Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutyák mindent megrágjanak?

kutya-szetrag

Előbb vagy utóbb minden kutyatartó megtapasztalja, hogy a kedvence vagy kedvencei bizonyos dolgokat meg- vagy szétrágnak. Bár a kutyák nagyszerűen használják látásukat és szaglásukat a világ felfedezéséhez, az egyik legkedveltebb módja az új információk befogadásának a szájuk használata. Míg meg nem tanulják, mit rághatnak és mit nem, addig a gazda felelőssége, hogy minél jobban kezelje a helyzetet, így ne legyen lehetőségük veszélyes vagy értékes tárgyakat szétszedni. Szelíden, emberségesen kell tanítani őket.

A rágás a kutyák szokásos viselkedése, imádják rágni a csontokat, botokat és még sok egyebet. Időnként azonban nemkívánatos magatartássá válik, ha olyan, nem megfelelő tárgyakra irányul, mint a cipő és a bútor. Ez a tevékenység azonban nem a rosszaság jele, hanem többféle problémára figyelmeztethet. A gyomor-bélrendszeri betegségek hányingert okozhatnak, leküzdésének egyik módja a kutyáknál a rágás. A kutya akkor is hajlamos lehet a rágásra, ha kiskorában nem tanították meg neki, mit lehet rágni és mit nem, unatkozik, szeparációs, azaz elválasztási szorongásban szenved, fél valamitől vagy figyelemre vágyik.

A rágás lehetséges okai

A kiskutyák, akárcsak a csecsemők és a kisgyermekek, a tárgyakat a szájukba téve fedezik fel a világot. Hasonlóan a kisbabákhoz körülbelül hat hónapig fogzanak, ami általában kellemetlenséget okoz számukra. Az íny fájdalmassá válik és szőrös barátunk, hogy megnyugtassa a fájó ínyét bármit rághat, amely elérhető számára. A legjobb módszer ennek elkerülésére, ha különféle rágójátékokkal látjuk el. Miután a kutya befejezte a fogzást, még mielőtt elérné az egyéves kort hormonális változásokkal találja szembe magát. A hormonális változások miatt ingerültebb és feszültebb lehet, ami fokozott rágásra készteti.

A felnőtt kutyák számára a rágás természetes módja az állkapocs erősítésének és a fogak tisztításának. A vadon élő és a házi kedvencként tartott kutyák is órákig rágják a csontokat. Néhány kutya nyalja, szopogatja és rágja a szöveteket. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a viselkedés a túl korai (hét vagy nyolc hetes kor előtt) elválasztásból következménye. Ha a kutya effajta viselkedése hosszú ideig jelentkezik, és nehéz elterelni a figyelmét, amikor megpróbálkozik vele, akkor lehetséges, hogy a viselkedése kényszeressé vált.

A túlsúlyos, és emiatt korlátozott kalóriatartalmú étrenden lévő kutya megrághatja és tönkreteheti a tárgyakat, hogy további táplálékforrásokat találjon. Figyelmük általában az étellel kapcsolatos, vagy ételszagú tárgyak felé irányul.

A kutyák az allergiából kifolyólag rágják a mancsukat. Ha stresszesek, hozzánk hasonlóan elkezdhetik rágni a körmüket, és így próbálnak a stresszel megbirkózni. Amennyiben elválasztási szorongástól szenvednek, nyalogathatják vagy rágcsálhatják a lábukat, amíg a gazdájuk visszatér. Nem ritka, hogy a kutyák vakaróznak. A kényszeres vakarózás nagyon gyakori náluk, amelynek számos oka van. Azon túl, hogy az állatnak bőrirritációja lehet, kiválthatja unalom vagy szorongás.

Azok a kutyák, akiket megakadályoznak izgalmas tevékenységekben, néha közvetlenül rázzák, tépik és rágják a könnyen elérhető tárgyakat. A menhelyre kerülő kutyák és kölykök néha megragadják és megrázzák a takarókat vagy tálakat a kennelükben, valahányszor az emberek elmennek mellettük, mert figyelmet szeretnének. Amikor nem kapják meg, csalódottságukat romboló magatartás fejezi ki. Az a kutya, aki meglátja az elfutott mókust vagy macskát, és üldözni akarja, de a kerítés mögött van, megragadhatja és megrághatja a kaput.

A különféle kutyasportokat űző kutyák különösen hajlamosak erre a viselkedésre, mert figyelik, ahogy a társaik versenyeznek, és mivel nagyon jól érzik magukat, csatlakozni akarnak az akcióhoz.

Egyes kutyák egyszerűen nem kapnak elegendő fizikai és szellemi ingerlést. Unalmukban valamilyen szórakoztató elfoglaltságot keresnek, ezek egyike a rágás.

Előfordulhat, hogy konzultálnunk kell egy magatartási szakemberrel, hogy segítséget nyújtson, mind az elválasztási szorongás, mind a félelemmel kapcsolatos viselkedés esetén.

Hasznos tippek

Tegyük „kutyabiztossá” az otthonunkat. Zárjuk el kedvencünk elől el az értékes tárgyakat. A cipőket és a ruhákat szintén tartsuk zárt szekrényben, a piszkos ruhaneműt szennyestartóban, a könyveket pedig a polcokon. Biztosítsunk neki rengeteg saját játékot és ehetetlen rágócsontot. Figyeljünk azokra a játékokra, amelyeket hosszú ideig rág, és ha elhasználódtak, cseréljük le őket újabbakra. Ideális, ha időnként valami más jellegű játékot veszünk neki, hogy ne unja meg a régieket.

Csak természetes csontokat adjunk a kutyának, amelyeket kifejezetten rágás céljából értékesítenek. Ne kapjon főtt csontot, például maradék csirkeszárnyat, mert ezek szétmorzsolódhatnak és súlyosan megsérthetik az állat bélrendszerét.

A rágásgátló spray messze a legnépszerűbb módszer a nemkívánatos rágás megakadályozására. Egyszerűen permetezzünk be minden olyan tárgyat, amelyet a kutya rág. Amikor először alkalmazzuk, vigyünk fel egy kis mennyiséget egy darab szövetre vagy vattára. Óvatosan helyezzük közvetlenül a kutya szájába. Engedjük meg neki, hogy megkóstolja, majd kiköpje. Ha kellemetlennek találja az ízét, ideális esetben nagyobb valószínűséggel kerüli el az ilyen illatú tárgyak rágását. Két-négy hétig minden nap alkalmazzuk.

Ha azt látjuk, hogy nyalogat vagy rág egy tárgyat, vegyük ki a szájából, és tegyünk be helyette valamit, amit megrághat. Ilyenkor dicsérjük is meg. 

Amennyiben nem tudjuk felügyelni a kutyát, meg kell találnunk a módját annak megakadályozására, hogy távollétünkben nem megfelelő dolgokat rágjon. Például, ha napközben dolgozunk, helyezzük el a kutyát a lakás egy olyan helyiségébe, ahonnan nem tud kimenni és minden érdekes dolgot „megkóstolni”. Adjunk neki különféle játékokat, hogy elfoglalja magát. Semmiképp se zárjuk be szűk helyre, ahol nem képes mozogni!

Biztosítsunk kedvencünknek rengeteg testmozgást, amikor játszhat velünk és más kutyákkal, és gondoskodjunk a mentális stimulációról, például tanítsunk neki új trükköket. Ha hosszabb ideig egyedül kell hagynunk, fárasszuk le előtte valamilyen játékkal.

Annak érdekében, hogy megtanulja a különbséget a rágható és nem rágható dolgok között fontos, hogy ne zavarjuk össze azzal, hogy régi, használaton kívüli cipőket vagy párnákat kínálunk neki. Nem fair elvárni tőle, hogy megtanulja egyes cipők rághatók, mások pedig nem.

Néhány kölyök és fiatal kutya szívesen rágja a piszkos fehérneműt. Ezt a problémát úgy oldhatjuk meg a legkönnyebben, ha nem hagyjuk a ruhákat szerteszét a lakásban, hanem a szennyestartóban tároljuk. Néhány kutya szívesen széttúrja a szemetet, és megrágja az abban található, az egészségére veszélyes dolgokat, például az arctisztításhoz használt vattát. Ha ilyesmit fogyaszt, annak a térfogata emésztőrendszerén áthaladva, a magába szívott folyadék miatt megnőhet, ami bélelzáródáshoz vezet. A szalvétákat és az egészségügyi betéteket dobjuk olyan szemetesbe, amelyhez a kutya nem férhet hozzá.

Mit NE tegyünk?

Ne mutassuk meg a kutyának a kárt, amit a rágással okozott, és emiatt ne szidjuk le vagy büntessük. Ugyanis nem tudja összekapcsolni a büntetését valamilyen viselkedéssel, amelyet órákkal vagy akár percekkel ezelőtt tett.

SOHA ne használjunk ragasztószalagot arra a célra, hogy kutya száját lezárjuk egy általa megrágott tárgy mellett. Ez embertelen, semmit sem fog megtanítani számára, és meghalhat ettől az eljárástól!

Ne kössük hozzá a sérült tárgyat a kutyához. Szintén nem humánus, nem fogja megnevelni az állatot, csak félelmet kelt benne.

Ne adjunk rá szájkosarat, hogy megakadályozzuk a rágást, és ne hagyjuk hosszabb ideig (több mint hat órán át) a kennelben.

Források:

https://www.humanesociety.org/resources/stop-your-dogs-chewing

https://www.aspca.org/pet-care/dog-care/common-dog-behavior-issues/destructive-chewing

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.