Hogyan segíthetünk a kutyának, hogy hosszú, egészséges, boldog életet éljen?

eletet-megosszabbito-tipp

Akinek volt már kutyája vagy macskája, csak egy dologra vágyik: hogy szeretett kedvence egészséges és hosszú életet éljen. Az egyik legfontosabb dolog, amit a háziállatainknak adhatunk az a szeretet, hiszen ők is érző lények.

Az emberek az esetek többségében jóval tovább élnek, mint a háziállataik, és nincsenek olyan csodatermékek, amelyek jelentősen meghosszabbítanák a kutya természetes élettartamát. De lelkiismeretes gondozással, és rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel talán megajándékozhatjuk négylábú társunkat néhány további évvel.

2013-ban a világ legidősebb kutyája egy Max nevű 29 éves, beagle, tacskó és terrier keverék békésen hunyt el a családja otthonában. A tacskók tipikus élettartama 12-13 év, és Max gazdája azt mondja, nem bánt vele másként, mint egyéb kutyákkal. De biztosan tett valamit, hogy Max ilyen sokáig jó állapotban legyen. Bizonyos fajták természetesen hosszabb ideig élnek, mint mások, de az alábbi tippek minden kutya vonatkozásában előnyösek lehetnek.

Tápláljuk kiváló minőségű étellel

A jó minőségű élelmiszereket fogyasztó háziállatoknak csillogó bundája, egészséges bőre és fényes szemei vannak. A megfelelő táplálék elősegítheti kedvencünk immunrendszerének megerősítését, és megőrizheti bélrendszerének egészségét. Növelheti a mentális élességét, hozzájárulhat az ízületek és izmok egészséges működéséhez és még sok minden máshoz. Az öt alapvető tápanyag, amire a kutyának szüksége van a következő:  fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és vitaminok. Ezeket tartalmaznia kell a szokásos étrendjének, mivel részt vesznek a szervezet összes alapvető funkciójában. A Mister Mix Dogs tartósítószer- és adalékmentes eledelei egyedülálló módon, hidegen sajtolással készülnek, így tápértékük jóval magasabb, mint a főzött termékeké. Rendkívül gondosan válogatott, a legmagasabb biológiai értékeket képviselő tápanyagról van szó: csirkehús, tengeri hal, dehidratált tojás és hidrolizált sertésfehérje, mikronizált és zselésített rizs, diétás élelmi rostok találhatók benne. Ez az összetétel teltségérzetet okoz, amitől a kutyák kényelmesen és nyugodtan érzik magukat, vidámak és mindig tökéletesen együttműködőek lesznek.

Előzzük meg a tápanyaghiányt

A vitaminok és tápkiegészítők jó alternatívák azok számára, akik nem táppal etetnek, vagy a kutyáik betegségből, műtétből épülnek fel. Vedlési időben és hidegben kifejezetten támogató hatással vannak a szervezetre. Sokszor a tápanyaghiányt akkor fedezik fel, amikor a kutyán állapotfelmérés céljából vérvizsgálatot végeznek. Ha egy kutya hiányt szenved egy adott tápanyagból, annak pótlásával az egészsége jelentősen javulhat. A legtöbb kutya számára hasznosak az emésztőenzimek és a probiotikumok. Ha a kutya hat évesnél idősebb, akkor el kell kezdenie azon degeneratív állapotok (ízületi gyulladás és ízületi problémák) elhárítását, amelyek jellemzőek erre az életszakaszra. Ekkor megfontolandó a glikozaminoglikán (GAG), valamint a C- és E-vitamin adagolása. Léteznek az ízületeket védő, cápaporc-kivonatot, C-vitamint, denaturált kollagént és glükózaminoglikánt tartalmazó készítmények, ezek egyike a Mister Mix Iperartoflex Dogs.

Tartsuk optimálisan a testsúlyát

Amikor a kutyánk bánatos szemekkel néz ránk, és csak egy apró falatot kér nehéz visszautasítani. De a túl sok csemege, vagy a rosszfajta kutyaeledel hízást eredményez. A túlsúlyos kutyákat számtalan egészségügyi probléma fenyegeti. Az elhízás a háziállatoknál jelenleg az első számú táplálkozási betegség. Tanulmányok kimutatták, hogy akár két évvel is lerövidítheti a kutya vagy macska élettartamát. Miért? A súlyfelesleg vagy az elhízás többek között ízületi betegségeket, szív- és cukorbetegséget okozhat. A kövér kutyák élettartama rövidebb, mint az ideális súlyúaké. Még az enyhe elhízás is képes közel egy évvel csökkenteni az állat várható élettartamát. Egyes kutyaeledeleket túlsúlyos kutyák számára fejlesztettek. Ilyen a Mister Mix Senior Light Dogs táp, ami a felnőtt és idősebb, hízásra hajlamos, vagy ivartalanított kutyáknak jelent megoldást.

Gondoskodjunk a rendszeres testmozgásról

A testmozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, növeli az endorfin mennyiségét, javítja a hangulatot embereknél és kutyáknál egyaránt. A rendszeres testedzés amellett, hogy segíti a kutyát a normál testsúly és az izomtömeg fenntartásában, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, ráadásul boldoggá teszi az állatot. A testgyakorlást a kutya sajátosságainak figyelembevételével kell megtervezni. Sok kövér háziállatnak, különösen a közép- és időskorúaknak, ízületi gyulladásuk vagy más olyan egészségügyi problémájuk lehet, amely korlátozza az állóképességet. A séta a legtöbb kutya számára a legjobb testmozgás, mivel nem terheli túl a szív-érrendszert, illetve az ízületeket. A cél, hogy kedvencünk napi körülbelül egy órát mozogjon. Az elhízott kutyát a kezdetekben valószínűleg nem érdekli a testmozgás, ami elég fárasztó számára. A bátorítás, a játékok, és alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatok segíthetnek meghozni a kedvét.

Trenírozzuk az agyát

Az emberekhez hasonlóan, az unatkozó kutya depresszióssá válhat, szoronghat, sőt beteg is lehet. Meghosszabbíthatjuk az életét azáltal, ha valamilyen elfoglaltságot adunk neki. Intelligens állatok, és szeretnek problémákat megoldani. Azok a játékok, amelyekben táplálék van elrejtve, és amelyekhez az állat részéről némi gondolkodás vagy erőfeszítés szükséges, hogy az ételhez hozzáférhessen, segíthetnek neki abban, hogy a gondolkodása éles legyen. Ahogy négylábú barátunk öregszik, még inkább tartsuk aktívan az elméjét edzéssel, játékokkal, vagy egyéb figyelmet igénylő tevékenységekkel. Soha nem késő új trükköket megtanítani egy öreg kutyának.

Vigyük rendszeresen állatorvoshoz

Minden háziállat, beleértve a kutyákat és macskákat is, rendszeres állatorvosi ellátást igényel. Ez azonban messze túlmutat az oltásokon, bár ezek valóban fontosak. Az állatorvos által végzett rutinvizsgálat feltárhatja azokat az egészségügyi problémákat, amelyeket kezelni kell. Sok esetben a korai diagnózis javítja a sikeres kezelés esélyeit, ráadásul valószínűleg kevésbé költséges, mint várni, amíg kedvence betegsége előrehaladottá és súlyossá válik a kezelés megkezdése előtt.

Tartsuk tisztán a fogait

A kutyák és macskák körében gyakoriak a fogbetegségek és a szájüregi problémák. Ezek fájdalmat okozhatnak, megnehezítve számukra az étkezést. Ha nem kezelik, a szájüregi elváltozások akár szív- és vesebetegséghez is vezethetnek. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés mellett házi kedvencünk szájápolásának leghatékonyabb módja az otthoni fogmosás. Ha a kutyája nem nagy rajongója a fogkeféknek, más alternatívák is vannak, beleértve a fogtisztító csemegéket és játékokat. Azáltal, hogy a háziállatok fogápolását rendszeres részévé tesszük a napi rutinnak, minimalizálhatja az állatorvosi rendelőben végzett költséges fogászati ​​beavatkozások szükségességét. Végül, gondoljuk át kétszer, mielőtt kizárólag nedves táplálékkal etetnénk a kutyánkat, mivel emiatt a lepedék fokozottabban felhalmozódik a fogakon, mint a hagyományos száraz étel esetében.

Ne engedjük, hogy felügyelet nélkül barangoljon

Úgy tűnhet azzal, hogy hagyjuk a kutyát egyedül és szabadon sétálni szívességet teszünk számára. A barangoló háziállatok azonban számos veszéllyel néznek szembe, ideértve az autóbalesetet, a fertőző betegségeknek és a mérgeknek való kitettséget és még sok egyebet. Ezenkívül, konfliktusba kerülhetünk a szomszédokkal, ha az állat az ő kertjük gyepén könnyít magán, vagy ás gödröket. Tartsuk szem előtt, hogy idegen emberek eltulajdoníthatják, így előfordulhat, hogy sose látjuk őt viszont.

Ne tegyük passzív dohányossá

Csakúgy, mint az emberek, a kutya tüdeje sem alkalmas arra, hogy elviselje az egész nap belélegzett cigarettafüstöt. Rendkívül káros lehet a háziállatok számára, mindenféle betegséget okozhat, például megnöveli a rák kockázatát és a légzési problémákat.

Ezeknek a tippeknek a betartása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvence számára hosszú, egészséges és boldog életet nyújtson, emellett az állatorvos-tudomány is hosszú utat tett meg az elmúlt évtizedben. A háziállatok tovább élhetnek olyan orvosi módszereknek köszönhetően, mint a transzplantáció, a rákkezelés és az őssejtterápia.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.