Mit tegyek, ha ürüléket eszik a kutyám?

urulekeves

 

A kutyák összes taszító szokását– ivás a vécéből, sárbanfetrengés, fenéknyalás – felülmúlja, ha ürüléket esznek. Lehet, hogy nem az a motivációjuk, hogy minket, embereket kiborítsanak, de ez minden bizonnyal sikerül nekik. Valójában annyira, hogy gyakran ez az oka annak, hogy az emberek megpróbálnak más otthont keresni az állatuknak, vagy akár az eutanáziát választják.

Ennek a szokásnak a tudományos neve koprofágia. Viselkedésbeli és fiziológiai okai vannak annak, ami miatt egyes kutyák az ürüléket csemegének tekintik. Ha a mi kedvencünk is így cselekszik, ne essünk kétségbe, vannak módok a visszaszorítására. Bár kevés tanulmány készült róla, viszonylag gyakori jelenségről van szó. Az American Veterinary Society of Animal Behavior éves konferenciáján bemutatott 2012 -es tanulmányban az University Of California, dr. Benjamin Hart  vezette kutatócsoport megállapította, hogy:

  • A kutyák 16 százaléka (minden hatodik) „komoly” ürülékfogyasztónak minősült, ami azt jelenti, hogy ötször rajtakapták.
  • A vizsgálatban résztvevő kutyák 24 százaléka (mindegy negyedik) legalább egyszer hasonlóan tett.

Hart ezt írta: „Következtetésünk az, hogy a friss ürülék evése a természetben élő ősi kutyák veleszületett hajlamának tükröződése. Megvédi a falka tagjait a bélparazitáktól, amelyek jelen vannak az odúban/pihenőhelyen elejtett ürülékben.” 

A tanulmány két külön felmérésből állt, amelyeket körülbelül 3000 kutyatulajdonosnak küldtek. Bár az ürülékevés visszataszító az emberek számára, valójában nem olyan rossz kutya szempontjából. A kutyák úgy fejlődtek ki, hogy bármit megesztek, amit a földön vagy a szemétdombon találtak, így lehet, hogy a koprofágia túlélési viselkedés, amely segíti, hogy az állatok megbirkózzanak a periodikus éhezéssel. Más szóval, ha kevés az étel, a kutya nem lehet válogatós.
Egyes fajok, például nyulak számára a székletürítés teljesen normális módja a legfontosabb tápanyagok megszerzésének. Valójában, ha megakadályozzuk, hogy a nyulak ezt tegyék, egészségügyi problémáik alakulnak ki. Szerencsére a kutyáknak ma már nem kell így táplálkozniuk, de normális, természetes viselkedés, ha egyes életszakaszaikban így tesznek. Az anyakutyák a szülés utáni első három hétben nyalogatják kölykeiket, hogy eltávolítsák az ürüléküket, amit meg is esznek. A kölykök részt vesznek ebben a viselkedésben, és megeszik mind a saját ürüléküket (autokoprofágia), mind a más kutyákét (allokoprofágia), valamint a macskákét és más állatokét. Néhány kutya különösen vonzónak tartja a lótrágyát és a libaürüléket. Más állatok ürülékének fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat, ha a széklet parazitákkal, vírusokkal vagy toxinokkal szennyezett. A legtöbb esetben ez a viselkedés megszűnik, mielőtt a kölyök körülbelül kilenc hónapos lesz.

Tények a kutyákról, akik ürüléket esznek

Kölyköknél a koprofágia általában része a körülöttük lévő világmegismerésének. A legtöbb kiskutya megelégszik a szagolgatással, de néhányan  a gyerekekhez  hasonlóan mindent a szájukba akarnak adni. A kutyák ritkán esznek lágy, vagy hasmenéses székletet, úgy tűnik,  leginkább a kemény állagú, különösen a megfagyott vonzza őket. Hart a tanulmányában más megfigyeléseket is tett erre a szokásra vonatkozóan. A koprofágia gyakoribb volt a több kutyás háztartásokban. Az egy kutyás otthonokban a kutyáknak csak 20 százaléka rendelkezett ilyen szokással, míg a három kutyával rendelkező otthonokban ez 33 százalékra emelkedett

Ha a felnőtt kedvencünk ürülékevésbe kezd, konzultáljunk az állatorvossal, hogy kizárjuk az alábbi egészségügyi problémákat:

  • Paraziták,
  • tápanyag- és kalóriahiányos étrend,
  • felszívódási zavar,
  • cukorbetegség, Cushing-szindróma, pajzsmirigybetegség, és egyéb, az étvágy növekedését okozó kórképeket,
  • gyógyszerek, például szteroidok.

Sok esetben a kutyák valamilyen környezeti stressz vagy viselkedést kiváltó okok miatt kezdik el enni az ürüléküket, beleértve:

  • Elkülönítés: Tanulmányok kimutatták, hogy azok a kutyák, akiket egyedül tartanak kennelben, nagyobb valószínűséggel cselekszenek így, mint azok, akik az emberek közelében élnek.
  • Ha az állat túl sok időt tölt kis helyen, az problémát okozhat. Nem szokatlan a koprofágia a zsúfolt menhelyekről kimentett kutyákban.
  • Szorongás:Gyakran annak a következménye, hogy valaki büntetést vagy kemény módszereket alkalmaz a nevelés során. Ezen elmélet szerint a kutyák megeszik a saját ürüléküket, hogy megszabaduljanak a bizonyítéktól, de emiatt még több büntetésben részesülnek. Ördögi kör lesz belőle.
  • Figyelemfelkeltés: A kutyák megeszik saját ürüléküket, hogy figyelmet kapjanak a gazdáiktól, amit óhatatlanul meg is kapnak. 
  • Azok a kutyák, akiket az ürülékük közelében táplálnak, kapcsolatot teremtenek az étel és a széklet szaga között, és nem tudnak különbséget tenni.
  • Bizonyos esetekben a kölykök összezavarodnak, ha székletszagot éreznek az anyjuk leheletébe, miután megtisztította őket. 
  • Egy beteg vagy idős kutyával való együttélés: Néha egy egészséges kutya elfogyasztja a gyengébb kutya ürülékét, különösen székletinkontinencia esetén. A tudósok feltételezik, hogy ez összefüggésben lehet azzal az ösztönnel, hogy megvédje a falkát a ragadozóktól.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a kutya megegye az ürüléket?

Az alábbiak segíthetnek az ürülékevés leküzdésében:

  • Vitaminpótlás: Egy régóta fennálló elmélet szerint a kutyák azért esznek ürüléket, mert vitaminhiánnyal küzdenek, ezért a multivitamin adagolása hasznos lehet. Különösen a B-vitamin hiánya volt a fő gyanúsított, és a vizsgálatok ezt alátámasztották. 
  • Enzimpótlás: A modern kutyatáp magasabb szénhidrát-, de alacsonyabb hús-,  fehérje- és zsírtartalmú, mint a kutyák ősi étrendje. Régen az elejtett vad teljes egészét elfogyasztották, beleértve a belsőségeket is. Utóbbiakból kellő mennyiségben jutottak hozzá az emésztéshez szükséges enzimekhez.
  • A koprofágiát gátló készítmények hasznosak lehetnek. Segítenek visszatartani kedvenceinket a saját vagy más kutyák székletének fogyasztásától. 12 hetesnél idősebb kutyáknál alkalmazható. E termékek közül sok tartalmaz nátrium-glutamátot, kamillát, borsmenta-származékokat, yukkát, fokhagymát és petrezselymet. Ne felejtsük el kezelni az összes kutyánkat!

    Talán a legjobb módja a probléma megszüntetésének, ha tisztán tartjuk kedvencünk környezetét, beleértve az udvart is, így nem lesz ürülék, amit megehet. A macskatulajdonosok tartsák tisztán az alomdobozt, vagy tegyék a kutya számára elérhetetlen helyre. Kutyasétáltatás közben azonnal szedjük fel az állat ürülékét. A kiképzés során tanítsuk meg számára  „hagyd” és a „gyere ide” parancsszavakat, így egyszerűen megtaníthatjuk arra, hogy szaladjon oda hozzánk egy jutalomfalatért, így megszokja, hogy finomságot kap ahelyett, hogy az ürülékhez nyúlna. 

Forrás:

https://www.akc.org/expert-advice/health/why-dogs-eat-poop

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.