Veszélyeket is tartogat az ősz a kutyák számára

kutya-osszel

Az ősz remek alkalom lehet arra, hogy kiránduljunk a kutyánkkal. A falevelek gyönyörű aranyszínűek, az idő még nem túl hideg, de van néhány olyan veszélyes dolog, ami gyakoribbak ebben az évszakban. Ezekkel kutyatulajdonosként tisztában kell lennünk, különösen azért, mert megbetegíthetik a kedvencünket.

Mivel javában benne vagyunk az őszben, a kutyatulajdonosoknak kell gondoskodni kutyáik „őszállóságáról”, hogy az egész szezonban egészségesek legyenek. Ez általában nem igényel nagy erőfeszítést. Megfelelő felszerelés és ruházat használata, valamint a természetben előforduló lehetséges veszélyek ismerete általában elegendő ahhoz, hogy négylábú társunkat megvédjük.

Makk:  Az erdőben gyakran terem a tölgyfákon makk. A benne található csersav károsíthatja az állat máját és a veséjét. A tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, hasi fájdalom és letargia. A lenyelt makk bélelzáródást is okozhat. A levélhalmok baktériumokat és penészt tartalmazhatnak. Ha az állat lenyeli ezeket, az emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet.

Kullancsok:  A kullancsok még 7 °C-os hőmérsékleten is aktívak lehetnek, ezért a kutyánkat védeni kell velük szemben. A kullancs- és bolhairtó cseppek kiválónak ebben, ha azonban nem akarjuk használni, minden séta után alaposan vizsgáljuk meg, és távolítsuk el belőle a adminisztrációt.

Atkák: A különféle atkák (rühatka, szőratka) kutyákra gyakorolt ​​​​​​káros hatásait sem szabad alábecsülni. Ezeknek az apró kártevőknek a lárvái megfertőzhetik a kutyát, átfúrhatják a bőrt, ráadásul vérszívó élősködőkről van szó. Az atkák a bőrön allergiás reakcióhoz vezetnek , ami viszketést okoz, így az állandóan folyamatosan vakarja és nyalja az érintett területet, gyakran a mancsait, az orrát, a füleit vagy a hasát. Ez szőrvesztést, bőrirritációt és gyulladást okoz. Ha azt szeretnénk, hogy a kedvencünk az erdőben sétáljon az őszi szezonban, kérdezzük meg az állatorvost a megelőző intézkedésekről.

Gombák : Az őszi nedves talaj kedvez a vadon gombák szaporodásának, kutyánk számára azonban halálos lehet a gombaeves. A biztonságért nem hagyjuk, hogy kedvencünk bármilyen gombát megegyen, még azt sem, ami nyugodtan elfogyasztható az ember számára. Legyünk fokozottan elővigyázatosak, mert amikor a játék során eldobunk egy botot, ami az erdő talajára vagy egy levélkupacba kerül, a kutyánk szájába véletlenül gomba kerülhet.

kutya-mergesgomba_1

Hideg és nedvesség : Az idősebb és a vékonyabb aljszőrzetű kutyák különösen érzékenyek a hidegre és a nedvességre. Ez befolyásolja van az, és ízületesebb a szórakoztatóvá teszi az ő sétát Ilyen esetben ajánlott megfelelő ruházat viselése, például a vízálló kutyakabátra és kutyaruhára , amely védelmet nyújt a hidegebb hőmérséklet ellen. Ennek a ruházatnak megfelelő mozgást kell, és melegen kell tartani a kedvencünket anélkül, hogy akadályozná őt a mozgásban. A séták hossza a kutyájától függ. Idősebb négylábú barátok számára több rövid séta az őszi erdőben jobb lehet, mint egy hosszú séta.

Sötétség: Ősszel korábban besötétedik. Ha késő délután sétálunk a kutyával, ügyeljünk arra, hogy jól látható legyen a sötétben. A fényvisszaverő nyakörvek, hevederek és pórázok kiválóan alkalmasak erre. Lehet, hogy a hosszú szőrű kutyák jobban járnak a fényvisszaverő mellénnyel, amit nem takar el a bundájuk. Érdemes a saját öltözetünkre is gondolni, és a kutyánkhoz hasonlóan fényvisszaverő mellényt viselni.

Elhízás: Ebben az évszakban már rövidebbek a nappalok, hideg van, gyakran esik, ezért a kutyánk nem mozog annyit, mint nyáron. Célszerű figyelemmel kísérni az állat súlyát és étkezését, mivel előfordulhat, hogy csökkentenünk kell táplálék mennyiségét, hogy ne váljon túlsúlyossá.

Forrás:

https://www.four-paws.org/our-stories/publications-guides/dogs-in-autumn

Ez is érdekelheti:

Mi a kutya helyes táplálásának módja az őszi-téli hónapokban?

Immunerősítés kutyáknak

Hasznosak-e a probiotikumok a kutyák számára?

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.