Milyen típusú étellel etessük kedvencünket? Segítünk eligazodni!

mit-egyen-a-kutya

Mindannyian a legjobb táplálékot szeretnénk adni a háziállatainknak, de a megfelelő étrend kiválasztása nehéz lehet. Annyi kutyaeledel kapható, és szinte lehetetlen lépést tartani az összes új trenddel. Nedves-, száraz-, fagyasztva szárított-, természetes-, korlátozott összetevőjű - és hidegen sajtolt kutyaeledel, vajon melyik a legjobb választás?

A megfelelő kutyaeledel megtalálása kedvencünk számára ijesztő élmény lehet, ám az állatorvos bevonásával könnyebben döntést hozhatunk ezzel kapcsolatban. Persze, így is előfordulhat, hogy csak hosszas kísérletezés után leljük meg a legideálisabbat, azonban nem szabad feladni. Segítünk eligazodni a kutyatápok útvesztőjében.

Táplálkozási szükségletek és követelmények

Számos különböző formula létezik, amelyek megfelelnek a kis- és nagytestű kutyák igényeinek. Az állateledel kiválasztásának legfontosabb szempontja, hogy az étrend alkalmas legyen kedvencünk tápanyagigényének kielégítésére. Tartalmazzon elegendő fehérjét, amino- és zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat a kutya adott életszakaszához igazodva. Kellő kalóriát kell biztosítania ahhoz, hogy fenntartsa az állat testtömegét, vagy kölykök esetén biztosítsa a megfelelő fejlődését. Az állateledeleket gyakran feltűnő kifejezésekkel látják el, például „teljesen természetes”, ám ezek a jelzők félreértésre adhatnak okot a termékkel kapcsolatban.

Mi a különbség a nedves- és száraztápok között?

A nedves-és szárazeledel (ha jó minőségű) egyaránt kiegyensúlyozott táplálkozást biztosíthat, a különbség az előállítás módjában van. A nedves táp előállítása a húsösszetevők feldolgozásával kezdődik, ezután szószt, vitaminokat, ásványi anyagokat és gabonát kevernek hozzá. A konzerv kutyaeledel aromásabb és zamatosabb, étkezésre csábíthatja a beteg vagy idősebb kutyákat, ha az étvágyuk csökken.
Fogbetegségben vagy egyéb szájüregi rendellenességekben szenvedő állatok számára is könnyebben fogyasztható. A száraztáp nagyon hasonló összetevőket tartalmaz, ám magas hőfokon főzik, majd a masszát extrudálják. Egyes gyártók a granulátumokat zsírokkal, olajokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal permetezik le. A száraz táplálék arra ösztönzi a kutyákat, hogy rágjanak, ami segít megelőzni a fogkő kialakulását és a parodontális betegségeket. A nedves ételekhez képest sokkal könnyebb adagolni, és nem romlik meg, ha egész nap a kutya táljában marad. Az élelmiszer márkájától függően a száraz étrend olcsóbb. A nedves és száraz kutyaeledel összekeverhető egymással.

Természetes kutyaeledel

A természetes felirat számos állateledel csomagolásán megtalálható. De miben különbözik a többi kutyaeledeltől? Jobbak-e a természetes kutyaeledelek? A természetes kifejezés arra utal, hogy az összetevők megtalálhatók a természetben, és nem az ember által előállított szintetikus vegyi anyagok. Az eledel nem tekinthető természetesnek, ha mesterséges aromát vagy színezéket, tartósítószereket, adalékanyagokat, szintetizált vitaminokat vagy ásványi anyagokat foglal magába. Legyünk körültekintőek mielőtt ilyen terméket vásárolunk borsos áron, és tanulmányozzuk át alaposan az összetevők listáját.

Korlátozott összetevőjű kutyaeledel

A korlátozott összetevőjű kutyaeledel alkotóelemeinek száma kevesebb az átlagos kutyaeledelben lévőknél. Úgy lett kifejlesztve, hogy ne tartalmazza, illetve csak csökkent mennyiségben azokat a komponenseket, amelyekre a kutya szervezete érzékeny vagy rosszul tolerál. Mivel 79 százalékban a marha- és baromfihús, valamint a búza és a szója a kutyák ételallergiájának okozói, ezeket a gyártók általában mellőzik. Ez a fajta táp alkalmazható eliminációs-provokációs diéta céljából az ételallergia felderítésére és kezelésére. Sajnálatos módon azonban rejtett összetevőkkel rendelkezhetnek, amelyek potenciális problémákat jelentenek az ételallergiás ebek számára. Nincsenek meghatározott előírások arra vonatkozóan, hogy hány alkotóelem van az ilyen típusú takarmányokban. A korlátozott összetevőjű étrend nem való az olyan állatok számára, amiknek nincsenek egészségügyi problémáik.

Fagyasztva szárított kutyaeledel

A fagyasztva szárított kutyaeledel alkotóelemeit a ledarálás után a minőség fenntartása és az eltarthatóság növelése érdekében alacsony hőmérsékleten dehidratálják. A különbség a fagyasztva szárított kutyaeledel és a nyers táplálék között az, hogy előbbi esetében a termék nedvességének nagy részét eltávolítják, ennek ellenére a tápanyagok benne maradnak, míg egyes baktériumok elpusztulnak. Ami a költségeket illeti, a fagyasztva szárítással történő feldolgozás többe kerül, ami drágábbá teheti a nyers tápláléknál.

Dehidratált kutyaeledel

A dehidratált kutyaeledel olyan folyamaton megy keresztül, aminek keretében a nedvességet elpárologtatják belőle. A dehidrálás és a fagyasztva szárítás egyaránt növeli az eltarthatósági időt. Nem ismert, hogy a tápanyagok minőségét nagymértékben befolyásolja-e a dehidratációs folyamat. Csakúgy, mint a fagyasztva szárítási eljárás, a dehidratáció csökkentheti egyes baktériumok számát, azonban néhány baktérium túléli az eljárást. Hogy tálalás előtt, mennyi vízzel kell elkeverni az a gyártó utasításaitól függ.

Hidrolizált fehérjés kutyaeledel

Egyes állatoknál az elfogyasztott fehérjék kóros immunválaszt válthatnak ki. A hidrolízis során víz segítségével alacsony molekuláris súlyúra bontják a proteineket, amelyek így nem okoznak allergiás reakciót. Az táplálékallergia esetén az állatorvosok általában ilyen típusú kutyaeledelt javasolnak a gyulladásos bélbetegség fennállásakor.

Hidegen sajtolt kutyaeledel

Ahogy a neve is sejteti, a hidegen sajtolt táp alacsony hőmérsékleten és préseléssel készül. Ennek köszönhetően a nyersanyagok biológiai értéke magas. Praktikusabb, mint a nyers ételek, az extrudátumokhoz képest a kutya számára jóval könnyebben emészthető. A nagyon magas hőmérsékleten készülő extrudátumok gyártásakor vízgőz melegíti az összetevők elegyét 120 ° C-ra, melynek következtében a létfontosságú vitaminok, enzimek, rostok és tápanyagok jelentős része megsemmisül. Ezzel szemben a hidegen sajtolás során a hozzávalókat külön-külön kezelik, és alacsony hőmérsékleten párolják. Ez nem károsítja az összetevőket, vagyis nem változtatja meg azok biológiai értékét. Az alacsonyabb hőmérséklet segít megőrizni a hőérzékeny enzimeket és az alapanyagokban található összes természetes aromát. A kíméletes elkészítési módnak köszönhetően a kutyaeledel olyan növényi fitokémiai vegyületeket és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek ellensúlyozzák az öregedési folyamatokat és megakadályozzák a sejtkárosodást, így komoly betegségmegelőző szerepet töltenek be.

A Mister Mix Dog hidegen sajtolt tápjai bővelkednek aminosavakban, esszenciális zsírsavakban, amelyek jótékony hatást gyakorolnak a szív-és érrendszerre, immunstimulálók, és szerepük van az idegrendszer egészséges működésében. Választékunkban a túlsúlyos kutyáknak is talál megfelelőt.

Nyers etetés (BARF)

Vannak, akik azt szeretnék, hogy a kutyájuk tápláléka jobban hasonlítson arra, amit vad őseik ettek. Egyesek úgy gondolják, hogy kedvencük általános egészségi állapotára, különösen a szőrére nézve előnyös lehet a nyers táplálékkal való etetés, és a kereskedelmi forgalomban kapható kutyaeledeleknek az előállítási folyamat következtében alacsonyabb a tápértéke. A nyers kutyaeledel általában fagyasztott formában kapható, amelyet az etetés előtt fel kell olvasztani. Dönthetünk úgy is, hogy házi készítésű nyers táplálékot adunk a kutyának. Ezzel a módszerrel az a gond, hogy nem feltétlenül van összhangban a kutya tápanyagigényével, tápanyaghiányt és betegségeket okozhat az állat sok hússal történő etetése. Például a farkas egy egész állati tetemet eszik meg, amely húst, csontot, inakat, belső szerveket, bőrt és szőrt tartalmaz, ami táplálkozási szempontból teljes értékű élelem. A nyers húsokban ráadásul káros baktériumok is lehetnek.

Minden háziállat más és más. Ami az egyik kutyának megfelelő, nem biztos, hogy a másiknak is ajánlható. Az étrend kiválasztásakor ezért mindenképpen konzultáljunk az állatorvossal.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.