Puffadás kutyáknál: a helytelen táplálás is okozhatja!

puffadas-kutyaknal

Szinte mindannyiunkkal megesett már, hogy valamitől felpuffadtunk. Az emésztés idején különféle bélgázok képződnek, de ha túltermelődnek, vagy nem tudnak távozni, felhalmozódnak és létrejön a puffadás. Nincs ez másképp a kutyáknál sem, akik ugyanúgy szenvednek tőle, mit mi. Bármi is húzódik meg a hátterében, könnyebben elejét vehetjük, ha tisztában vagyunk a kiváltó okaival.

A puffadás a felesleges gáz képződése a gyomorban vagy a belekben. Olykor együtt jár a böfögéssel, vagy a végbélnyíláson keresztül a gáz kiürülésével. Egyik sem túl kellemes folyamat, főként, ha a kutyánk akkor csinálja, amikor épp vendégek vannak nálunk és a velejáró hangok a szoba egészében hallhatók. Azon túl, hogy kínos, felhívhatja a figyelmet kedvencünk emésztési problémáira. Persze egy-egy ilyen alkalom miatt nem kell azonnal az állatorvoshoz rohannunk, első körben érdemes az állat étrendjét megvizsgálni.

Miért alakulhat ki?

A puffadás (felfúvódás, meteorizmus) leggyakoribb oka az étrend hirtelen megváltozása vagy az, hogy a kutya valamilyen romlott ételt fogyasztott. A krónikus puffadást legtöbb esetben a rosszul emészthető táplálék idézi elő, amely túlzott erjedést, és az azt követő gázképződést okoz a vastagbélben. A szójabab, a borsó, a bab, a tejtermékek, a magas zsírtartalmú és fűszeres ételek mind-mind együtt járnak a felfúvódással. A legtöbb kutya és macska laktózérzékeny, mert nem termelődik a szervezetükben a tejcukrot lebontó laktáz enzim. Ha tejjel vagy tejtermékekkel etetik őket, felfúvódást és /vagy bélbetegségeket generálhatnak. A jó minőségű eledellel táplált, de még mindig puffadással küzdő kutyát mindenképpen ki kell vizsgálni. Elképzelhető, hogy valamilyen emésztőrendszeri betegsége vagy tápanyag-felszívódási zavara van.

Azok a kutyák, amelyek evés közben lenyelik a levegőt, különösen azok, amelyek gyorsan esznek, nagyobb valószínűséggel fúvódnak fel. A túlsúlyos, elhízott és kevésbé mozgékony kutyáknál nagyobb a krónikus meteorizmus kialakulásának kockázata az étrendtől függetlenül. A lista azonban még nem ért véget. Az alábbiak mindegyike szintén előidézhet haspuffadást:

  • falánkság vagy kényszerevés,
  • etetés röviddel az edzés után,
  • fűszeres ételek,
  • élelmiszer-adalékanyagok,
  • ételallergia,
  • légúti betegség,
  • a vékonybélben élő baktériumok elszaporodása (kontaminált vékonybél szindróma),
  • gyulladásos bélbetegség (IBD),
  • daganatok,
  • bélparaziták,
  • ürülékevés,
  • exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI),
  • gyomorcsavarodás,
  • magas szója-, borsó- vagy babtartalmú étrend.

A vastagbélben élő probiotikus baktériumok fermentálják a szervezet számára megemészthetetlen szénhidrátokat és bizonyos rostokat. Ezek erjesztésének melléktermékeként különféle gázok képződnek. A rövid orrú, nyomott arcú fajtáknál, például a buldogoknál a puffadás gyakrabban jelenik meg.

Milyen tünetek kísérik a puffadást?

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a szellentés, az enyhe alhasi diszkomfort és gyomorfeszülés, valamint a hasüregben a bélgázok által keltett hangok. Ha a kutyának mögöttes egészségügyi problémája van, például malasszimiláció (emésztési és felszívódási zavarok), jelentkezhet laza széklet vagy hasmenés, hányás és fogyás is.

Hogyan diagnosztizálják a puffadás okát?

A diagnózis kórtörténeten és klinikai tüneteken alapul. A diagnosztikai vizsgálatok magukban foglalhatják a széklet vizsgálatát és/vagy tenyésztését, a rektális-, citológiai, vér- és vizeletvizsgálatot, beleértve a speciális vizsgálatokat. A hasi röntgen, hasi ultrahang, és a bélbiopszia ugyancsak a kórmegállapítást szolgálják.

Hogyan kezelik a puffadást?

A kezelés a diagnózison alapul. A komplikáció nélküli esetek többsége jól reagál az étrend és az életmód megváltoztatására, beleértve a rendszeres testmozgást. Kedvencünket jól emészthető, alacsony rost- és zsírtartalmú ételekkel javasolt táplálni. Az érzékenységet okozó élelmiszereket el kell hagyni és helyettük az emésztést elősegítő tápkiegészítőket alkalmazni. Az orvosi kezelés magában foglalhatja a gyógyszereket a meteorizmus enyhítésére, illetve ajánlott a probiotikumok szedése. A bélflórát felépítő probiotikus bélbaktériumok fokozzák a tápanyagok lebontását, felszívódását, illetve szerepet vállalnak az emésztőenzimek termelésében. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés, felszívódási nehézségek alakulhatnak ki.

A rizst szénhidrátforrásként használó ételek kevesebb gázképződést okozhatnak, mint a búzára vagy kukoricára támaszkodó ételek. A vegetáriánus kutyaeledelek azonban problémásak lehetnek, mivel valószínű, hogy puffadást kiváltó kéntartalmú zöldségeket és hüvelyeseket tartalmaznak.

A nehezen emészthető extrudátum helyett etessük hidegen sajtolt takarmánnyal kedvencünket. A hidegen sajtolt granulátummal ellentétben az extrudátum a kutya gyomrában megduzzad. Keményítőt, színezéket, mesterséges aromát és tartósítószert kevernek bele, ami nem tesz jót az anyagcserének, emésztési problémákat és puffadást okozhat. A hidegen sajtolt tápok bővelkednek aminosavakban, esszenciális zsírsavakban, amelyek jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre.

Fontos az is, hogy a kutya miként eszik. A napi egyszeri vagy két etetés helyett a többszöri kis adagok csökkenthetik a puffadást azáltal, hogy javítják a táplálék emészthetőségét. A lassú evés csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét, ebben nyújtanak segítséget az interaktív étkezési játékok. Az étkezéstől számított 30 percen belül történő sétáltatás ösztönzi az állatot a székletürítésre, és ezáltal megszabadulhat a felesleges bélgáztól.

Végül fontos megjegyezni, hogy a bélgáztermelődés nem kóros folyamat, azonban a túlzott felfúvódás mindenképp odafigyelést igényel!

Források:

https://vcahospitals.com/know-your-pet/dogs-and-gas

https://vcahospitals.com/know-your-pet/flatulence-in-dogs

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.