MI OKOZZA, ÉS MI A TEENDŐ, HA A KUTYA KÖHÖG?

Mint mi emberek, olykor a kutyák is tüsszögnek és köhögnek, hogy megszabaduljanak a portól, baktériumoktól és egyéb dolgoktól, amelyeket belélegeznek. De ha sokszor fordul elő, vagy úgy tűnik, hogy a kutya nem tudja abbahagyni a köhögést, kezelésre lehet szüksége.

Az alkalmi köhögés a kutya normális viselkedése közé tartozik, és nem ad okot aggodalomra. Mivel a kutyák a természetükből adódóan állandóan szimatolnak, és a szájukba vesznek különféle dolgokat, olykor köhögéssel igyekeznek megszabadulni tőlük. Az ismétlődő köhögés viszont komolyabb probléma jele lehet, különösen, ha megváltoznak a légzési hangok. Kiválthatja szívbetegség, krónikus hörghurut, szívférgesség, továbbá baktériumok, vírusok vagy gombák által okozott légzőszervi fertőzések.

MIRE GYANAKODJUNK?

Kennel köhögés: Erőteljes, száraz köhögéssel, olykor fulladozással, öklendezéssel járó felső légúti megbetegedés, ami főként a hideg hónapokban jellemző. Leggyakoribban a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium, illetve két vírus, az úgynevezett parainfluenza- és az adenovírus okolható érte. Az állat elkaphatta a kutyafuttatóban, kutyaiskolában, kutyapanzióban, esetleg a kutyajátszótéren, valószínűleg egy másik beteg kutyától.  A kennel köhögés nagyon fertőző, de önmagában nem súlyos probléma. Mindaddig, amíg kutyának megfelelő az étvágya, valószínűleg jobban fogja érezni magát egy hét múlva. Azonban a betegséget nem szabad félvállról venni! Abban az esetben, ha a kedvencünk étvágytalan, lázas, mélabús, folyik az orra és sokat tüsszög, mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, mert a kennel köhögésből tüdőgyulladás alakulhat ki. Az állatorvosnak ellenőriznie kell, hogy az állatnak nincs-e szüksége antibiotikumokra, esetleg köhögéscsillapítókra. Utóbbi a nyákos öklendezést is enyhítheti.

Gombás fertőzések: A vakarózás mellett az élesztőgomba-fertőzés egyik tünete a felső légutak gyulladása. Léteznek vényköteles gombaellenes gyógyszerek, amelyek megszüntetik a problémát.

Szívférgek: A szúnyogok terjesztik ezt a betegséget. A szívféreg a szívbe, illetve a tüdőbe fészkeli be magát, és akár halálos kimenetelű lehet. Az élősködő légzőszervi és szívpanaszokat okoz, az egyik figyelmeztető jele pedig a köhögés. Vérvizsgálattal könnyen kimutatható, ám a gyógyszeres kezelése hosszadalmas, és a tüdőartériában lévő szívférgeket csak műtéti úton lehet eltávolítani.

Szopornyica: Okozója egy vírus, amely a levegőben terjed, és megfertőzheti a légzőszerveket. Súlyos betegség, de oltással megelőzhető. A fertőzésre szem- és orrváladékozás hívja fel a figyelmet, de kísérheti köhögéssel együtt járó mandula-, torok-, illetve tüdőgyulladás.

Szívbetegség: A szívbillentyűk működésének zavara, illetve a szívizom gyengesége vérpangáshoz vezet a tüdőben. A tüdőerek falán átszivárgó vérsavó felhalmozódásának, illetve a hörgők görcsének következtében az állat fulladni kezd.  A gyógyszeres kezelés, a helyes étrend és testmozgás enyhítheti a tüneteket.

Tüdőprobléma: Néha a kutyák hörghurutot és tüdőgyulladást kapnak. Olykor különféle szennyeződéseket, fűmagot, esetleg ételt szippantanak fel, ami az orrlyukakban megrekedve a légutak fertőzéséhez vezethet. Az antibiotikumok mindkét esetben segíthetnek.

Előfordulhat, hogy az állat lenyelt egy apróbb csontot, ami elakadt a nyelőcsövében. Ilyenkor öklendezéssel, köhögéssel próbál megszabadulni tőle. A kutyák fulladása vészhelyzet, sürgős állatorvosi ellátást igényel.

A KUTYA IS LEHET INFLUENZÁS

A hideg hónapokban az emberek hajlamosabbak a betegségekre, de a háziállatuk is. Noha az emberek esetében legjobb módja a megfázás gyógyításának egy csészeforró tea mézzel, a kutyáknál ez nem olyan könnyű. Nátha esetén a kutyáknál (csakúgy, mint az embereknél) vörös és gyulladt nyálkahártyák, orrfolyás, hőemelkedés és fáradtság jelentkeznek. Leginkább azzal segíthetünk kedvencünknek, ha hosszú séták nélkül néhány napig pihenni hagyjuk. Semmi esetre ne adjunk embernek való gyógyszert az állatnak! Ha állapota nem javul, és a tünetek több mint 3-4 napig tartanak, vegyük fel a kapcsolatot állatorvossal, aki javasolja a megfelelő kezelést .
A kutyainfluenza fertőző betegség, amelyet kedvence más kutyával érintkezve kaphat el, de cseppfertőzéssel  is terjed. Növelik a kockázatot azok a helyek, ahol sok kutya fordul elő, vagy rosszak a higiéniai körülmények. A betegség főbb tünetei a láz, gyengeség, étvágytalanság, elesettség, orrfolyás és köhögés, hányás és hasmenés, ami szakszerű ellátást igényel.

KEZELÉSI ÉS MEGELŐZÉSI TIPPEK

A legegyszerűbb kezelés a pihenés, és a fárasztó tevékenységek elkerülése. Biztosítsunk meleg, kényelmes fekhelyet a kutyának, elegendő mennyiségű folyadékot és minőségi takarmányt, netán állatpatikában beszerezhető köhögéscsillapító szirupot, ha szükséges. Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, forduljunk állatorvoshoz.

A betegség megelőzése érdekében ugyancsak fontos a megfelelő  táplálás és a sok mozgás. Az elhízott és alultáplált kutyák egyaránt fogékonyabbak különféle betegségekre. Az elhízásra hajlamos kutyák számára  kifejlesztett tápok segíthetnek az ideális testsúly elérésében, míg  egyes eledelek az energiadús tápanyagok bevitelével gondoskodnak a súlygyarapodásról. Adjunk az állatnak probiotikumot. A bélflórát felépítő  probiotikus bélbaktériumok fokozzák a tápanyagok lebontását és  felszívódását, illetve szerepet vállalnak az emésztőenzimek termelésében. Nélkülözhetetlen szerepük van a B12-, B7-vitamin, valamint a K-vitamin előállításában. Védenek a káros mikroorganizmusok ellen, ezzel immunerősítő funkciót töltenek be. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés, felszívódási zavarok alakulhatnak ki.

Forrás:
https://pets.webmd.com/dogs/coughing-dogs-causes

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.