A megfelelő étel kiválasztása az idősebb kutyák számára

idos-kutya-taplalasa

Ha a kutyánk öregszik és már nem olyan aktív, aggódhatunk, hogy ne hízzon el. Ám az is előfordulhat, kedvencünk elvesztette az érdeklődését az étel iránt. Amikor egy szeretett háziállat öregszik, étkezési szokásai és táplálkozási szükségletei megváltozhatnak, ráadásul minden kutya másként emészti meg a táplálékot az életkorától függetlenül. Ennek fényében sokszor fejtörést okoz a gazdák számára a helyes étrend összeállítása. Megpróbálunk segíteni.

Sok mindent tehetünk azért, hogy kutyánkat támogassuk idősebb korában, hogy minél hosszabb, boldogabb és egészségesebb életet élhessen. Ezek egyike, hogy biztosítsuk a korának megfelelő eledelt. Az étrend megváltoztatása megszüntethet megannyi egészségügyi problémát, hiszen a korosodó háziállatoknak az étkezésből adódóan is különféle betegségeik lehetnek. Ha kedvencünket helyesen tápláljuk, azzal megőrizhető az ízületi mobilitás és az emésztőrendszer egészsége. Kiküszöbölhető a durva vagy száraz szőrzet, illetve elejét vehetjük a látásproblémáknak és a kognitív hanyatlásnak.

Többet vagy kevesebbet?

Minden kutyának más a táplálkozási igénye, és ez alól az éltesebb korúak sem kivételek. Az idős kutyáknak csökken az energiaigénye, a lassabb anyagcsere miatt nagyobb valószínűséggel válnak elhízottá. Ahogyan egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, 20 százalékkal kevesebb kalóriát igényelnek ahhoz, hogy megőrizzék a súlyukat, mint a fiatalabbak társaiknak. Ezért indokolt lehet csökkentett energiatartalmú étrend bevezetésére. Emellett a túl sok zsír megemésztése feleslegesen igénybe veszi a szervezetüket. Mások nehezen tudják megtartani a testsúlyukat, ami valószínűleg a szaglás vagy az ízlelés csökkenésével függ össze, sőt nehézségeik lehetnek a rágással vagy nyeléssel. A geriátriai betegségektől szenvedőknek többnyire szintén alacsonyabb kalóriatartalmú étrendre van szükségük az elhízás megelőzéséhez, és minden korosod kutyának magasabb rosttartalmú étrendre a gyomor-bélrendszer egészségének javítása érdekében. Az óriás fajták és a túlsúlyos kutyák gyorsabban öregszenek, mint a kisebb, vagy ideális testsúlyú társaik, így ők fokozott odafigyelést igényelnek.

Ha lehetséges, olyan ételeket, köztük zöldségeket kell biztosítanunk a háziállataink számára, amelyek az adott életszakaszuknak megfelelőek. Előfordul, hogy eltérő életkorú kutyáink vannak, mégis inkább csak egyféle eledelt vásárolnánk. Ez azonban óriási hiba. Gondoljunk csak bele, egy gyermek fejlődő szervezete egészen eltérő tápanyagokat igényel, mint egy nyugdíjas korú embernek, akinek az emésztése sem olyan hatékony. Nincs ez másképp kedvenceink esetében sem. A különleges betegségekkel, például cukor-, vese-, vagy májbetegséggel rendelkező idősebb háziállatok ráadásul speciális állatorvosi diétát igényelhetnek állapotuk kezeléséhez.

Milyen egészségügyi problémák befolyásolhatják az idősebb kutya étrendjét?

A szívbetegségben szenvedő kutyáknak alacsonyabb kalóriatartalmú senior kutyaeledel javasolt, ami elősegíti a testsúlycsökkentést, valamint alacsonyabb nátriumtartalmú táplálékra. Az elhízás kezelése kulcsfontosságú, ugyanis a súlytöbblet összefügg a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden kockázati tényezőjével. A magas vérnyomással és koleszterinszinttel, valamint a diabétesszel. Egyes kutyaeledelek túlsúlyos kutyák számára lettek kifejlesztve. A Mister Mix Senior Light Dogs tápot a felnőtt és idősebb, hízásra hajlamos, illetve ivartalanított kutyáknak tervezték. Az alacsony zsírtartalmú, magasabb rosttartalmú ételek a legjobbak a cukorbeteg kutyáknak, és mivel néhány idősebb kutya székrekedéssel küzd, a rostdús étkezés ezt a problémát is orvosolja. Az ideális takarmány olyan minőségi fehérjeforrással rendelkezik, amely segít fenntartani az idős állat testsúlyát és az izomtömegét anélkül, hogy túl nagy terhet róna a veséjére. Sok éltes korú kutyánál jelenik meg az ízületi gyulladás és ízületi fájdalom. Ennek a problémának az orvosolása érdekében javasolt bizonyos tápkiegészítőket szedni. A tápkiegészítők közül a glükozamin, a kondroitin-szulfát, valamint az omega-3 zsírsavak segíthetnek.  Az omega-3 zsírsavak erőteljes antioxidánsok, amelyek enyhítik az ízületeinek gyulladását. Jótékonyan hatnak a bőrre és a szőrzetre, és elengedhetetlenek az egészséges agyműködéshez. Számos készítmény, amely ezeket a vegyületeket, illetve más nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, a kutyák számára ízletes.

A Mister Mix Iperartoflex Dogs készítményt úgy állították össze, hogy az alapvető tápba a megfelelő ízületi mozgékonyság kialakításához, támogatásához és megújításához fontos elemek kerüljenek. A cápaporc segít az csontritkulás megelőzésében. A zöldkagyló és az omega-3 zsírsavak ízületigyulladás- csökkentő hatásúak. A Mister Mix Iper Effe Dogs egy olyan természetes termék, amely az alapvető tápba a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak gazdag forrását juttatja. Az ízületvédelmen kívül alkalmazható a szív- és érrendszeri megbetegedések kiegészítő kezelésére, megelőző jelleggel is.  

Az emberektől eltérően úgy tűnik, hogy a legtöbb kutya nem szenved csontritkulásban, legalábbis akkor, ha a korábbi években kiegyensúlyozott étrenden tartották, így nem igényelnek kalciumpótlást.

Mit kell tenni, ha az idősebb kedvencünk nem eszik?

A korosabb négylábúak étvágya gyakran csökken, amelynek okai eltérőek. Például egyes kutyáknak gyomor-bélrendszeri problémái vannak, amelyek hányingert okoznak, míg mások étvágytalanná válnak a rák miatt. Amikor egy kutya nem eszik, állatorvos segítségével győződjünk meg róla, hogy nincsenek egészségügyi problémái, beleértve a fogbetegségeket is. Amikor a kutyák elveszítik érdeklődésüket a száraz eledel iránt, meleg víz, csirkehúsleves, vagy kis mennyiségű konzerv hozzáadása vonzóbbá teheti azt számukra. Az otthon készített ételek is csábítóak lehetnek. Egyesek különféle ételek kombinációjával etetik kutyáikat, például főtt csirkét és árpát, vagy főtt bárányt és rizst adnak nekik. Végső megoldásként léteznek olyan gyógyszerek, amelyek étvágygerjesztők. Életük vége felé közeledve kedvenceink gyakrabban részesítik előnyben a kisebb adagokat. Az étel ízének és illatának kihangsúlyozásához szobahőmérsékleten tálaljuk.

Javasolt ételek

Az antioxidánsok elősegíthetik az öregedési folyamat lassulását, és a járulékos tünetek enyhébbé tételét. Az idős háziállatok táplálékának javítása antioxidánsokban gazdag összetevőkkel hozzájárulhat az életkorhoz általában kapcsolódó kognitív hanyatlás csökkentéséhez. Az antioxidánsok sok gyümölcsben és zöldségben megtalálhatók, például a bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban.

 A következők fogyasztása szintén előnyös:

  • Édesburgonya és sárgarépa- mindkettő magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú és tele van vitaminokkal
  • A spenótgazdag A-, B-, C- és K-vitaminban, valamint ásványi anyagokban és antioxidánsokban
  • A paprika nagyszerű vitamin- és antioxidáns-forrás
  • A tökazon túl, hogy ízletes, kiváló rostforrás

A zöldségek előnyeit az „étel, mint gyógyszer” tekintetében nem lehet túlbecsülni, amikor az idős kutyánk táplálásáról van szó. Ne higgyünk annak a híresztelésnek, hogy a kutyák nem szeretik a zöldségeket, mert sokuk kifejezett kedveli. Fogyasztásuk azért is fontos, mert a szervezetük egészséges működéséhez szükséges vitaminok nem fedezhetők csak hússal.

A probiotikumok támogatják a kutya immunrendszerét, és kedvező hatást gyakorolnak az emésztőrendszerére. A bélflórát felépítő probiotikus bélbaktériumok fokozzák a tápanyagok lebontását, felszívódását, illetve szerepet vállalnak az emésztőenzimek termelésében.Fontos! Az idősebb kutyák hajlamosabbak a kiszáradásra, ezért a friss, tiszta vízhez való hozzáférés kritikus fontosságú.

A kalóriamennyiséget illetően, mindig konzultáljunk állatorvossal, és ennek megfelelően állítsuk össze kedvencünk étrendjét. Ha úgy tűnik, hogy idősebb háziállatunk nem kedvel egy adott ételt, akkor ideje valami mást kipróbálni. Az idősebb kutyák hajlamosabbak

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.