Kell-e a kutyáknak fogat mosni?

fog

Sajnálatos tény, hogy sok kutyatulajdonos soha nem néz a kedvence szájába. És ez nagy hiba, mert a becslések szerint a kutyák több mint 80 százalékának jelentős fogászati ​​ problémái vannak.

Az állatorvosok gyakran fedezik fel a fizikális vizsgálat során, hogy a kutya súlyos fogbetegségben szenved. A laza, elszíneződött fogak, a kellemetlen lehelet és a fertőzött íny csak néhány a kutya periodontális betegségeinek jelei közül. Ha nem kezelik, kedvencünk fogának rossz állapota egy sor egészségügyi problémát okozhat, sőt, akár szájüregi rák is kialakulhat.

Milyen problémákkal szembesülhetünk a megfelelő fog- és szájápolás hiányában?

A fogíny alatti plakkban található baktériumok toxinokat szabadítanak fel, amelyek károsítják a környező szöveteket. Komoly ínygyulladást okoznak, a gyulladás hatására pedig az íny rendellenesen vörös és duzzadt lesz, sőt gyakran vérzik. A gyulladás gyakran a fogakat körülvevő strukturális szövetek pusztulásához vezet, ez pedig az állkapocscsont szerkezeti gyengülését okozza. A parodontitis tünetei közé tartoznak a laza fogak és az állkapocsfertőzés vagy törés.A szájüregben lévő gyulladás lehetővé teszi, hogy a szájban lévő baktériumok közvetlenül a véráramba kerüljenek, ahonnan eljuthatnak más szervekbe, különösen a májba és a vesékbe.A vérben keringő baktériumok szívbelhártya-gyulladás okozhatnak. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a fogbetegségben szenvedő kutyáknál fokozott a pangásos szívelégtelenség kockázata, amely progresszív és potenciálisan halálos betegség. A fogászati ​​problémák miatt a rágás fájdalmas lehet a kutya számára. Vonakodhat kinyitni az állkapcsát, nem rágja meg megfelelően az ételt, vagy kiejtheti az ételt a szájából. Gyakran étvágytalanság és súlycsökkenés jelentkezik. A rossz étvágy és a fogyás azt is jelezheti, hogy krónikus máj-, szív- vagy vesebetegség alakult ki. A gyulladás szájüregi rákot eredményezhet. Ennek jelei a szájban megjelenő, gyógyulni nem akaró fekélyek, a vérzés, valamint a nyelven lévő gyanús kinövések.

A lepedék felhalmozódása az egyik fő ok, ami ínygyulladást generál. A hajlamosító tényezők közé sorolható öregkor, a rossz rágási szokások, az autoimmun betegségek, a puha ételek, az urémia és a cukorbetegség.Gyakran látni kedvenceink szájában megsárgult és megbarnult, letört, kopott és elszuvasodott fogakat. Utóbbiak a különféle baktériumok, illetve az elfogyasztott táplálékban található szénhidrátok következményei. Ahogy az emberekét, úgy a kutyák fogát is  be lehet tömni. Főként a szem- és a metszőfogak hajlamosak letörni, hiszen a kutyák nagyon sok mindent, köztük kemény tárgyakat is megrágnak. A állat fájlalja az érzékennyé vált fogát, a fogbél begyulladhat és elfertőződhet. Ha a gyulladás állandósul, az szervi tünetekben is megmutatkozik, ízületi, izom- és szívizomgyulladás formájában.

fog2

A rendszeres fogápolás elengedhetetlen a megelőzéshez. Ha következetesen végezzük, segíthet minimalizálni a plakk és fogkő kialakulását. A lepedék és a fogkő elleni küzdelemre szolgálnak a fogtisztító csemegék és a fogmosás. Hetente legalább kétszer-háromszor ajánlott megmosni a kutya fogait, évente egyszer pedig elvinni professzionális fogtisztításra. Amikor először fogkefét helyezünk a szájába, kedvencünk valószínűleg nem fogja megengedni, hogy megtisztítsuk a fogait, szánjunk egy kis időt arra, hogy először hozzászoktassuk. A háziállatok számára készült fogkefék kisebbek, mint amiket az emberek használnak, és puhább sörtékkel rendelkeznek. Elérhető hagyományos kinézetű, extra hosszú nyéllel, kisebb sörtével, ujjkefeként, dupla fejjel, de ha ezek egyikével sem boldogulunk, létezik fogtisztító kendő is.

Csak kifejezetten kutyáknak kifejlesztett szájápolási termékeket alkalmazzuk, az embereknek valók olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem biztonságosak a háziállatok számára, akár mérgezést is okozhatnak (fluorid, xilit). A kutya fogkrémeket olyan ízekkel készítik - például baromfi vagy marha-, amelyeket ők kedvelnek. Hagyjuk, hogy kedvencünk először megkóstolja az ujjunkról. Ha engedi, hogy elvégezzük rajta a műveletet, de gyűlöli a fogkrémet, ne használjuk. A fogak megmosása még fogkrém nélkül is hasznos. Az állat valószínűleg nem fogja elviselni, hogy egyszerre tisztítsuk meg a teljes fogazatát, ami 30 másodperctől 1 percig tarthat. Tartsunk szünetet 5-10 másodpercenként, és adjunk pozitív megerősítést számára, például simogassuk vagy dicsérjük meg. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy élvezetes élményt nyújtson kedvence fogmosásához

Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is rendszeres fogászati ellenőrzésre van szükségük, hogy fogaik és ínyük egészséges maradjon. Fontos a fogkő rendszeres eltávolítása, amelyet az állatorvos a rendelőben végez el.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.