10 fontos kérdés a leendő kutyatulajdonos számára

10-fontos-kerdes-a-leendo-kutyatulajdonos-szamaraEgy kutyának sok feladata van az élete során. A legfontosabb az, hogy boldog legyen. Rajtunk, embereken múlik, hogy ezt lehetővé tesszük-e számára.

Amikor valaki mosógépet vagy hűtőszekrényt vásárol, általában nagy figyelmet fordít a készülék kiválasztására, és válaszokat keres az alábbi kérdésekre: „Hogyan működik?”, „Mennyibe kerül?", „Mi a helyzet a karbantartással?”. Ezzel szemben, ha kutyát vásárolunk, gyakran semmire sem gondolunk. Ennek eredményeként számos olyan probléma adódhat, amelyek zavarhatnak minket, a kutyánkat, és legrosszabb esetben a környezetünket. A kutya vásárlását alaposan meg kell fontolni. A következő 10 kérdés segíthet abban, hogy eldöntsük, valóban szert tegyünk-e egy négylábú kedvencre.

1. Miért akarok valójában kutyát?

Első hallásra ez a kérdés teljesen feleslegesnek tűnhet. Szeretnék egy kutyát, tehát megveszem, és miért kellene ezt tovább elemezni? Ettől függetlenül ajánlott egy kicsit jobban átgondolni az okokat. Ha valaki házőrzőt, barátot keres a kutyában, esetleg más tevékenységhez vagy a szakmájához szükséges, általában biztos az elhatározásában. Azonban nagyon rossz, ha azért veszünk egy állatot, mert van egy gyönyörű, jól berendezett házunk vagy apartmanunk, egy szép autónk, de még mindig szükségünk lenne valamire, és kellene egy divatos fajta. Ha egy kutya iránt érdeklődő ember így gondolkodik, meglehetősen sokféle fajta közül választhat. De egy négylábú, aki eszik, ugat, ki akar menni, és azt akarja, hogy legyen egy olyan személy, aki kedvelni fogja, és akit szerethet, egyáltalán nem alkalmas arra, hogy „dísztárgy” legyen! Az sem jó, ha tudják rólunk, hogy kutyára vágyunk, és megajándékoznak minket egy számunkra nem megfelelővel.

2. Van-e a családban allergiás beteg?

A különféle allergiától szenvedő emberek száma folyamatosan növekszik, és sajnos a kutyaszőr az allergének közé tartozik. Ha van egy gyermekünk, aki asztmás, a kutya vásárlása minden bizonnyal nem a legjobb ötlet.

3. Vajon minden családtag egyetért a kutya érkezésével?

A kutya a család közös öröme lehet, de problémákat is okozhat. Természetesen nem túl ésszerű egy nagyestű négylábút vásárolni, ha az egyikcsaládtag még a tacskótól is fél.

4. Meg tudom nevelni?

A képzetlen kutyák száma növekszik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az állat agresszív, de egyes kutyák a nevelés hiánya miatt nehézségeket okozhatnak másoknak, például a kerékpárosoknak és a futóknak, akiket üldözőbe vesznek. Ésszerű kideríteni, hogy milyen célra tenyésztették az általunk választott fajtát. Ha például egy gyönyörű színű weimari vizslát vásárolunk, tudnunk kell, hogy ez egy vadászkutya, amelyik sok mozgást igényel, és nem éppen lakásbarát.  Nagyon elfoglalt emberek számára valószínűleg nem a legjobb választás.

5. Jut rá elég időm?

A kutya nem kikapcsolható televízió, sem robogó, amelyet az alagsorban lehet tárolni. Ha veszünk egy kutyát, legalább tíz évre kell terveznünk vele. Természetesen nem ésszerű kutyát vásárolni abban az időben, amikor egyéves külföldi szakmai gyakorlatra készülünk.

6. Ki viszi le sétálni?

Az a tény, hogy a kutyát rendszeresen sétáltatni kell valószínűleg senkit sem fog meglepni. De nem mindenki van tisztában azzal, hogy egyes fajták kimondottan sok testmozgást igényelnek. Ezért fontolóra kell vennünk, van-e elég időnk és energiánk ahhoz, hogy a kutya igényét kielégítsük e téren. Az állattal való napi séta nem feltétlenül örömteli a téli mínuszokban, vagy ha éppen kihúzták az egyik bölcsességfogunkat.  Egyesek azt gondolják, ha a kutya a kertes házban él, nem kell sétáltatni. Ez hatalmas tévedés, ugyanis kert nem feltétlenül biztosítja a szükséges mozgásteret számára. A kerítés mögött ülő szomorú és elhanyagolt kutyánál nincs szívbemarkolóbb látvány.

7. Hol lakjon a kutya?

El kell dönteni, hogy a kutya a lakásban vagy kennelben lesz-e. Ha utóbbi mellett döntünk, annak helyéről érdemes egyeztetni a szomszédokkal is. A szűnni nem akaró kutyaugatás nemcsak a szomszédnak, az egész utcának bosszúságot jelent.

8. Ki tud vigyázni rá a távollétemben?

A nyaralás az év azon része, amelyre mindenki vágyakozik. Vannak olyan helyek, ahová a kutya elkísérhet bennünket, és léteznek olyanok, amelyek kedvencünk számára alkalmatlanok, vagy ahol a kutyák egyszerűen nem engedélyezettek. Ezért fontolóra kell vennünk, hogy tudunk-e gondoskodni róla a távollétünk ideje alatt. Hasonló problémák várhatnak ránk, ha a kutya az egyetlen társunk. Akkor is gondját kell viselnünk, amikor az influenza ágynak dönt minket, vagy ha kénytelenek vagyunk egy ideig kórházban feküdni.

9. Van a tartására elegendő pénzem?

A pénzügyi kérdést sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az egy dolog, hogy vásárláskor kifizetjük a vételárat a kutyáért. Figyelembe kell venni az etetés és az állatorvosi ellátás költségét, és még sok egyéb, az állattartással járó kiadást.

10. Képes vagyok-e engedni, hogy a kutya kutya legyen?

A kutyák humanizálását a tulajdonosok egyik legnagyobb problémájaként lehet leírni. Az a hajlandóság, hogy az emberi tulajdonságokkal és viselkedésmintákkal ruházzuk fel az állatot egyáltalán nem helyénvaló. Aki el akarja kerülni a bajt, elégedett kíván lenni a kutyájával, és azt szeretné, hogy a kutyája is elégedett legyen, annak fel kell ismernie, hogy még ha a kedvence gyönyörűen is néz rá, bölcsnek látszik és szinte „megszólal”, attól ő még egy állat, és bár intelligens, nem lehet rávenni az emberi viselkedésre.

A kölyökkutya iránt érdeklődőknek lehetőség szerint ajánlott felkeresniük egy megbízható tenyésztőt, de számtalan szeretetre éhes idősebb és fiatalabb kutya vár gazdára a menhelyeken is. Járjunk utána nagyon alaposan a választott fajta igényeinek, mert rengeteg probléma merülhet fel, ha az új családtag nem felel meg az elvárásoknak, vagy inkább olyan követelményeket támaszt a tulajdonosokkal szemben, amelyekre nem számítottak.

Forrás:

https://www.labvet.cz/blog/deset-otazek-pro-budouciho-majitele-psa/

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.