Miért jó, ha hidegen sajtolt granulátummal etetjük a kutyát?

hidege-sajtolt-kutyatáp

Megszámlálhatatlan előnnyel jár, ha extrudátum helyett hidegen sajtolt kutyaeledellel táplálja kedvencét. De mit takar valójában ez a kifejezés, és milyen összetevők teszik olyan különlegessé ezt a fajta ételt?

Ahogy a neve is sejteti, a hidegen sajtolt táp alacsony hőmérsékleten, és préseléssel készül. Ennek köszönhetően a nyersanyagok biológiai értéke magas. Praktikusabb, mint a nyers ételek, és az extrudátumokhoz képest a kutya számára jóval könnyebben emészthető. Azonban az előnyei nem merülnek ki ennyiben.

Mi a hidegen sajtolt kutyaeledel?

A hidegen sajtolt kifejezésnek semmi köze sincs az összetevőkhöz, sokkal inkább az előállításhoz. Azért nevezzük így, mert nem gőz hozzáadásával készült. A nagyon magas hőmérsékleten készülő extrudátumok gyártásakor vízgőz melegíti az összetevők elegyét 120 ° C-ra, melynek következtében a létfontosságú vitaminok, enzimek, rostok és tápanyagok jelentős része megsemmisül. Ezzel szemben a hidegen sajtolás során a hozzávalókat külön-külön kezelik, és alacsony hőmérsékleten főzik. A hidegen sajtolt összetevők keveréke a súrlódás miatt a gyártás során eléri a 60 ° C-ot. Ugyanakkor ez nem károsítja az összetevőket, vagyis nem változtatja meg azok biológiai értékét. Az alacsonyabb hőmérséklet segít megőrizni a hőérzékeny enzimeket és az alapanyagokban található összes természetes aromát. A kíméletes elkészítési módnak köszönhetően az kutyaeledel olyan növényi fitokémiai vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák az öregedési folyamatokat és megakadályozzák a sejtkárosodást, így komoly betegségmegelőző szerepet töltenek be. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy az eledel összes összetevőjének biológiai értéke változatlan maradjon. A Mister Mix Dog tanúsítja, hogy csak azok a komponensek kerülnek a készítményeikbe, amelyek a megfelelő és differenciált főzési folyamaton mentek keresztül (a rizst nem főzték, csak a búzát, húst, halat vagy zöldséget). A kinyert szénhidrát nem tartalmaz nyers keményítőt, hanem a lehető legjobban zselatinizálódik. Utóbbi annak köszönhető, hogy önmagában éri el a szinte teljes emészthetőséget, ezzel a 95 százalékos biológiai értéket.

Az így készült kutyatáp teljes értékű takarmány, hústartalma révén pedig a legtöbb kutya kedveli. A nyers takarmányozás táplálkozási előnyeivel rendelkezik, azonban az etetéskor nem igényel semmilyen előkészületet. A hidegen sajtolt táppal szemben az extrudátum hátránya, hogy az állat gyomrában megduzzad, keményítőt adnak hozzák, emellett színezéket, mesterséges aromát és tartósítószert kevernek bele. Ez nem tesz jót az anyagcserének, emésztési problémákat és puffadást okozhat.

Még több extra

Az összetevők hidegen sajtolása lehetővé teszi, hogy az eledel jobban megőrizze nyers jellegét, ami a kutya is értékel. A magas hústartalom és az egészséges extra hozzávalók miatt a hidegen sajtolt granulátum értékes tápanyagokkal és energiával látja el a kutyát, ráadásul nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat.  A gyengéd recept biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok tökéletes egyensúlyát, gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, esszenciális zsírsavakat, prebiotikus rostokat, algákat és különféle élesztősejtfal-kivonatokat is magába foglal.

A hidegen sajtolt granulátummal szemben az extrudátum a kutya gyomrában megduzzad, és még számos előnytelen tulajdonsággal rendelkezik: keményítőt adnak hozzá, színezéket, mesterséges aromát és tartósítószert kevernek bele. Ez nem tesz jót a kutya anyagcseréjének, emésztési problémákat, megnövekedett emésztés időt és puffadást okozhat. ­Az extrudátum tápértéke jóval alacsonyabb, és a keménysége miatt a megrágása egyes kutyák számára nehézséget jelenthet. Ha attól tart, hogy a hidegen sajtolt táp „kemény”, akkor lehetősége van meleg vízzel áztatni. Nagyszerű kölykök és kisebb kutyák számára. Ahogy a neve is sugallja, a hidegen sajtolt élelmiszereket alacsonyabb hőmérsékleten, erősebb nyomóerőnek kitéve állítják elő. A Mister Mix Dog-nál a Cubing press elnevezésű géppel dolgoznak, ami 60 ° C-on működik, és könnyű pasztörizálást biztosít.

Az extrudálás mindig magában foglalja a szénhidrát-források keverését. A gőz hatására hőmérséklet eléri a 140/150 ° C-ot. Felmerülhet a kérdés: ebben a folyamatban a keményítők zselatinizációja elegendő ahhoz, hogy a szénhidrátforrásokkal együtt részévévé váljanak a teljes keveréknek.  Továbbá, a 145 ° C-os hőterhelésnél a fehérjeforrásokban megmaradnak a kívánt aminosav értékek vagy romlanak. Ugyanezek a kérdések felmerülnek a vitaminokkal kapcsolatban, ami a stabilitásukat és értékes összetevőik sérülékenységét illeti.

További előnyök

Egyre több kutyatulajdonos szeretne átállni a nyers élelmezésre, ám ez néha csak nehezen és körülményesen kivitelezhető. A hidegen sajtolt kutyaeledel alternatívát nyújthat a nyers etetés helyett, és akkor is hasznos, ha a gazda utazást tervez, és a különféle ételeket nem tudja az autójában szállítani vagy tárolni. A hidegen sajtolt granulátum emésztőenzimei és révén támogatja az emésztést, pozitív hatást gyakorol az anyagcserére, azonnali energiát nyújt a kutyának, ami a teljesítőképesség is tükröződik.

A Mister Mix Dog hidegen sajtolt tápjai bővelkednek aminosavakban, esszenciális zsírsavakban, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szív-és érrendszerre, immunstimulálók, és szerepük van az idegrendszer egészséges működésében. Válassza ki Szuperprémium takarmányaink közül kedvence számára legideálisabbat, választékunkban a túlsúlyos kutyáknak is talál megfelelőt.

Milyen összetevőket tartalmaz a hidegen sajtolt kutyaeledel?

Összefoglalva a takarmányok összetételét, a Mister Mix Dog változó arányban állítja össze ezeket a kutya életmódját és az adott évszakot figyelembe véve: A szénhidrátok forrása dehidratált hús (a jogszabályok szerint hőkezelésnek kell alávetni, amely gátolja és a kórokozó baktériumokat elszaporodását.) Hasonlóan a halakhoz, az ehető olajokhoz és étkezési zsírokhoz, valamint az étkezési rostokhoz, amelyek az inulin extrakcióból származnak. További összetevők a Saccharomyces Cerevisiae élesztő, frukto-oligoszacharidok (FOS),  mannán-oligo-szacharidok (MOS), valamint vitamin komplex, oligo és mikroelemek, illetve egészséges zsírok.

A Mister Mix Dog gyártási rendszerének köszönhetően a vákuumszeleppel ellátott zacskókba melegen kerülnek a tápok. A vákuumos csomagolás légmentességet garantál, ami a minőségmegőrzés tökéletes szinonimája. A hosszú eltarthatóság azt jelenti, hogy az eledelt a gyártástól számított 9 hónapon belül használjuk fel. Ne feledjük, hogy a természetes antioxidánsok, például az E- és C-vitamin segít megvédeni a terméket az oxidációtól. De ha ezek károsodnak a tartósítás során, vagy lecsökken a mennyiségük, akkor nem töltik be az immunerősítő szerepüket, és képtelenek lesznek ellensúlyozni az egészségre ártalmas szabad gyököket. Ez egy másik olyan  létfontosságú téma, amelyről a későbbiekben beszélni érdemes.

Fontos megérteni, hogy a minőséget nem a hidegen sajtolás, tömörítés vagy pelletálás biztosítja, hanem a felhasznált komponensek tulajdonságai. A nyers szénhidrátok használata nem ugyanaz, mint azok tökéletes zselatinizálása. Csakúgy, mint a fehérjék biológiai értéke, stb. Egy másik dolog, amely előnyös a gyomor számára az, hogy a vízzel és /vagy a gyomornedvvel érintkezve a hidegen sajtolt élelmiszerek könnyen lebomlanak, miközben az extrudált tápok megduzzadnak a gyomorban, és ragacsosak maradnak. Képzeljük el, milyen hatása van a két étel viselkedésének gyomorra. Az extrudáltakhoz képest a hidegen sajtolt ételek szögletes formájúak. Az  extrudáltakat rágni kell, és nem szabad lenyelni, amíg kifejtik a fogakra gyakorolt előnyeiket. A Mister Mix Dog eledelek jó íze a nyers alapanyagokból fakad. Glutamátokat nem használunk, aromából is sokkal kevesebbet.

Mindenki döntse el maga, hogy melyik módszer a kedvezőbb az anyagcsere szempontjából. Gondoljunk a Mister Mix Dog több mint 30 évnyi tapasztalatára, és az ennek során kifejlesztett termelési folyamatokra. Termékeinket az előzetesen külön főzött összetevőkből hideg technológia segítségével állítjuk össze, ami a lehető legkönnyebb emészthetőséget biztosítja. Megkönnyíti a vesék működését, a nagyszerűen zselatinizált keményítők által biztosított energiának köszönhetően csökkenthetjük a bevitt fehérjék mennyiségét. Ez nagyobb életerőt, hosszabb életet és általános jólétet eredményez. Így lesz a kevesebb Mister Mix több!

Ön is arra törekszik, hogy a legjobbat adja a barátjának. A Mister Mix Dog pedig biztosítja a kutya számára tökéletes étel. Személyes tapasztalatainkra támaszkodva mindig készek vagyunk tanácsot adni Önnek, hogy kutyájával kimagasló teljesítményre legyen képes.

 

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.