Miért vakarózik a kutya?

miert-vakarozik-a-kutya

A „miért vakarózik a kutya folyamatosan” kérdésre feltehetően a legidegesítőbb válasz, hogy „mert bolhái vannak!” Nem kell azonban rögtön megsértődni! Bármilyen gondozott a kedvencünk, bolhákat akár a kertben is összeszedhet. Ha viszont minden bizonnyal kizártuk a bolhák lehetőségét, bonyolultabb a helyzet. A kutya vakarózásának számos más, látszólag távoli oka lehet, és ennek kiderítése az állatorvosok egyik gyakori problémája.

 A viszketés pontos mechanizmusa nem ismert. Az viszont tény, hogy összefügg a hőmérséklet vagy a páratartalom változásaival, a bőr és a belső szervek betegségeivel. Ahogy nálunk, embereknél, úgy a kutyáknál is a bőrre közvetlenül ható különféle mechanikai, kémiai és termikus ingerek, valamint a belsőleg alkalmazott különféle anyagok és gyógyszerek viszkető érzést okozhatnak.

Számos oka lehet

Nem ritka, hogy a kutyák vakaróznak. A kényszeres vakarózás nagyon gyakori náluk, és számos oka van. Azon túl, hogy az állatnak bőrirritációja lehet, előidézheti unalom vagy szorongás. Csakúgy, mint a szorongással küzdő emberek, akik például rágják a körmüket, a kutyák is képesek a pszichés zavar kapcsán fura megnyilvánulásokra, például vakarózásra. Valójában néhány kutya olyan viselkedést produkál, amely hasonló az emberi rögeszmés-kényszeres személyiségzavarhoz.

A kutyák kényszeres vakarózásának leggyakoribb okai azonban a bolhák, kullancsok és atkák. Bár a kullancsok gyakran szabad szemmel láthatók, a bolhák sokszor láthatatlanok maradnak, míg az atkák mikroszkopikus méretűek. Tehát ne feltételezzük, hogy kutyánk nem szenved parazitáktól csak azért, mert nem látjuk őket. Ha kutya szervezete nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, vagy éppen túl sok kortizol termel, felületes bőrfertőzések fordulhatnak elő. Kopasz foltok jelenhetnek meg a szőrén, és ezeket vakarhatja vagy nyalogathatja. Különböző tényezők, beleértve a téli és nyári időjárást, illetve az esszenciális zsírsav-hiányt, ugyancsak száraz bőrt, és ezzel együtt viszketést eredményezhetnek a kutyáknál. Egyes esetekben kényszeres harapás, nyalogatás vagy vakarózás alakul ki félelem, stressz vagy nem megfelelő stimuláció hatására. Mivel a kényszeres magatartás súlyos károkat okozhat, és befolyásolhatja kutya életminőségét, fontos, hogy mindent megtegyünk a megakadályozása érdekében. Győződjünk meg arról, hogy a kutyánk eleget mozog, és elég figyelmet, szeretetet kap. Hasznos lehet az is, ha a kutya a játékokat vagy csontokra rágja a stressz enyhítésére.

 Az említett okokon kívül viszketést idézhetnek elő az alábbiak:

  • Túlzott vagy elhanyagolt bőr- és szőrápolás
  • Rossz táplálkozási módszer, illetve túlérzékenység bármely táplálékkal szemben
  • Bőrgyulladás baktériumok vagy élesztőgomba miatt
  • Belső szervek betegségei
  • Belső élősködők
  • Irritáló szerek a kutya körül
  • Allergia
  • Rendkívül poros környezet, például egy építés alatt álló ház
  • Atópiás dermatitis

Allergia esetén a viszketés elsősorban a kutya fejére, fülére (a külső hallócsatorna ismétlődő gyulladását okozva), nyakára, hasára és mancsára irányul, gyakran kötőhártya-gyulladás és nátha kíséri. Az allergia a takarmányokkal szembeni túlérzékenység megnyilvánulása. A leggyakoribb allergén a húsban, tojásban, tejben vagy akár a szójában lévő fehérje, de túlérzékenység fordulhat elő más takarmány-összetevőkkel szemben is.

A vakarózás enyhébb formáinak lehetnek egyszerűbb okai, például az állat szőrének elhanyagolása, esetleg túlzott ápolása, a helytelenül kiválasztott és túl gyakran használt sampon. Ennek eredménye a bőr túlzott kiszáradása, vagy fordítva, a túlzott faggyútermelés. Mindez viszkető érzést válthat ki. A központi fűtésű lakások túl száraz levegője ugyancsak negatívan hat a kutya bőrére.  

Ne feledjük, a bőr és a szőr állapota az egészség tükrözői.  A vesék, a máj, az emésztőrendszer elváltozásai vagy nem megfelelő működése, és a belső szervek daganata is hozzájárulhat a viszketéshez.

Az állandó vakarózás eredményeként az állat bőre begyullad, kisebesedik vagy kifekélyesedik, elfertőződhet, ezért a viszketés okát mindenképp fel kell tárni. Ha a száraz bőr miatt alakul ki, érdemes olyan hidegen sajtolt takarmányt választani, amely omega -3 és omega -6 zsírsavakat is tartalmaz. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak g yulladáscsökkentő hatású, a szív- és érrendszeri megbetegedésektől védő telítetlen zsírsavak, amelyek fokozzák az immunrendszer működését. Jótékonyan hatnak a bőrre és a szőrzetre, és szükségesek az egészséges agyműködéshez. A tápkiegészítők alkalmazása ugyancsak javasolt. A szőr- és bőrtápláló Mister Mix biotin forte dogs D-biotint, cink-kelátot és omega-3 zsírsavat foglal magába, kedvező hatásai pedig megfigyelhetők a karmok megerősödésén és minőségének javulásán is. A Szuperprémium termékcsalád tápjai a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül pre- és probiotikumokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, barnamoszatot és algaféléket tartalmaznak, illetve olyan egészségvédő hatású zöldségeket, mint a fokhagyma és a szárított karob.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.