Hogyan tegyük örömtelivé és biztonságossá a karácsonyt a kutyák számára?

kutya-es-a-karacsony

A karácsony nagyon izgalmas és mozgalmas időszak mindannyiunk életében, de fontos, hogy az izgalmak közepette se feledkezzünk meg négylábú barátainkról! Íme, néhány tipp a kutyák biztonságának megőrzéséhez az ünnepi szezonban. 

Megrágott fenyődíszek, feldöntött fa, megdézsmált karácsonyi ételek - csak néhány azon dolgok közül, amelyekkel egy kutyatartónak az ünnepek idején számolnia kell. Noha mindez bosszúságot okozhat, sokkal nagyobb baj, hogy a kutyára nézve veszélyt jelent. Annak érdekében, hogy kedvencünk biztonságban legyen karácsonykor, néhány dologtól tartsuk távol.

Karácsonyfa és fenyődíszek

Ha lehetséges, olyan helyiségben állítsuk fel a karácsonyfát, amit bezárhatunk, ha nem vagyunk otthon. A kutyák és macskák híresek arról, hogy megpróbálnak felugrani a fára, vagy akár beleugrani, ami sérülést okozhat, és a fa könnyen felborulhat. Rögzítsük megfelelően a fenyőt, így elkerülhetjük a kidőlésével járó katasztrófát. Elengedhetetlen, hogy csak biztonságos díszeket vásároljunk. Kerüljük például az angyalhajat a fán, mivel ha a kutyák elfogyasztják, bélelzáródást okozhat. Az üveggömbök szintén rossz ötletnek bizonyulhatnak, mivel könnyen összetörhetnek, és megsebezhetik kedvencünket. Válasszunk helyettük műanyag dekorációt.

Amennyiben drágább díszeink vannak, amelyek nélkülözhetetlen részei a fának, helyezzük azokat a fa tetejének közelébe, ahol a kutya nem érheti el őket. Ne tegyünk ehető díszeket, például csokoládét a fenyőágakra, mivel mérgező a kutyák számára, és sokuk nem képes a finom falatoknak ellenállni. Enyhe gyomorrontást okozhat, ha a fenyők tűlevelét megeszik, sőt kárt okozhatnak az állat emésztőrendszerében.

Egy karácsonyfa a becsomagolt ajándékokkal körülvéve csodálatos látvány lehet, ugyanakkor túl nagy kísértésnek bizonyulhat a kutya számára. Az ajándékokat tartsuk előle elzárva, és soha ne tegyük a neki szánt meglepetéseket a fa alá, mert nagy valószínűséggel nem fogja türelmesen kivárni, amíg eljön a szenteste.

Elektromos fenyődíszek és gyertyák

A gyertyák kiemelkedő szerepet töltenek be az ünnepek idején. Az adventi koszorúkat olyan helyen kell tartani, ahol nincs esély arra, hogy tűzveszélyt okozva az állat lelökhesse azokat. Sokan előszeretettel tesznek a karácsonyfára elektromos izzókat. A háziállatok, ha megrágják a műanyag vezetéket vagy izzót, könnyen meghalhatnak áramütés, belső sérülések vagy bélelzáródás miatt. Ne hagyjuk őrizetlenül a fenyőfát, ha az égők be vannak kapcsolva, vagy a kutya testi épségének érdekében inkább mondjunk le a fénydíszről.

Ártalmas növények

Az ünnepi növények, virágok közül több toxikus a kutyák számára. A koszorúkban, illetve dekoráció gyanánt használt mikulásvirág gyomor- és szájirritációt okozhat, míg a magyal és a fagyöngy bogyói hasmenést, gyomorpanaszokat és hányást eredményezhetnek. A borostyán levele és bogyója - amiket szintén a koszorúkban használnak - bőrirritációt, hányást, hasmenést és nyáladzást idézhet elő. A liliomokat tartalmazó karácsonyi csokrok és virágdíszek ugyancsak kerülendők. A liliom az emésztőrendszeri panaszok mellett szájirritációt és fulladásos rohamokat vált ki.

Győződjünk meg róla, hogy a víztartályos faállvány belsejében lévő vizet a kutyánk nem éri el könnyen. A fenyőből mérgező nedvek szabadulhatnak fel, és sok friss fát növényvédőszerekkel, esetleg vízbe rakott aszpirinnel konzerválnak. Utóbbi halálos veszélyt jelent négylábú barátaink számára, mivel hiányzik a májukból a gyógyszer lebontásához szükséges fehérje.

Mit ehet, és mit nem a kutya?

Ha marad étel karácsonykor, zárjuk el négylábú kedvencünk elől. Nem mindegyik alkalmas ugyanis a táplálására, és akár görcsrohamot okozhat. Tilos az édességekhez, például a zserbóhoz gyakran felhasznált csokoládé, mazsola, makadámdió, valamint a mesterséges édesítőszerek. A xilit az inzulin felszabadulását idézheti elő a szervezetben, ami alacsony vércukorszintet és néha májkárosodást okozhat. Sült csontot szintén ne adjunk neki, mert az már elveszítette a rugalmasságát, rágás közben szilánkosra törik, és átszúrhatja az állat beleit. A hagymafélék szívproblémákhoz vezethetnek, ha nagyobb mennyiségben fogyasztják őket. A só nátriummérgezést eredményezhet, ezért ne hagyjuk, hogy a kutya a sós süteményekből lakmározzon. Noha, az alkohol nem szerepel a háziállatok étlapján, azok az italok, amelyeket egy alacsonyabb asztalon hagyunk, a kutyánk részére elérhetővé válnak. Károsítják a máját, hasmenést, légzésproblémákat, szívritmuszavart, a legrosszabb esetben pedig kómát vagy akár halált okozhatnak.

Milyen karácsonyi maradékot adhatunk a kutyának?

Ha kutyánk egészséges, és nem allergiás a következő ételekre, ezeket nyugodtan tálalhatjuk neki karácsonykor:

  • csirke- és pulykahús (bőr és csont nélkül),
  • lazacfilé,
  • bárányhús (csont nélkül),
  • zöldbab,
  • burgonyapüré (lehetőleg vaj nélkül),
  • édesburgonya,
  • saját készítésű kutyatorta.

Ha úgy gondoljuk, hogy kedvencünk esetleg valami olyat evett, amit nem szabadott volna, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Ne feledjük, a kutya által elfogyasztott sok új étel is emésztőrendszeri problémákat okozhat! Hogy segítsük az emésztését, az ünnepek idején is adagolhatunk neki természetes probiotikumot, amely alkalmas a bélflóra egyensúlyának megőrzésére. A probiotikus baktériumok védenek a káros mikroorganizmusokkal szemben, és immunerősítő funkciót töltenek be. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, felszívódási zavarok alakulhatnak ki. A Mister Mix Zip Dogs segít ezek megszüntetésében vagy elkerülésében.

Ne feledkezzünk meg a karácsonyi ajándékról!

Nem számít, milyen meglepetést választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a kutyánk öröme a miénkhez hasonló lesz, amikor „kicsomagolja” saját karácsonyi ajándékát. Kedvencünk az ünnepek idején tele van izgalommal, és jó látni, amikor egy új játéknak vagy csemegének mérhetetlenül örül. Legyen az egy kutyafekhely vagy kutyakanapé, plüssállat vagy kutyasüti, vízitató szökőkút, intelligens csont, interaktív- vagy ételadagoló labda, mindegyiket értékelni fogja.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.