Miért érdemes idős háziállatot örökbefogadni?

idos-kutya-orokbefogadasa

Csakúgy, mint a kutyakölykök és a kiscicák, az idősebb kutyák és macskák is csak egy kényelmes otthonra, és szerető gazdára vágynak. Annak ellenére, hogy adott esetben többet kell velük foglalkozni, rengeteg előnnyel és örömmel jár az örökbefogadásuk.

Az idősebb állatok, akiket a társadalom „kevésbé örökbefogadhatónak” tart, ugyanolyan varázslatosak, akárcsak a fiatalabb társaik. Annyi szeretetet és odaadást tudnak adni, ráadásul kevés annál kedvesebb dolog létezik, mint amikor egy élete végéhez közeledő kutya második esélyt kap egy olyan családnál, akik teljes szívből szeretik. Cserébe csodálatosan képes értékelni kétlábú barátai gondoskodását és figyelmét.

Mindannyian megérdemlik, hogy otthonra leljenek

Szánjunk csak egy percet arra, hogy elképzeljük, hogy életünk nagy részét meleg, boldog és biztonságos otthonban tölthetjük finom ételeket fogyasztva és sok időt játékkal töltve. Sétálhatunk a környéken, amelyet évek óta ismerünk, és mindig számíthatunk a következő étkezésére, aztán minden figyelmeztetés nélkül azon kapjuk magunkat, hogy egy magas, hideg, fém kennelben ülünk, hangos zajokkal és olyan emberekkel körülvéve, akikkel még soha nem találkoztunk. Az emberek ki-be járnak, de az aranyos, ragyogó szemű, ugráló kiskutyák mellett döntenek, mi pedig minden alkalommal abban reménykedünk, hogy a kedves hölgy azt mondja: „Ne aggódj, hamarosan örökbe foglak fogadni.”  Ez a helyzet sok idősebb háziállat számára, akiket átadnak a menhelyeknek, csak azért, mert nehéz gondozni vagy nem olyan szórakoztató, mint régen.

Amikor a családok kedvtelésből szeretnének állatot tartani, általában fiatal kiskutyára vagy cicára vágynak. Sajnos, az idősebb háziállatokat ritkábban fogadják örökbe, és az életük hátralévő részét gyakran család nélkül, menhelyen töltik. Vannak, akik azt feltételezik, hogy azok az idősebb kutyák és macskák, akik ilyen helyen élnek a rossz magatartásuk miatt kerültek oda. Számos oka van annak, hogy egy háziállat önhibáján kívül hajléktalanná válik. A tulajdonos költözése, halála, pénzügyi nehézségek vagy az olyan életesemények, mint a válás mind-mind ide vezethetnek. Ha nem találnak új gazdát számára, sok állatra a menhelyeken eutanázia vár. Pedig az életkoruktól függetlenül mindannyian megérdemlik, hogy otthonra leljenek.

Az idősebb háziállatok fantasztikus társak

A különféle betegségek sok embert elriasztanak az öregebb kutyák örökbefogadásától, mivel tudják, hogy ez kevesebb együtt töltött időt jelent, azonban kellő szeretettel és odafigyeléssel még hosszasan élvezhetjük kedvencünk társaságát. Lehet, hogy speciális diétára van szükségük, szenilisekké válhatnak, és előfordulhat, hogy már nem tudnak olyan dolgokat megcsinálni, amelyeket korábban nagyon egyszerűen megtettek, például lépcsőzni. Ám ennek ellenére az idősebb háziállatok fantasztikus társak! Az igazság az, hogy ők sokkal könnyebben alkalmazkodnak az új életükhöz. Minden olyan probléma, amely egy kölyökkutyával vagy cicával együtt jár, nem okoz nagy gondot egy korosabb háziállat örökbefogadásakor. A bútorok karmolása, vagy a dolgok szétrágása a fiatal állatok normális viselkedése, azonban az idősebb kutyák és macskák ritkábban cselekszenek így. Emellett a rájuk való odafigyelés és a testmozgás terén gyakran kevésbé igényesek. Ez különösen alkalmassá teszi őket azoknak, akik háziállatot szeretnének, de valamivel kevesebb idejük és energiájuk van.

Nehéz megmondani, hogy egy fiatal állat személyisége milyen lesz felnőve. Idősebb háziállatoknak már ismerjük a temperamentumát, tudjuk, hogy szeretik-e a gyerekeket, és hogy kijönnek-e más állatokkal. Ha például nem vagyunk biztosak abban, hogy vállalni tudjuk egy kiskutyával járó felelősséget, vegyünk magunkhoz a menhelyről egy idősebbet. A fiatal állat kiképzésének gondolata ijesztőnek tűnhet, ezért az éltesebb korú állat tökéletes kompromisszum. Ha például egy nyugdíjas házaspár keres négylábú barátot, akivel tévét nézhet, akkor egy öregebb kutya, akinek kisebb a mozgásigénye jó választásnak tűnhet. Nekik általában kevesebb energiájuk van, mint egy kiskutyának.

Mire érdemes figyelni?

Az újonnan magunkhoz vett háziállat esetében fontos, hogy biztonságban és kényelmesen érezze magát új otthonában. Íme, néhány dolog, amit megtehetünk az átmenet minél zökkenőmentesebbé tétele érdekében.

Ha az állat egy nevelőszülőnél lakott, kérdezzük meg tőle, hogy milyen ételeket fogyasztott, vagy mit nem szeretett. Szerezzük be az általa kedvelt finomságokat, játékokat, amelyek megkönnyíthetik, hogy biztonságban érezze magát. A hasonló napi menetrend segíthet neki a könnyű alvásban, ami különösen fontos az idősebb háziállatok számára. Mivel krónikus fájdalommal, ízületi gyulladással vagy alvási rendellenességekkel küzdhetnek, a kényelmes ágynemű rendkívül fontos. Keressünk egy megfelelő méretű fekhelyet, amely tartós és géppel mosható. Minimalizálja a zavaró tényezőket. Amennyiben zajosabb háztartásban élünk, próbáljuk meg új barátunk ládáját vagy ágyát csendes és sötétebb helyre tenni. Ez segíthet neki pihenni és jól aludni, különösen akkor, ha nem szokta meg ezt az életmódot. Mielőtt hazavisszük, győződjünk meg róla, hogy kijönne-e más háziállatokkal.

Mi várható az idősebb kutyák örökbefogadása után?

A fiatalabb kutyákhoz hasonlóan az idősebbeknek is időre van szükségük az új életkörülményekhez való alkalmazkodáshoz. Egy csendes otthon nagy változás a menedékhelyhez képest. Nem szokatlan, hogy az állat visszahúzódónak és kimerültnek tűnik az első napokban. Keressünk neki kényelmes, zárt helyet, például egy gardróbhelyiséget, ahol nyugodtan pihenhet a fekhelyén, és biztonságban érezheti magát, amíg bátorságot gyűjt az új környezet felfedezéséhez. Néhány kutya, különösen a mentésből származók gyorsabban alkalmazkodhatnak, de sokuknak időre van szüksége a beilleszkedéshez. Lehetőség szerint ebben az időszakban ne maradjanak egyedül.

Ez is érdekelheti:

Hogyan kell az idősebb kutyát táplálni?

Hogyan segíthetünk a kutyának, hogy hosszú, egészséges, boldog életet éljen?

A legjobb tippek arra, hogyan hagyhatjuk otthon egyedül kedvencünket

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.