Mi a megfelelő táplálék az ivartalanított kutyák számára?

 

ivartalanitott-kutya-taplalkozasa

Az ivartalanítás megakadályozza a kutya szaporodását - ez minden kutyatulajdonos számára világos. De tudta, hogy ez számos, nem feltétlenül pozitív hatással van az állatra nézve?

Tanulmányok kimutatták, hogy az ivartalanított kutyák gyakrabban túlsúlyosak, mint a kasztrálatlan egyedek. Különösen a nőstények hajlamosak az elhízásra az eljárást követően, esetükben a súlygyarapodás kockázata kétszer olyan magas, mint a nem sterilizált társaiknál. De miért van az, hogy ivartalanított kutyák nagyobb hajlamot mutatnak a súlygyarapodásra?

Alacsonyabb energiaszükséglet, nagyobb étvágy

A kasztrálás befolyásolja a hormonok termelődését, ezáltal kedvence anyagcseréjét. A női nemi hormonok, azaz ösztrogének hiánya fokozza az éhségérzetet, mivel ezek nagy szerepet vállalnak az étvágy és az anyagcsere szabályozásában. A szabályozási funkció megszűnik, ezzel párhuzamosan az élelmiszer iránti vágy jelentősen megnő. A kasztrálás után az állat aktivitása gyakran csökken, és ezáltal az energiaigénye is. A kevesebb testmozgás az ivartalanított hím kutyák túlsúlyának oka is, amik vonakodnak a spontán fizikai tevékenységektől.

Miért olyan rossz a túlsúly?

Komolyan kell venni a kutyák súlyfeleslegét, mivel a zsírraktározás nemcsak esztétikai probléma, hanem a várható élettartamuk csökkenéséhez vezethet. A kutyák még az embereknél is gyakrabban tesznek szert olyan betegségekre, mint a diabétesz, a keringési rendellenességek, emésztési problémákkal küzdhetnek, és a felesleges kilók az ízületeket is túlterhelik.

Hogyan lehet elkerülni a túlsúlyt kasztrálás után?

A jó hír az, hogy egy olyan étrend, amely a kasztrálás után alkalmazkodik az állat igényeihez, segíthet abban, hogy lefogyjon, vagy ami még jobb, teljesen megakadályozhatja a hízást. Nem arról van szó, hogy az állatnak a korábbinál kevesebb táplálékot adjunk, mert csökken az energiaiszükséglete, ám a vitaminok és ásványi anyagok iránti igény nem. A diéta miatt a kutya ugyan kevesebb kalóriához jut, ám ezzel egy időben kevesebb vitamint, például kalciumot és magnéziumot is kap, ami gyomorproblémákhoz vezethet. Emellett az ivartalanítás utáni alacsonyabb táplálékmennyiség gyakran azt eredményezi, hogy kutya folyamatosan könyörög az élelemért. Ahelyett, hogy kevesebb takarmánnyal etetnék jobb, ha teljesen átállunk a csökkentett kalóriatartalmú változatra, hiszen az még mindig biztosítja számára az összes fontos tápanyagot.

Milyen étel alkalmas az ivartalanított kutyák számára?

Erre a kérdésre nem lehet egyöntetű választ adni. Mivel a kasztrálás után mindegyik állatnak teljesen egyéni igényei vannak, amelyek függenek a kortól, fajtától, nemtől, aktivitási szinttől és egészségi állapottól. A legjobb, ha konzultálunk az állatorvosunkkal, aki étkezési tervet készít a kutya számára. Aranyszabályként az új takarmány kalóriatartalmának körülbelül 20-30 százalékkal alacsonyabbnak kell lennie, mint a korábbié. Az ivartalanított és a túlsúlyos kutyáknak körülbelül 52 kalóriára van szükségek testtömeg-kilogrammonként. Ha az állata kasztrálás után is sokat mozog, akkor természetesen ennek megfelelően növelni kell ezt az mennyiséget.

Jobb az otthon készített étel?

Elvileg a lehető legkevésbé kell megváltoztatnunk kedvencünk étkezési szokásait. Ha továbbra is jó tapasztalatunk van a kész táppal kapcsolatban, használhatjuk ezt a típust. Amikor kasztrálás után hirtelen önállóan kezdünk el készíteni számára ennivalót, különösen, ha korábban hagyományos módon etettük, az túlzott terhet róhat ránk és rá is. Amennyiben azonban korábban főztünk neki, vagy a BARF módszert alkalmaztuk (azaz nyers étrenden tartottuk), nyugodtan maradjunk az etetés ennél a formájánál. Az ételkészítéshez alkalmas alacsony zsírtartalmú húst, sovány zsírtartalmú túrót, illetve zöldségeket.

Ha kész takarmányt vásárolunk, meg kell vizsgálnunk a termék összetételét és a csomagoláson feltüntetett kalóriamennyiséget. Ne csak a „diétás étel”, vagy az „alacsony kalóriatartalmú” címkékre támaszkodjunk, mivel ezek a kifejezések becsapósak lehetnek. Nem létezik egységes szabály, amely alapján egy kutyaeledelt diétásnak vagy alacsony zsírtartalmúnak nevezhetnénk, ezért közvetlenül a gyártótól függ, hogy mit állít az általa forgalmazott takarmányról. A táplálkozástudományi szakember azonban nem feltétlenül hívná a „diétás” címkével ellátott élelmiszert alacsony kalóriatartalmúnak.

Egyesek azt mondják, hogy a kasztrálás után néhány héttel kevesebb tápot adagoljunk a kutyának a túlsúly megelőzése érdekében, ez azonban nem minden esetben szükséges. Vannak olyan kutyák, amelyeknél az ivartalanítás csak minimális hatással van az étkezési szokásokra vagy az aktivitásukra. Ebben az esetben ésszerűbb az állatot rendszeresen megmérni, hogy időben észleljük a súlygyarapodásra való hajlamot, és elejét vegyük az elhízásnak. Ideális állapotban hogy könnyedén kitapinthatjuk a bordákat a kutya bundája alatt, ha azonban szabad szemmel láthatóak, az alultápláltságra hívja fel a figyelmet.

Ha az állat már ivartalanítás is előtt is túlsúlyos volt, minél előbb váltsunk alacsony kalóriatartalmú táplálékra, ebben az esetben jó ezt elkezdeni még beavatkozás előtt. Adjunk időt az állatnak arra, hogy megszokja az újfajta étrendet. A hirtelen változás stresszt jelenthet kedvencünk számára, és különféle problémákhoz vezethet, például hasmenéshez vagy székrekedéshez. Javasoljuk, hogy lassan és fokozatosan szoktassuk az új táplálékhoz.

Amennyiben az ivartalanítása után megfelelően eteti a kutyáját, az különféle előnyökkel jár az egészségére nézve. Ám nemcsak az étrend befolyásolja négylábú barátunk egészségét. A túlsúly megelőzése vagy csökkentése érdekében gyakran nem elegendő az étrend megváltoztatása. Arra is ügyelnünk kell, hogy az állat rendszeres testmozgást végezzen. Még a lusta, ivartalanított kutyák számára is fontos a napi séta! Ha lehetséges, lassan és fokozatos növeljük a mozgás mennyiségét, és ezzel biztosíthatjuk, hogy elegendő kalóriát égessen el. Így az még kasztráció után is hosszú ideig fitt és vitalitással teli marad.

A felnőtt, idősebb és kasztrált, vagy elhízásra hajlamos kutyáknak javasolt a Mister Mix Senior Light Maxi Dogs, amelynek kifejlesztése táplálkozástudományi szakértő bevonásával történt

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.