak is van, és tökéletesen alkalmasak kedvence természetes alapú, kiegyensúlyozott táplálására, több nevezik az alap tápanyagon kívül is. Olyan anyagokról beszélünk, akiknek küldetésük van a kutya etetésében, ám nem tartoznak az alapvető tápanyagok közé. Összetételük útján segítik a kutyákat nem specifikus védelmi funkcióinak ösztönzését, és preventív funkcióval is bírnak. Alkalmazásukkal csökken a szokásos megbetegedések kockázata, és elnyomnak bizonyos genetikai hibákat. A holisztikus tápok olyan természetes alapanyagokon alapul,

Hidegen sajtolt takarmány

Ahogy a neve is sugallja, alacsony hőmérsékleten, és nem főzéssel, hanem párolással készül. Az enyhe hőmérsékleteknek tökéletesen megmarad a nyersanyagok lehető legnagyobb biológiai értéke. A minőségi táp olyan fontos alkotóelemekből áll, mint a kondroprotektív, azaz ízületvédő hatóanyagok, probiotikumok és prebiotikumok, omega-3 és omega-6 zsírsavak, tengeri algák, illetve L-karnitin. Az eljárásnak (a magas hőmérsékleten főzött tápokéval), a vitaminok sem bomlanak le. Rendkívül gondosan válogatott, a biológiai értékeket képviselő tápanyagokról van szó: csirkehús, tengeri hal, dehidratált tojás és hidrolizált sertésfehérje, gabonafélék, például mikronizált és zselésített rizs, diétás élelmi rostok találhatók benne. Ez az összetétel teltségérzetet okoz, amitől a kényelmesen és nyugodtan érzik magukat, vidámak, könnyen kezelhetők, és mindig tökéletesen együttműködnek.

Milyen előnyei vannak a hidegen sajtolt granulátumoknak? 

Bővelkednek esszenciális zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szív-és érrendszerre, immunstimulálók, és szerepük van az idegrendszer egészséges működésében. Könnyen emészhetők, a kutyák nem puffadnak fel tőle, és nem duzzad meg a gyomorban.

Hipoallergén takarmány

Ha allergiás vagy nagyon érzékeny kutyája van, akkor javasolt hipoallergén táppal etetni.

A hipoallergén granulátumok alkalmasak a problémás emésztéssel küzdő kutyák számára, és segítenek megakadályozni az ezzel járó lehetséges problémákat, mivel nem tartalmaznak potenciális allergéneket vagy veszélyes anyagokat, például csirkét. Érdemes olyan hidegen sajtolt eledelt adagolni az állatnak, mint a Mister Mix Sana Dogs, amely kizárólag halakból származó fehérjeforrás, emellett probiotikumok, prebiotikumok, vitaminok, élesztőkultúrák, jótékony mikroorganizmusok, illetve természetes enzimek jótékony elegyét tartalmazza.

Nyers táplálás

Lehet, hogy hallott már a kutyák etetésének egy másik, egyre népszerűbb módjáról, amelynek során a tulajdonosok a kutyáiknak (de macskáiknak is) olyan ételeket adnak, amiket az állatok a természetben fogyasztottak. Ennek alapját a nyers ételek, húsok, belsőségek, valamint zöldségek képezik. A tenyésztők nagy része jogosan rajongója az ilyen takarmányozásnak, és a kutyák is nagyon kedvelik, ám nem minden szituációban ez a legkönnyebb táplálási mód. A hidegen sajtolt granulátum ideális azoknak a tenyésztőknek a számára, akik  négylábú kedvenceiket nyers ételekkel táplálják, hiszen könnyen magukkal  vihetik az utazások és kirándulások során.

És mekkora adag legyen az étel? Kövessük a takarmányon szereplő címkét, vagy, ha nem vagyunk biztosak a porciók mennyiségében, kérdezzük meg az állatorvost! Mivel az egyes takarmányok összetétele eltér, az adagok is változhatnak. Amikor úgy döntünk, hogy a táplálásánál figyelembe vesszük a kutyánk fajtáját, fizikai aktivitását és életkorát, ne feledjük, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Minél jobb a takarmány, annál boldogabb és egészségesebb kutyánk lesz.

Hogyan kell etetni a kutyát?

A kiskutyákat természetesen gyakrabban és kisebb adagokban etessük, mint a felnőtt kutyákat. 2 hónapos korukig a kölyökkutyák napi négy-öt, 2-4 hónapos koruk között három-négy, 4-6 hónapos korban három, míg 6 hónapos kortól napi 2 alkalommal esznek.

És mekkora adag legyen az étel? Kövessük a takarmányon szereplő címkét, vagy, ha nem vagyunk biztosak a porciók mennyiségében, kérdezzük meg az állatorvost! Mivel az egyes takarmányok összetétele eltér, az adagok is változhatnak. Amikor úgy döntünk, hogy a táplálásánál figyelembe vesszük a kutyánk fajtáját, fizikai aktivitását és életkorát, ne feledjük, hogy a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Minél jobb a takarmány, annál boldogabb és egészségesebb kutyánk lesz.

Fontos, hogy etetés után hagyjuk a kutyát legalább 2 órán át pihenni, és ne vigyük futni, hogy elkerüljük a gyomorcsavarodást!

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.