Hasznosak-e a probiotikumok a kutyák számára?

probiotikum-kutyaknak

A probiotikumok emberek számára nyújtott előnyei széleskörűek, nincs ez másként a kutyák esetében sem. Azon túl, hogy a probiotikus baktériumok támogatják az emésztést, még számos egészségügyi probléma ellen lépnek fel hatékonyan.

Egyre több bizonyíték támasztja alá a probiotikumok alkalmazásának létjogosultságát a kutyák számára. Szedésük pozitívan befolyásolhatja a krónikus emésztőrendszeri rendellenességeket, az elhízást, a máj- és fogászati betegségeket, a mentális állapotot, a viselkedési rendellenességeket, de a bőr és a szőrzet minőségét is javíthatják.

Amit sok háziállat tulajdonos nem vesz figyelembe az az, hogy kedvence jólléte szempontjából mennyire fontos az emésztőrendszer állapota. Nagyon sok betegség az egészségtelen belekből indul ki, és ezek közül többet nehéz, vagy lehetetlen visszafordítani. Szerencsére a probiotikumok szedése segíthet kiküszöbölni ezt, és megelőzhet egy sor egészségügyi problémát.

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok hasznos mikroorganizmusok, amelyek milliárdjai élnek az emésztőrendszerben. Olyan feladatokat látnak el, mint a kórokozók elleni küzdelem, illetve az immunerősítés. A bélflórát felépítő probiotikus bélbaktériumok fokozzák a tápanyagok lebontását, felszívódását, illetve szerepet vállalnak az emésztőenzimek termelésében. Nélkülözhetetlen szerepük van a B12- és a B7-vitamin, továbbá a K-vitamin előállításában, és segítik a szénhidrátok lebontását. Védenek a káros mikroorganizmusok ellen, ezzel immunerősítő funkciót töltenek be. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés, felszívódási nehézségek alakulhatnak ki.

Embereknél a probiotikumok gátolják a káros baktériumok, például egyes E. colik, növekedését és aktivitását, valamint egyéb előnyeik is vannak. Modulálják az immunrendszert, megszüntetik a hasmenést, és jótékonyan hatnak az irritábilis bél szindrómára. Megelőzik a húgyúti fertőzéseket, továbbá csökkenti az allergiás reakciókat a bélpermeabilitás csökkentésével, és a gyulladás gátlásával. A probiotikus baktériumok rövid láncú zsírsavakat állítanak elő, amelyek akadályozzák a káros baktériumok szaporodását. Ezeket az előnyöket a kutyák is ugyanúgy élvezhetik.

Szüksége van-e a kutyáknak probiotikumokra?          

A  probiotikumokat leggyakrabban a bélflóra egyensúlyának fenntartására írják fel. Ha egy állat stresszes vagy beteg a jótékony és a betegséget okozó mikrobák egyensúlya felborulhat. Ez hasmenéshez, puffadáshoz, görcsökhöz és rossz lehelethez vezethet. Az ilyen emésztőrendszeri rendellenességek kiváltó okai a következők:

  • Fertőzések.
  • Stressz: az emberekhez hasonlóan az érzelmi stresszt okozó változások, például a költözés, vagy a szeretett gazda elvesztése vastagbélgyulladást eredményezhetnek. Ez az egyik oka annak, hogy sok menhelyen lévő kutya hasmenéstől szenved. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segítenek a hasmenés megszüntetésében a menhelyi kutyáknál.
  • Diéta: az étrend hirtelen megváltoztatása felboríthatja a bélflóra egyensúlyát.
  • Bakteriális egyensúlyhiány hosszú távú antibiotikum-kúra miatt.
  • Öregkor.
  • Gyógyszerek: az antibiotikumok és a hosszú távon alkalmazott szteroidok ismert kiváltó okai a hasmenésnek, mivel elpusztítják a probiotikus baktériumokat.
  • Paraziták.

Megfontolhatjuk, hogy az egészséges kutyának probiotikumot adjunk, ha stresszes helyzetekben hajlamos a hasmenésre. Például, ha azt tervezzük, hogy elvisszük egy kiállításra, lehet, hogy érdemes elkezdeni a probiotikumok adagolását. A Lactobacillus és a Bifidobacterium segíthet a szorongás és a stressz megelőzésében vagy csökkentésében. Pozitívan befolyásolják a hangulatot, megszüntetik a hasmenést és az ételallergiát. Támogathatják az immunválaszt, és a baktériumok elszaporodását okozó fertőzések is elmúlhatnak. A Mister Mix Zip Dogs természetes probiotikum kutyáknak, amely hozzájárulhat a bélbolyhok fejlődéséhez, illetve a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. Használata visszaszorítja a túlzott erjedést a vastagbélben, elősegíti az emésztőrendszer és a belek megújulását, valamint kompakt székletet eredményez. A-, C- és E-vitaminnal dúsított.

Az immunsejtek 70 százaléka vastagbélben elhelyezkedő bélflórában található. Az immunrendszer akkor működik hatékonyan, ha a probiotikus baktériumok minél nagyobb mennyiségben képviseltetik magukat. Előrelátó gazdaként, a probiotikumok alkalmazásával gondoskodhatunk kedvencünk immunrendszerének védelméről. De vajon a kiskutyáknak is adhatjuk? Igen, a kölykök is nyugodtan fogyaszthatják. Elősegíti a bélflóra egyensúlyának kialakulását és fenntartását, erősítve ezzel az immunrendszert. Csökkenti a hasmenést, székrekedést és az emésztőrendszer fertőzésének előfordulását.

Melyik a legjobb választás?

A háziállatoknak való probiotikumok különféle formákban fordulnak elő. Léteznek tabletták, porok, paszták és oldatok. A kutya ételébe vagy a neki szánt csemegébe rakva adhatók be. Fontos, hogy olyan terméket használjunk, amely kifejezetten állatok számára készült. Mindegyiken szerepel az adagolásra és az alkalmazás gyakoriságára vonatkozó ajánlás. A kutyák szedhetnek az emberek számára kifejlesztett probiotikus készítményeket, ezek nem károsak a számukra, ugyanakkor nem nyújtják ugyanazokat az előnyöket, mint egy fajspecifikus probiotikus étrend-kiegészítő. Egyes emberi táplálékokban, például a joghurtban, kefirben és az erjesztett zöldségekben probiotikus baktériumok élnek, amelyek bizonyos kutyák számára előnyösek lehetnek. Feltétlenül olvassuk el figyelmesen ezeknek az élelmiszereknek címkéit, és válasszunk olyan fajtákat, amelyek nem tartalmaznak mesterséges édesítőszereket, különösen az állatokra mérgező xilitet.

Tudományos bizonyítékok szólnak arról, hogy a következő probiotikus törzsek támogatják az állat egészségét, hatékonyak és biztonságosak számára:

  • Enterococcus faecium,
  • Lactobacillus acidophilus,
  • Lactobacillus casei,
  • Lactobacillus plantarum,
  • Bifidobacterium bifidum,
  • Bifidobacterium animalis.

Egyes baktériumtörzseket gyulladáscsökkentőnek, rákellenesnek, sőt öregedésgátlónak tartanak, de ezek az előnyök csak akkor jelentkeznek, amikor a baktériumok más fajok százaival élnek együtt. Bölcs dolog tehát, olyan készítményt választani, amely több baktériumfajtát tartalmaz.

Van-e mellékhatása a probiotikumoknak a kutyákra nézve?

Egyes kutyák emésztési zavarokat, hasmenést, puffadást, túlzott gázképződést, székrekedést vagy émelygést tapasztalhatnak a probiotikumok szedésének kezdetén, de ezek a panaszok csupán átmeneti jellegűek.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.