Miért néznek egyes kutyák tévét?

kutya-teve

Előfordult már, hogy egy hosszú nap után leült nézni a kedvenc sorozatát, de a kanapén felbukkant egy kis szőrös fej, ami teljesen eltakarta a képet? Valóban tévét néz a kutya, amikor a képernyő előtt ül vagy ugat? Pontosan mi vonzza őket a képernyő elé? Tényleg úgy látják a tévét, ahogy mi? Érdeklik őket a nekik készült tévéműsorok?

Látják a kutyákat a tévét?

Egyes kisállat-tulajdonosok megfigyelték, hogy kedvenceiket nagyon lenyűgözi a képernyőn megjelenő tartalom. Számos olyan dolog van a televíziós műsorokban, amelyeket vonzónak találnak. Ezek egy része vizuális, például a mozgás, míg mások a készülékből érkező hangokhoz kapcsolódnak. A kutyák szeme nagyon különbözik az emberi szemtől. Közelre nem látnak annyira jól, ami megmagyarázhatja, miért szeretnek kis távolságra a képernyő elé ülni. Eltérő színérzékeléssel rendelkeznek, mert a retinájukban csupán kétféle, a kék és a sárga színt érzékelő úgynevezett csapsejt található. Ezzel szemben nagy számban vannak benne fényérzékelő pálcikák, ezért éjszaka is jól látnak. Az emberekhez képest kedvenceink számára a látvány is más, különösen a régebbi készülékek esetében. Ha a képfrissítés gyakorisága másodpercenként 55 Hz, azt a mi szemünk mozgóképnek látja, azonban a kutyák akár 75 Hz-ig is csak villódzó fényeket látnak. Szerencsére az újabb tévék, a laptopok és asztali gépek és tévék nagyobb sebességgel frissülnek, így nem csak mi élvezzük a jobb képet, hanem kedvenceink is.

Mit gondolnak tévénézés közben?

Nehéz megállapítani mit gondolnak a kutyák, amikor tévét néznek, és úgy tűnik, egyesek sokkal komolyabban veszik, mint mások. Ennek ellenére valószínűleg felismernek más állatokat a tévében, reagálnak a kutyák ugatására, a rajzfilmfigurák azonban nem keltik fel az érdeklődésüket. Minden tíz megkérdezett kutyatulajdonosból hat mondta azt, hogy kedvencének van kedvenc tévéműsora, ami kissé kétségesnek tűnik, de elméletileg lehetséges. Egyes kutyák összegömbölyödnek a kanapén a tévével szemben, de lehet, hogy valójában nem néznek semmit, csak szeretnének a gazdájuk mellett lenni. De más érzékszerveikre is nagymértékben támaszkodnak, például a szaglásura, ami nyilvánvalóan nem mérvadó a tévénézés során. Mivel a tévében szereplő állatoknak nincs szaga, valószínű, hogy a kutyák felismerik, hogy nem valódiak. Ennek ellenére gyakran reagálnak az állatok által a tévében kiadott hangokra, és ez egyértelműen információt közöl velük, még a fajok között is. Ezért lehet bölcs dolog elkerülni a bajba jutott állatokat bemutató műsorokat. Azok a vadászkutyák, amelyek a látásukra és a hallásukra hagyatkoznak, nagyobb valószínűséggel mutatnak érdeklődést a televízió iránt. Ezek közé a fajták közé tartozik a terrier és a whippet is. Azok a vadászkutyák, akik viszont a szaglásukra támaszkodnak kevésbé valószínű, hogy érdeklődést tanúsítanak iránta.

Miért néznek egyes kutyák tévét, mások pedig nem?

A különböző fajták eltérő látási képességgel rendelkeznek, így egyes kutyák jobban érzékelik, mi történik a tévében, mint mások. Néhányukat könnyebben „becsaphatnak” a képernyőn megjelenő képek, míg mások egy kicsit érzékenyebbek arra, hogy amit látnak, az nem valódi.

Milyen tévéműsorokat szeretnek?

Általában előnyben részesítik azokat a műsorokat, amelyekben állatok mozognak. Ha szeretnénk tesztelni, hogy kedvencünket érdekli-e a tévé, válasszunk olyan természetfilmet, amiben nagyon aktív állatok szerepelnek. Ezek lehetnek a fajtársaik, macskák, mókusok, madarak vagy bármely olyan lény, amelyet a való életben érdekesnek találnak. Ezután figyeljük meg reakcióját, hogy megtudjuk, tetszik-e neki, amit lát. Követi a szeme a történéséket? Boldogan csóvál a farka, vagy szomorúnak tűnik és morog? Ma már léteznek kimondottan a kutyáknak szentelt csatornák. A kutyatévé állítólag megnyugtatja és ellazítja a kutyát, a képernyőn megjelenő kék, sárga, illetve zöld színárnyalatok pedig élvezhetőbbé teszik számára ezt a tevékenységet. Több mint valószínű, hogy a kutyák szívesebben néznek tévét a gazdáikkal. Amikor egyedül vannak, inkább összegömbölyödnek aludni. Ha azonban úgy tűnik, hogy kedvencünket lekötik a különféle műsorok, akkor valószínűleg nem teszünk rosszat azzal, ha bekapcsolva hagyjuk a készüléket, amikor egyedül hagyjuk otthon. A tévé vagy a rádió hallgatása segíthet neki, hogy gyorsabban teljen el az idő, amíg nem érünk. Állítsuk a készüléket alacsony hangerőre. A képernyő előtti ücsörgés nem helyettesíti a szabadtéri játékot és a testmozgást, azonban az emberekkel nap előtt a kutyákat nem sokat távirányítót kattintgatni, vagy egy időzve túlsúlyt válni . Ha az állat szeparongással küzd, kiválló jót tesz számára, ha a tévé eltereli a állandó

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.