Tápkiegészítők kutyáknak: melyik a legjobb választás?

tapkiegeszitok

 

Több oka van annak, hogy különböző tápanyagokat adunk a kutya étrendjéhez. Az egyik a bizonyos tápanyagok ismert vagy feltételezett hiányának kompenzálása, míg a másik a terápiás vagy betegségmegelőző jelleg.

Sokszor a tápanyaghiányt akkor fedezik fel, amikor a kutyán állapotfelmérés céljából vérvizsgálatot végeznek. Ha egy kutya hiányt szenved egy adott tápanyagból, annak pótlásával az egészsége jelentősen javulhat. Már a minimális tápanyaghiány kompenzálása is pozitív változást eredményez azoknál a kutyáknál is, amelyek egészségesnek tűnnek. Gyakran dúsabbá és fényesebbé válik a szőrzetük, és eltűnhet a korpásodás. A holisztikus táplálkozási szakemberek szerint ez azért van, mert egyes mikroelemek és nyomelemek már teljesen hiányoznak a talajból, tehát azok az állatoknak, amelyek a kutya legfontosabb táplálékforrásai (szarvasmarha, juh, csirke) a húsa sem tartalmazza.

Terápiás adagok

A kutyák számára készült tápkiegészítők adásának gyakori oka bizonyos tápanyagok mennyiségének optimalizálása a terápiás vagy megelőző hatások érdekében. Figyeljünk a megfelelő dózisokra, mert a túlzott pótlás sok problémát okozhat. Például mindenféle csontdeformációt idézhet elő fiatal kutyákban, ha túladagolják a kalciumot. A nagytestű fajtáknál ugyanez ízületi problémákhoz vezethet, mivel a kalcium, más ásványi anyagokhoz kötődve gyulladást generálhat. Nagyon veszélyes gyógyszerkölcsönhatások következhetnek be, ha egyes gyógynövényeket bizonyos gyógyszerekkel együtt adagoljuk. Ezek biztonságos használatához konzultálnunk kell egy olyan állatorvossal, aki ismeri mind a gyógyszereket, mind a gyógynövényeket. Példa erre a fűzfa, amely kölcsönhatásba lép az aszpirinnel. Az emberekkel ellentétben, a kutyák előállítanak saját C-vitamint. Ha a napi maximális adag C-vitamint adjuk a kedvencünket, akkor a kutya abbahagyja a saját C-vitamin előállítását. Ha pedig hirtelen elhagyjuk ezt a maximális adagot, akkor átmenetileg akár skorbut is kialakulhat. Az ízületvédő glükózamin túlzott adagolása néha gyomorpanaszokat okozhat, és kutya étvágya csökkenhet.

A terápiás tápkiegészítés magában foglalja például egy speciális egészségügyi problémákkal (pl. allergiával) küzdő kutya etetését. Azoknak a tápanyagoknak a nagyobb adagjai, amelyek elősegítik a szervezet hatékonyabb működését az adott probléma mellett. Például főszezonban a pollenallergiás kutyának adott antioxidáns hatású C- és E-vitamin. A megelőző tápkiegészítés a betegség kialakulásának elkerülésére tett kísérlet. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha a betegség megjelenése valóban várható, és ha ez bizonyos kiegészítő bizonyítottan képes annak megelőzésére. Az egyik példa a jódkiegészítők alkalmazása a pajzsmirigy betegség megelőzésére az arany retrievereknél, akik között a betegség nagyon gyakori.

Melyek a kutya táplálkozási igényei?

A öt alapvető tápanyag amire a kutyának szüksége van a következő:  fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok. Ezeket tartalmaznia kell az állat szokásos étrendjének, mivel részt vesznek a szervezet összes alapvető funkciójában. A legegészségesebb táplálék a kutyák számára a sovány csirke vagy pulyka, bőr nélküli és csontozatlan. A marhahús, nyers vagy főtt máj (legfeljebb hetente egyszer, az A-vitamin felhalmozódásának elkerülése érdekében), illetve a legtöbb hal, beleértve a tonhalat és a lazacot is. Ha különleges fajtájú kutyánk van, az étrend-kiegészítők vagy vitaminok nagyszerű segítséget nyújthatnak számára a boldog, egészséges és aktív életmód elérése érdekében. Néhány kutya a korai életkortól kezdve a genetikának köszönhetően igényelhet tápkiegészítőket. Általában véve, ha a kutyánk hat évnél fiatalabb és alapvetően egészségesnek tűnik, csak néhány dolog van, amit ajánlatos adni neki. Bizonyos tápkiegészítők teljesítménynövelő és roboráló hatásúak, és az állat fizikai és a pszichikai erőnlét azonnali és gyors megújulását eredményezik.

Tápkiegészítők különböző egészségügyi problémákra

A legtöbb kutya számára hasznosak az emésztőenzimek és a probiotikumok. Ha a kutya hat évesnél idősebb, akkor el kell kezdenie azon degeneratív állapotok (ízületi gyulladás és ízületi problémák) elhárítását, amelyek ebben az életszakaszban kezdődhetnek el. Ekkor megfontolandó a glikozaminoglikán (GAG), valamint a C- és E-vitamin adagolása. Léteznek az ízületeket védő, cápaporc-kivonatot, C-vitamint, denaturált kollagént és glükózaminoglikánt tartalmazó készítmények, ezek egyike a Mister Mix Iperartoflex Dogs.

A megfelelő ízületi mozgékonyság kialakításához kölyökkutyák részére 12 hónapos korig a Mister Mix Iperartoflex Junior Dogs javasolt. A termék támogatja a kollagén megfelelő képződését, ezzel hozzájárul a vázizomzat megerősítéséhez. Hidrolizált kollagént, kondroitin-szulfátot, glükozamint, omega-3 zsírsavat, esszenciális aminosavakat, fokozatosan felszabaduló C-vitamint tartalmaz.

A szőrzet ápolására kiválóan megfelel a szőr- és bőrtápláló Mister Mix Biotin Forte Dogs, amely D-biotinban, cink-kelátban, és az omega-3 zsírsavban gazdag. Reumás ízületi gyulladás, szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésénél, megelőző jelleggel is alkalmazható a Mister Mix Iper Effe Dogs. A készítmény az alapvető tápba a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak gazdag forrását juttatja.

A májfunkciók javítására, az ekcéma tüneteinek kezelése, dermopatia esetén, továbbá méregtelenítésre kiváló a Mister Mix Epato Dogs, amely B-vitamint, aminosavakat, mannan-oligoszaharidokat (MOS), és a cink-kelátot foglal magába.
Ürülékevési gondok fennállásakor kiváló segítség a Mister Mix Coprofagia Dogs, míg a pigmentáció javítására és a termékenység fokozására Mister Mix Iper Asco B-Carotene Dogs alkalmas.

Ha az állatnak bélproblémái vannak, szintén érdemes elgondolkozni a probiotikumokon vagy az emésztőenzimeken. Vérszegénység kapcsán segít a B-vitamin komplex. A zsírsavak, különösen az omega-3 zsírsavak gyakran hiányoznak az állat számára elkészített ételekből, pedig sok olyan egészségügyi állapotban hasznosak, mint a bőr- és szívproblémák, a rákmegelőzés, illetve a vérkeringéssel és a körmökkel kapcsolatos problémákon.

A vitaminok és étrend-kiegészítők jó alternatívák azok számára, akik nem táppal etetek, vagy a kutyáik betegségből, műtétből épülnek fel. Vedlési időben és hidegben kifejezetten támogató hatással vannak a szervezetre. A Mister Mix tápok teljes értékű takarmányok, használatukkal a kutya minden fontos tápanyaghoz hozzájut. 

Fontosabb, hogy kérjük ki az állatorvos véleményét, mielőtt a tápkiegészítők használatáról döntenénk!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.