Miért nem iszik a kutya elég vizet?

vizet-ivo-kutya

A nyári hőségben a kutyák esetében is különösen lényeges figyelni a napi optimális folyadékbevitelre. Kedvenceink nem tudnak szólni, ha szomjasak, és azt sem tudják elmondani nekünk, hogy a nagy meleg ellenére miért nem kívánják a vizet. Ám ez a probléma nem csak a kánikula idején fordulhat elő.

A víz nélkülözhetetlen az élethez. A hidratált állapot elengedhetetlen a normál testhőmérséklet és a keringés fenntartásához, segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását, és védi a nyálkahártyát a kiszáradástól. Támogatja az ízületek mozgását, ami segít élvezni a kutya számára a testmozgást, és csökkenti az olyan rendellenességek által okozott panaszokat, mint az ízületi gyulladás.  A víz felgyorsítja az anyagcserét, ami pozitív hatással van az energiaszintre. Ezért nagyon fontos, hogy a kutya eleget igyon, így hidratált és egészséges marad. Javasolt tehát figyelemmel kísérni a vízfogyasztását, mivel a túl kevés folyadék kiszáradást, húgyúti problémákat, például vesekőket és szervkárosodást okozhat.

Mennyit kell inni a kutyáknak naponta?

Egyes kutyák ösztönösen az igényeiknek megfelelő mennyiségű vizet fogyasszanak, míg mások nem isznak elegendőt, vagy épp túl sokat vesznek magukhoz. Az, hogy mennyi vizet igényel a kutya, a méretétől, étrendjétől, életkorától, aktivitási szintjétől és az időjárási körülményektől függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy a napi vízszükséglete testsúly-kilogrammonként 40-50 milliliter. Ha kutya jól hidratált, a szemgolyója fényes, míg az ínye nedves. A nagyon aktív vagy szoptató kutyáknak többre lehet szükségük, és a kölyök általában többet isznak, mint a felnőtt egyedek.

Mi okozza, ha a kedvencünk nem iszik elég vizet?

A legtöbb kutya sok vizet fogyaszt, hogy kielégítse a vízigényét. Számos lehetséges oka van annak, ha nem így tesz:

A nap 24 órájában legyen a kutya előtt friss víz egy tiszta tálban. Figyelembe kell venni a tál elhelyezését, hogy ne legyen az állat számára korlátozottan hozzáférhető a folyadék.  Ha a víz piszkos, vagy a tál szennyezett, a kutya megtagadhatja az ivást. Ha kedvencünk nem fogyaszt elegendő folyadékot, kiszáradhat, amit a beesett szem és a „ragadós” íny jelezhet.

Előfordulhat, hogy egy másik állat miatt a kutya nem jut vízhez. Ha ez történik, adjunk a kutyának másik ivótálakat különböző helyeken lerakva.

Elképzelhető, hogy az állat valamilyen rossz élményre tett szert a vizes tál környékén, ezért nem szívesen közelíti meg. Egyes kutyák érzékenyebbek a zajra, mint mások, így ha a tál zajos környezetben, például a mosókonyhában vagy a folyosón van, elriaszthatja őt attól, hogy igyon belőle.

Sok kutya érzékeny a víz ízére. Egy olyan állat számára, amelyik megszokta a lakhelyén lévő csapvizet, gondot jelenthet az ivás, ha a gazdája új környezetbe költözik. Hasonlóképpen, ha kutya hozzászokott a desztillált vagy palackozott vízhez, és a gazdája csapvízre vált, kevesebbet ihat, mint kellene. Ilyenkor próbáljunk meg neki segíten az új vízhez való fokozatos alkalmazkodásban, keverve a két vízfajtát.

Az étel, amelyet kutya elfogyaszt, hozzájárul a hidratációhoz. Bizonyos típusú ételek kevesebb folyadékot tartalmaznak, így kutya több vizet fog inni, vagy épp fordítva, kevesebbet, ha az élelemben több a folyadék. Ha a kedvencünk csak száraz ételt kap, több folyadékra van szüksége, ha azonban csak nedves, konzerv vagy nyers ételt eszik, nagyobb mennyiségű vízhez jut, így kevesebbet iszik.

Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek befolyásolják kutya vízfogyasztási képességét. A rossz vagy törött fogak, és a szájban lévő daganatok gyakran fájdalmassá tehetik a vízfogyasztást. Hasonlóképpen, egy kutya állkapcsának törése vagy ficama, vagy a kutya állát befolyásoló fájdalom megakadályozhatja abban, hogy inni tudjon. Ha ezeknek bármelyikére gyanakszunk, fontos, hogy kedvencünket mielőbb állatorvos vizsgálja meg.

Léteznek olyan betegségek, amelyek hányingert okozhatnak, és emiatt a kutya kevesebbet ihat. A vesebetegség a korai szakaszban gyakran fokozott szomjúsággal jár, ami később az ellenkezőjére változik. Azok a kóros állapotok, amelyek gyomor-bél traktusban gyulladást okoznak, mint például gastroenteritis, ugyancsak hányingerrel járhatnak. Noha ritka, adódnak olyan neurológiai betegségek, amelyek befolyásolhatják a szomjat. Szintén nem gyakori, hogy az agy azon része, amelyet a hipotalamusznak neveznek, és részt vesz a vízháztartás irányításában, valamiért nem funkcionál rendesen, és emiatt a vizet fölöslegesnek ítéli meg a kutya szervezete.

A veszettség egyik szakaszában az állatok megtagadják a vízfogyasztást. Szerencsére ez könnyen megelőzhető betegség, mivel biztonságos és hatékony veszettség elleni oltások léteznek.

Miért ihat túl sokat?

A kutya szervezete vizet veszít fizikai aktivitás közben és a nyári melegben, amit a túlzott lihegés fokozhat. Bár van néhány verejtékmirigyük a talppárnák területén, ez nem elég ahhoz, hogy lehűtsék magukat, ezért inniuk kell. A fokozott vízfogyasztás kiszáradáskor, illetve valamilyen gyógyszer hatására is megjelenhet. Ha az állat kórosan sokat iszik (polydipsia), akkor valaminek következtében a kelleténél több vizet veszít. Számos betegség eredményezheti ezt, amelyek közül a leggyakoribb a veseelégtelenség, diabetes mellitus, Cushing-kór, rák, hasmenés, láz, fertőzés és májbetegség. A túlzott hidratáció azonban káros, és vízmérgezéshez vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a mozgáskoordináció elvesztése, letargia, émelygés, puffadás, hányás, kitágult pupillák és üveges szem. Súlyos esetekben nehézlégzés, eszméletvesztés, kóma alakul ki, és a vízmérgezés az állat halálához vezethet.

Tippek és tanácsok

Próbáljuk meg a kutya itatótáljait ugyanazon a helyen tartani, hogy tudja, hol kell a vizet keresni. Sok kutya inkább hideg vizet iszik, ezért meleg napokon tegyünk a vízbe néhány jégkockát. Ha a kutya a nap egy részét a kertben tölti, oda is helyezzünk ki neki egy további tálat. Fontoljuk meg a vízadagoló itatótál (kutya szökőkút) beszerzését, mert ez a vízforrás vonzóbb lehet a folyó vizet kedvelő, illetve a fiatal kölyökkutyák számára. Ezeket a látásproblémákkal küzdő kutyák számára is könnyebb megtalálni.

Ha olyan változásokat észlelünk kutya vízfogyasztásával kapcsolatban, amelyek csökkent étvágy, hányás vagy hasmenés kíséretében fordulnak elő, gondoskodjunk róla, hogy az állatorvos mielőbb megvizsgálja és felderítse a mögöttes okokat.

Forrás:

https://www.petmd.com/dog/general-health/why-my-dog-not-drinking-water

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.