Óvjuk meg kedvencünket a káros napsugaraktól!

 

kutyak-napvedelem másolata

Sok háziállattulajdonos azt gondolja, hogy a kutyáknak nincs szükségük semmiféle védelemre a nap, eső és hó ellen, azonban ez egyáltalán nem igaz. Kedvenceink bőrének megóvása jobb egészséget, sőt hosszabb élettartamot biztosít.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is hajlamosak a leégésre, valamint a napozással járó egyéb szövődményekre és betegségekre. A leégés, azon túl, hogy fájdalmas súlyosabb problémákhoz, például bizonyos típusú bőrrákokhoz, így laphámrákhoz és melanomához vezethet. A leégés egyes állapotokat is súlyosbít, ilyenek az autoimmun rendellenességek és a dermatitisz, valamint nem tesz jót a gyógyuló műtéti hegeknek sem. Szerencsére egy kis körültekintéssel megakadályozhatjuk, hogy a kutyánkat túlzott mennyiségű ultraibolya sugárzás érje.

Minek a kutyának naptej, ha szőrös?

A fizikai hatásokon túl a bőr legfőbb ellensége a káros UV-sugárzás. Ha túl sokáig vagyunk a napon az UV-sugarak hatására megnő a DNS-t károsító, és a rákos elváltozások kialakulásért is okolható szabad gyökök mennyisége. Az állatok testében ugyanez a folyamat játszódik le, vagyis kedvencünk bőrét a sajátunkéhoz hasonlóan meg kell óvnunk a napsugárzás káros hatásaitól. Persze felmerülhet a kérdés, minek a kutyának naptej, ha a testét szőr fedi? A válasz egyszerű: a bundája nem feltétlenül biztosít elégséges védelmet a Nap káros sugarai ellen. Hosszúszőrű kutyák esetében természetesen csak a csupasz területeket, a hasukat és az orrukat ajánlott bekenni naptejjel, azonban a rövidszűrűeknél (agár, bulldog, dalmata, pitbull, ausztrál juhászkutya stb.) javasolt az állat egész testfelületére felvinni azt. Minden olyan kutya, amelyiknek a füle, az orra és a szemhéja kevésbé pigmentált a leégés nagyobb veszélyének van kitéve. Léteznek teljesen szőrtelen fajták is, mint a kínai meztelen kutya vagy az amerikai kopasz terrier. Az is előfordulhat, hogy egy kutyának valamilyen betegségből adódóan kihullott a bundája, vagy túl rövidre vágták le. Kedvenceink egy része ráadásul szívesen fekszik a napon órákon át.  

Fényvédő kutyáknak

A fényvédő megóvja a kutyákat a leégéstől. De a nem megfelelő típusú készítmény problémákat okozhat. Nagyon fontos, hogy csak olyan formulákat használjunk, amelyeket kifejezetten a részükre fejlesztettek ki. Nem tartalmazhatnak cink-oxidot vagy para-amino-benzoesavat (PABA), mivel ezek az összetevők mérgezőek a számukra, és a kutyák gyakran megnyalják magukat, lenyelve így a fényvédőt. Célszerű vízálló, illatmentes terméket választani 30-as fényvédő faktorral (SPF).

Először csak kis mennyiséget próbáljunk ki egy területen, hogy megbizonyosodjunk arról, nem okoz allergiás reakciót. Ha nem, kenjük a napsütésnek leginkább kitett részekre, például az orrnyeregre, a fülcsúcsokra, az ajkak körüli bőrre, az ágyékra és a comb belső oldalára. Amikor a kutya fejére kenjük, ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön a szemébe. Mivel mancsaik általában lefelé néznek, és gyakran vastag, sötétebb bőrűek, kihagyhatjuk ezt a területet, de bekenhetjük úgynevezett mancsviasszal, hogy megvédjük a talppárnáit a forró járdák okozta sérüléstől. A fényvédő felhordása után figyeljünk rá, hogy kedvencünk 10-15 percig ne nyalja le. A kutya sétáltatása előtt körülbelül 20 perccel alkalmazzuk, és amíg a napsütésben van, négy-hat óránként, illetve az állat vízből kijövetelét követően vigyünk fel egy újabb adagot. Ahelyett, hogy a fényvédőt használnánk, alternatív megoldásként fontoljuk meg a védőruházat alkalmazását. Számos vállalat gyárt napszemüvegeket, napvédő ruhákat és kalapokat kutyák számára, amelyek a szúnyogok és más rovarok ellen is hatékonyak.  A legtöbb állat viszont ezek egyikét sem viseli el magán vagy kellemetlenül érzi magát benne.  

Leégés kezelése kutyáknál

Amikor a kutyánk leég a lehető leggyorsabban vigyük árnyékba. A hűvös borogatások és kenőcsök megnyugtathatják a bőrt, segítenek enyhíteni a kezdeti tüneteket. Aloe vera géllel kezelhetjük a kisebb égési sérüléseket, súlyosabb esetben azonban hívjuk fel az állatorvost, mert kortizonra lehet szükség a gyulladás megelőzésére. Előfordulhatnak olyan másodlagos fertőzések is, amelyek antibiotikumokat igényelnek. Ha ezek a szövődmények bekövetkeznek, a jövőben a kutyát védeni kell a naptól a maradandó károsodás megelőzése érdekében.

Bár a fényvédő fontos, nem lehet 100 százalékos hatékonysággal számolni. A legjobb módja annak, hogy megvédjük szőrös barátunkat a naptól, ha 10 és 16 óra között a lakásban vagy árnyékos helyen tartjuk. Minden kutyát, különösen a kölyökkutyákat és az idősebb kutyákat, fenyegeti a hőguta veszélye, ezért nagyon fontos arról gondoskodni, hogy mindig elegendő friss ivóvízhez férjenek hozzá.

Ez is érdekelheti: 

Védjük a kutyánkat a kánikula ellen!

Forrás:
https://www.akc.org/expert-advice/health/do-dogs-need-sunscreen/

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.