Melyek a lihegés leggyakoribb okai? Van-e okunk az aggodalomra?

kutya-liheg_1

A lihegés normális viselkedés a kutyáknál, de mögöttes egészségügyi problémára is utalhat. Íme, néhány gyakori ok, ami miatt kedvenceink így cselekszenek.

A kutyák lihegnek, ha boldogok, izgatottak vagy játszani szeretnének. Így hűtik le magukat, mivel nem tudnak izzadni, mint mi emberek. A lihegés lehetővé teszi számukra, hogy gyorsan belélegezzék, párásítsák, majd kilélegezzék a levegőt. A víz elpárolgása belülről kifelé hűti le a testüket. Mivel nagy mennyiségű víz párologhat el rövid idő alatt, a forró napokon gondoskodjunk róla, hogy kutyánk elegendő friss vízhez férjen hozzá. Ha észrevesszük, hogy az étel- és vizes edényük felett, vagy annak közelében tesznek így, ez utalhat arra, hogy éhesek vagy szomjasok. Néhány kutya szeparációs szorongással küzd, ha a gazdája egyedül hagyja. A viharok és más hangos zajok, mint a tűzijáték vagy az autók hangja szintén feszültséget okozhatnak számukra. Amikor látjuk, hogy kedvencünk liheg, vegyük figyelembe a testbeszédét. Tágra nyílt a szeme és fáradt? Szétnéz és ásít? Ezek néhány gyakori testbeszédre utaló jelek, amelyek arra utalnak, hogy a kutyánk stresszes.

A lihegés normális viselkedési válasz, ha valami izgalmas történik velük, például új emberekkel találkoznak, vagy valamilyen ízletes csemegéhez jutnak, azonban kedvenceink akkor is lihegnek, ha valami nincs rendben velük fizikailag, betegek, allergiásak valamire, vagy szoronganak. A túlsúly, a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a tüdőproblémák egyaránt okozhatnak lihegést, ahogyan a gyógyszerek, különösen a prednizolon vagy más szteroidok. Fontos tudni, hogy hányingert és fájdalmat is jelezhet! Az állatorvos fizikális és diagnosztikai vizsgálatok elvégzésével felfedezheti az okokat.

Hogyan lehet megkülönböztetni a normális lihegést a túlzott zihálástól?

Ezek a tippek segíthetnek eldönteni, hogy a kutya lihegése normális vagy annak a jele, hogy valami nincsen rendben:

Vegyük figyelembe, mit csinál a kutya. A zihálásnak korrelálnia kell a külső hőmérséklettel vagy tevékenységgel. Az egészséges kutyák általában nem lihegnek fokozott testmozgás vagy izgalom hiányában.

Keressük meg a többi tünetet. A kutyánk letargikus vagy nem eszik jól? Köhög? Ezek a tünetek segítenek megkülönböztetni a normális lihegést a rendellenestől. Amennyiben a lihegés mellett a nap nagy részében bent pihennek, hányni kezdenek vagy letargikussá válnak, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Ha liheg a kutya, az annak a jele is lehet, hogy mérgezésben szenved. A megmérgezett kutyák lehetnek letargikusak vagy hányhatnak. A méreg nem mindig szó szerit az – sok dolog van az otthonainkban, ami káros lehet a kutyák számára.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a kutya lihegésében bekövetkezett változásokat. Néhány kutya, különösen a labradorok és a golden retriever hajlamos a gégebénulásnak nevezett állapotra. Ez a hangszalagok működési zavara, amely miatt a légutak nem nyílnak olyan szélesre, mint kellene. A rövid orrú és lapos pofájú kutyáknak szűkebb az orrlyuka, megnyúlt a lágy szájpadlása vagy rendellenesen kicsi légcsöve. Azok a kutyák, amelyeknél ezek a feltételek bármelyike ​​fennáll, hajlamosabbak a hőgutára, mert nem tudnak hatékonyan lihegni, hogy lehűtsék magukat. 

Mi a teendő, ha a kutyánk erősen liheg?

Abban az esetben, ha úgy gondoljuk, hogy valami nincs rendben, tegyük meg a következő lépéseket, cselekedjünk gyorsan, de ne essünk pánikba.

  • Hűtsük le hűvös, de nem hideg vízzel, vigyük be a lakásba vagy legalább az árnyékba.

  • Adjunk neki ivóvizet.

  • Hívja az állatorvost vagy az állatkórházat.

  • Ha a kutyát be kell vinnie a kórházba, kapcsoljuk be a légkondicionálót az autóban.

Hőguta

Kánikula esetén a túlmelegedés vagy hőguta erős lihegést okoz a kutyáknál, ami kezelés nélkül gyorsan kiszáradáshoz és halálhoz vezethet. Megelőzhetjük a hőgutát a forró nyári napokon, vagy túrázás és a szabadban eltöltött idő alatt azzal, hogy gyakran tartunk szünetet, árnyékot keresünk, és sok vizet kínálunk neki. Nyáron az autó belseje akár 10-15 perc alatt elérheti azt a hőmérsékletet, ami veszélyeztetheti a kutya életét. Kapcsoljuk be a légkondicionálót vagy hagyjuk őt otthon, amikor a dolgainkat intézzük.

Ha kétségeink vannak, hívjuk az állatorvost

Honnan tudhatjuk, mikor kell felhívni az állatorvost?  A rövid válasz: amikor aggódunk. Mi ismerjük legjobban a kutyánk viselkedését. Előfordulhat, hogy vérvizsgálatra vagy röntgenfelvételre van szükség  ahhoz, hogy az állatorvos kizárja a betegségek sokaságát. 

Forrás:

https://www.petmate.com

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.