Székrekedés kutyáknál

szekrekedes-kutyaknal


A székrekedés az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a háziállatoknál. Az árulkodó jelek között szerepel a száraz, kemény széklet, a nehezített székletürítés, és erőlködés hatására is csak kis mennyiségű ürülék távozása.

A legtöbb kutya naponta legalább egyszer ürít, ám ez az étrendtől függően gyakrabban is elfordulhat. Idősödő háziállatok nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek ritka vagy nehéz székletürítéstől, azonban nemcsak az életkor idézheti elő. Kezelés nélkül a székrekedés komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a letargiát, étvágytalanságot és hányást.

Mi okozhatja?

A kutyák hajlamosak olyan dolgokat enni, mint a szőr, játékok és macskaalom, ami bélelzáródáshoz és rendellenes székletürítéshez vezethet. Az alább felsoroltak mindegyike ugyancsak közrejátszhat a probléma kialakulásában:

  • túl sok, vagy túl kevés rost van az állat étrendjében
  • testmozgás hiánya
  • környezetváltozás (költözés, stb.)
  • szorongás
  • a túlzott tisztálkodás következtében nagy mennyiségű szőr gyűlhet össze a székletben
  • a végbélnyílás körüli szőrzet összecsomósodik, meggátolva az ürítést
  • lenyelt kavicsok, kövek, csontok, kosz, növények vagy játékdarabok
  • paraziták
  • anális tályog, végbélmirigy problémák
  • megnagyobbodott prosztata
  • vastag- vagy végbéldaganat
  • gyógyszeres kezelés mellékhatása
  • medencesérülés
  • ortopédiai probléma, amely fájdalmat okoz székletürítés közben
  • vesebetegség
  • a vér kalciumszintjének csökkenése
  • neurológiai rendellenesség
  • dehidratáció (kiszáradás) más betegségből kifolyólag
  • lassú bélmozgás
  • mellékpajzsmirigy-hormon magas szintje (fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában)

Diagnózis

Az állatorvosa fizikai vizsgálatot végez a kutyán, beleértve a vér-és vizeletvizsgálatot. Az ízületi gyulladásra vagy fájdalomra utaló jeleket kereshet, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kedvencünk nem szívesen veszi fel a székeléséhez szükséges testtartást. A röntgen- és ultrahangvizsgálat a has és a bélrendszer feltérképezésére szolgál, de a szakember dönthet úgy is, hogy kolonoszkópiát (vastagbéltükrözést) végez, elzáródás vagy más vastag- és végbél elváltozást keresve.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben kedvencünk két napja nem ürített, vagy ha a székelési kísérletkor fájdalmasan ugat, azonnal keressük fel az állatorvost. Ezek a jelek hasonlóak lehetnek a húgyúti problémáknál tapasztaltakhoz, ezért fontos, hogy az ok megállapításához szakember lássa az állatot. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy a kutya komolyan kiszáradt, mindenképpen kórházi kezelésben kell részesülnie. Folyadékterápiát kap, és ha olyan vényköteles állatgyógyászati ​​készítményeket szed, amelyek a székrekedést okozhatják, ezeket leállítják vagy lecserélik. Hasznos lehet a bélperisztaltikát gyorsító étrend-kiegészítők (rostok) alkalmazása, azonban ezek néha ronthatják a vastagbélben felgyűlt széklet okozta feszülést. A vízben oldódó rostok prebiotikumok, vagyis a probiotikus baktériumok táplálékai, amelyek gondoskodnak a bélflóra egyensúlyáról. A probiotikumok támogatják az anyagcserét, segítenek megszüntetni az emésztési zavarokat, a hasmenést és a székrekedést, védik a bélrendszer egészségét. Semlegesítik a méreganyagok egy részét, akadályozzák a patogén mikroorganizmusok szaporodását, és csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

Ha a székrekedés nem túl súlyos, a szakember által végzett beöntés segíthet a széklet fellazításában vagy eltávolításában. Előfordulhat, hogy miután az orvos megállapította a kutya kellő hidratáltságát, kézi székleteltávolítást végez általános érzéstelenítésben. Amennyiben az állat székrekedése krónikus, olykor sebészeti beavatkozást kell végrehajtani a vastagbél egy részének eltávolítására. Rendszerint visszatérő székrekedés esetén alkalmazzák, vagy ha a körülmények azt sugallják, hogy a vastagbél visszafordíthatatlanul károsodott.

Abban az esetben, amikor nem kezelik, és a kutya székrekedése magától nem enyhül, a vastagbél kellemetlenül nagy mennyiségű ürülékkel lesz tele. Ez letargiát, étvágycsökkenést, esetleg hányást okoz.

Mit tehet a gazda?

Hetente legalább kétszer ellenőrizzük a kutya ürítésének gyakoriságát és a széklet konzisztenciáját. Forduljunk állatorvoshoz, ha nagyon kemény, száraz ürüléket észlelünk, vagy ha azt látjuk, hogy kedvencünk erőlködik székelés közben. A hasmenés szintén aggodalomra adhat okot, mivel gyorsan kiszáradáshoz vezethet. A székrekedés megismétlődésének megakadályozása érdekében a kutyákat állatorvos által jóváhagyott kutyaeledellel etessük, és ügyeljünk arra, hogy az állat aktív maradjon. Az aktív kutya nem válik túlsúlyossá, a testmozgás elősegíti a bél izmainak megfelelő működését. Ha a végbélnyílás környékén összegyűlt a széklet, vagy beleragadt a szőrbe, mossuk meg meleg, szappanos vízzel, és kenjük be valamilyen nyugtató krémmel a gyulladt területet.

Kerüljük el, hogy csontokat rágjon, és azokat lenyelje, a csontokat helyettesítsük inkább műanyag játékokkal. Az orvossal egyeztetve használjunk állatgyógyászati célra szánt hashajtókat a széklet lágyítására, és mindenekelőtt rendszeresen gondoskodjunk kutyánk számára friss ivóvízről. A kutya korai ivartalanítása megakadályozza a prosztata növekedését is, ami székrekedéshez vezethet.

Ha a probléma csak most kezdődött el - legfeljebb egy-két napja -, néhány otthoni gyógymód segíthet újra mozgásba lendítheti a dolgot. Ne feledjük, hogy nem létezik olyan jól bevált módszer, amely minden kutya esetében sikerhez vezet.

A sütőtök fogyasztása egyes kutyáknál székrekedés vagy hasmenés esetén is működik. Magas a rost- és a nedvességtartalma, sok állat kedveli az ízét, ezért szívesen megeszi. Egyes zöldségeket szintén örömmel fogyasztanak. Ezeket nyugodtan belekeverhetjük az ételükbe, de az is jó, ha kedvencünk önmagában ropogtat el egy sárgarépát. A zöldségfélék nemcsak értékes tápanyagokkal rendelkeznek, hanem az emésztést is megkönnyítik. A sütőtök mellett javasolt az uborka, zöldbab, cukkini, karfiol és brokkoli.

Válasszunk tápot körültekintően

A hidegen sajtolt granulátum gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, esszenciális zsírsavakat, prebiotikus rostokat, algákat és különféle élesztősejtfal-kivonatokat is magában foglal. Ezek mindegyike támogatja az emésztést és a bélműködést, és pozitív hatást gyakorol az anyagcserére. Az algák segítenek megelőzni a gyomor- és bélrendszeri problémákat, míg a bennük lévő klorofillnak hála, csökkentik az érelzáródást okozó magas koleszterinszintet. A szárított mezei katáng egyike a legsokoldalúbb gyógynövényeknek. Bővelkedik prebiotikus hatású inulinban, ezért támogatja a bélflóra egyensúlyának megőrzését. Ösztönzi a máj, a belek és az epehólyag működését. Serkenti az emésztést. Az élesztősejtfal-kivonatok elősegítik a probiotikus baktériumok szaporodását a vastagbélben, és széles körben használatosak az állatgyógyászatban. A szentjánoskenyérfa szárított magja kiváló antioxidáns, nem tartalmaz glutént, vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Bővelkedik rostokban, íze pedig a kakaóéra emlékeztet. Gyakran használják állati takarmányok előállításához. Védi a bélnyálkahártyát és a gyomrot, rostjai javítják az emésztést. A hidegen sajtolt táppal szemben az extrudátum az állat gyomrában megduzzad. Keményítőt, színezéket, mesterséges aromát és tartósítószert kevernek bele, ami nem tesz jót az anyagcserének. Emésztési problémákat és puffadást okozhat.

Források:

https://pets.webmd.com/dogs/dog-constipation-causes-treatment

https://www.petmd.com/dog/conditions/digestive/constipation-in-dogs

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.