Segítség, allergiás a kutyám!

allergias-kutya

Vakarózik, gyulladt a füle és a szeme, hasmenése van, vagy folyton nyaldossa magát – ezek egyaránt olyan tünetek, amelyeket kedvencünk produkálhat, ha allergiás. Az okok feltárása komoly fejtörést jelent a kutya gazdája, sőt sokszor az állatorvos számára is. Ebben a cikkben igyekszünk körbejárni az okokat, és az ételallergiáról hosszabban is szót ejtünk.

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák esetében is allergiás reakciót válthat ki, amikor az immunrendszerük bizonyos hétköznapi anyagokat veszélyesnek ismer fel. Tehát, akár emberekről, akár háziállatokról beszélünk, az allergia oka a túlműködő immunrendszer. Házi kedvenceink hozzánk hasonlóan rosszul viselik ezt az állapotot, ezért fontos mielőbb feltárni a kiváltó okokat.  

Az immunrendszer feladata a különféle kórokozók elleni védelem. A túlzott immunreakció eredményeképp hisztaminok szabadulnak fel, amely olyan tüneteket idéznek elő, mint, a bőr-, szem-, torok- és légcsőgyulladás. Az túlérzékenység a kutyák körében sem ritka, sőt az allergia kifejezetten sokféle formájával küzdenek. A bőr-, étel- és a környezeti allergia mind kihívást jelentenek a kutyák és gazdáik számára, és a dolgok bonyolultabbá tétele érdekében az összes ilyen típusú allergia tünetei átfedhetik egymást.

Milyen tünetekkel jár?

A legáltalánosabb tünetek az alábbiak:

  • csalánkiütés,
  • viszketés,
  • az arc, a fül, az ajkak, a szemhéjak vagy a fülek duzzanata,
  • vörös és gyulladt bőr,
  • tüsszentés,
  • fül- és lábviszketés,
  • krónikus fülfertőzések,
  • viszkető és könnyező szem,
  • állandó nyalogatás,
  • hasmenés,
  • hányás.

A vakarózás által érintett bőrfelületen, a körmök okozta hámsérülések keresztül bejutó kórokozók különféle fertőzéseket generálhatnak, köztük gennyes bőrgyulladást, amely, ha nem kezelik, adott esetben az állat elvesztésével járhat. Kedvencünk életminőségét tehát nagyban befolyásolja az allergia, akár depressziót generálva.

Mire lehet allergiás a kutya?

Nos, hozzánk hasonlóan az ő szervezetük is számos dologra lehet túlérzékeny, beléértve a gazdájuk parfümjét.

A leggyakoribb allergének a következők:

  • fák, füvek és gyomnövények pollenjei,
  • por és háziporatka,
  • madártoll,
  • cigarettafüst,
  • élelmiszer-összetevők (pl. marha-, csirke- és sertéshús, kukorica, búza vagy szója),
  • vényköteles gyógyszerek,
  • bolhák és bolhák elleni készítmények,
  • parfümök,
  • tisztítószerek,
  • szövetek,
  • rovarölő sampon,
  • gumi és műanyagok.

Bolhaallergia

Némelyik kutya allergiás a bolha nyálára. A bolhacsípés rendkívüli viszketést okoz, különösen a farok tövében, ahol a bőr kipirosodhat, begyulladhat, és a szőr a vakarózás következtében megkophat. A bolhák jelei észrevehetők, például a bolhaürüléket, vagy akár magukat a bolhákat is láthatjuk. Akár egy-két bolha csípése is elegendő ahhoz, hogy kiváltsa az allergiás reakciót.

Szezonális vagy környezeti allergia

Szezonális vagy környezeti allergia (atópia) az olyan anyagok miatt alakul ki, amelyek a lakásunkban, a kertben és bárhol másutt megtalálhatók. Ezek az allergének belélegezhetők, akárcsak a virágpor, valamint felszívódhatnak a bőrön keresztül, amikor kutya hozzájuk ér. A pollenek, a növényi rostok, a poratkák és a penészspórák mind-mind közéjük sorolhatók. A legtöbb esetben ezek az allergiák szezonálisak, ezért csak az év bizonyos időszakaiban észlelhetjük, hogy kedvencünk viszket, vakarja a lábát, nyaldossa az ágyékát vagy oldalát, mancsát a pofájához dörzsöli és fülgyulladása lesz. Légzési nehézségek ugyancsak előfordulhatnak.

Ételallergia

A kutyák élete során bármikor kialakulhat allergia egy adott étel kapcsán, függetlenül attól, hogy e márkákat vagy típusú ételeket fogyasztották-e már korábban. A leggyakoribb allergének közé sorolható a marha, a tej, a búza, a tojás, a csirke, a bárány, a szója, a sertés, a nyúl és hal, ám a legtöbb kutya általában egynél több dologra is allergiás. Kezdve az állandó fejrázástól, a krónikus fülgyulladástól, az emésztőrendszeri problémáktól, a múlni nem akaró hasmenéstől és puffadástól, egészen a köhögésig, tüsszögésig, illetve a kínzó viszketésig, egy sor tünete lehet annak, ha a kutya allergiás valamilyen összetevőre. A táplálékallergiás kutyákkal való foglalkozás kihívásokkal teli, sok türelmet és odafigyelést igényel.

Számos tényezőn múlik, hogy egy kutya miért lesz ételallergiás, de genetikai hajlammal kell rendelkeznie a létrejöttéhez. Jelenleg sok kutatás folyik annak meghatározására, hogy a korai kölyökkorban miért alakul az immunrendszert kóros válasza, és miért reagál a kutya szervezete allergia formájában bizonyos tápanyagokra. Az élet első heteiben az immunrendszer kifejlődése zajlik. Az antibiotikumokkal kezelt fiatal állatok potenciálisan hajlamosak lehetnek a problémára az élet későbbi szakaszában, mivel az antibiotikumok megváltoztatják a bélflóra összetételét. Ez a szervezet legnagyobb immunszerve, hiszen a vastagbélben található az immunsejtek 80 százaléka. Voltak olyan elméletek, amelyek szerint a korai gastroenteritis, különösen kölyökkutyáknál vagy fiatal kutyáknál felnőtt korban nagyobb valószínűséggel eredményezhet ételallergiát. Az élelmiszerallergia megelőzése lehetetlen lehet az olyan kutyáknál, amelyek genetikailag hajlamosak a kialakulására.

Az élelmiszerallergia pontos diagnosztizálására csak egy módszer van, és ez az eliminációs étrend, ami segít kiszűrni az allergiát kiváltó élelmiszereket. Tehát, amit tennünk kell az, hogy tartsuk távol a kutyát minden eddigi tápláléktól, és 1-2 hónapig etessük olyan ételekkel, amelyeket eddig nem fogyasztott. Ezt követően fokozatosan visszavezethetők az étrendjébe azok az ételek, amiket korábban fogyasztott. Figyelni kell, hogy melyik kapcsán jelentkeznek az allergia jelei. . A bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában a probiotikumok segíthetnek.

Allergia diagnosztizálása kutyáknál

Aki valaha átesett hasonló vizsgálaton az tudja, hogy az allergia diagnosztizálása gyakran bonyolult. Az első dolog, amelyet az állatorvos tehet, hogy kizár minden egyéb olyan állapotot, amely a kutya tüneteit okozhatja. Javasolhat allergiatesztet vagy laborvizsgálatot, hogy megpróbálja meghatározni az allergént. Ne feledjük azonban, hogy nem mindig lehet teszteléssel meghatározni a „főbűnöst”.

Hogyan kezelhető a kutyák allergiája?

Az allergia kezelésének legjobb módja az, ha eltávolítjuk a problémát okozó allergéneket a kutya környezetéből. Amennyiben a por okoz problémát, próbáljuk meg az otthonunkat is tisztán és pormentesen tartani. A bolhaallergia a legkönnyebben diagnosztizálható allergia. Miután azonosították a bolhákat a kutya testén, azok valamilyen bolhaírtó szerrel elpusztíthatók. Ha a fű vagy a virágpor a probléma, a hetente végzett fürdetés segíthet enyhíteni a viszketést és eltávolítani a környezeti allergéneket és a pollent a kutya bőréről. Beszéljük meg állatorvosával, hogy melyek samponok a legjobbak, mivel a nem megfelelő termékkel történő gyakori fürdés inkább káros, mint jó. Mivel bizonyos anyagokat, mint például a levegőben található allergéneket nem lehet eltávolítani a környezetből, szükség lehet a gyógyszeres kezelésre, vagy bizonyos esetekben injekcióra. Azonban soha ne adjunk gyógyszert a kutyának anélkül, hogy először ne beszélnénk az állatorvossal.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.