Vizeletjelölés kutyáknál: miként lehet megelőzni?

kutya-vizeletjeloles2

Elgondolkodott már azon, hogy a kutyája miért vizel olyan sok helyre, amikor kiviszi sétálni? Ezt a fajta viselkedést vizeletjelölésnek nevezik, azonban kellemetlenné válhat, ha kedvencünk a lakásban teszi. De hogyan lehet megkülönböztetni a vizeletürítési „baleseteket” a vizeletjelöléstől, és hogyan akadályozhatjuk meg, hogy kutyánk a házban pisiljen?

Természetes jelenségről van szó

A legtöbb kutya esetében a vizeletjelölés általában az ivarérettség elérésekor kezdődik, ami az állat méretétől és fajtájától függően 6 és 12 hónapos kor közé tehető. Ez egy természetes és ösztönös viselkedés, és mind a hímek, mind a nőstények csinálják, azonban előbbieknél gyakrabban tapasztalható. Az ő fejükben a terület megjelölése kis mennyiségben annak csak egy egyszerű módja, hogy „köszönjenek”, vagy üzenetet hagyjanak fajtársaiknak, akik esetleg a közelben vannak. Ez egy teljesen normális és ösztönös módja az egymás közötti kommunikációjuknak, és ősidők óta csinálják.

Miért kell a kutyáknak mindenre rápisilniük?

A többkutyás háztartásokban a kutyák, különösen az azonos neműek versenghetnek a dominanciáért, ami vizeletnyomokat lehet elérni. Kedvencünk az udvart és a házat szintén a saját területének tekintheti, így ezeket is megjelölheti. Egyes kutyák többször megteszik ezt bizonyos helyek kapcsán, hogy megbizonyosodjanak arról, más háziállatok számára is, hogy az ő territóriumuk. A jelenség akkor is előfordul, ha a házunk vagy lakásunk közelében állatok vannak. Kedvencünk fenyegetőnek érezheti a jelenlétüket és úgy gondolja, ki kell jelölnie a birodalma határait.

A hím kutyák ugyancsak jelöltetnek, ha a közelükben tüzelő nőstény van. Ez gyakori módja annak, hogy magukhoz vonzzák őket. Ha egy vagy több kutya él a háztartásban, és feszültség vagy nézeteltérés van közöttük, az állat ugyancsak elkezdheti a jelölést. Az izgalmas helyzetek szintén erre készthetik.

Egyes kutyákat zavar, ha a környezetükben változás következik be, vagy a gazdáival másik otthonba költözik . Az új bútorok, tárgyak és emberek célpontjai lehetnek a megfelelőnek. Mivel a változások szorongást generálhatnak, a kutyák elkezdik a vizeletjelölést. Ugyanez tapasztalható akkor is, ha az állatot otthon hagyjuk egyedül , amit rosszul tolerál és szorong.

Vannak, akik megjegyzik, hogy a kutyájukhoz hangosan beszélnek, az néhány csepp vizelet ürít a földre. Ez különbözik a vizeletjelölésétől, mivel akkor történik, amikor az állat megijed.

kutya-vizeletjeloles

Hogyan akadályozzuk meg a kutyák pisilését a házban?

A problémát sokféleképpen lehet kezelni. Első lépésként tárjuk fel a mögöttes egészségügyi okokat, például ki kell zárni a húgyúti fertőzéseket, ezért vigyük el a kutyát állatorvoshoz. Ha az orvos nem talál semmi eltérést, következhet az ivartalanítás. Legtöbbször az ivartalanított hím kutyák az beavatkozást követő hetekben vagy hónapokban befejezik vizeletjelölést, míg a nőstény kutyák szinte mindig abbahagyják.

Tisztítsuk meg alaposan a lakásban a vizelettel szennyezett felületeket. Fontos, hogy hatékony tisztítószert használjunk. Ha kedvencünk tartósan vizeletszagot érez, folytathatja a terület újrajelölését. 

Ha van olyan terület a házunkban, amit a kutya megjelöl, próbáljuk meg előtte elzárni, például biztonsági lépcső- vagy ajtóráccsal.

Amikor az állat jelöltni készül, vonjuk el egy feladat elvégzésével vagy játékkal, hogy odairányítsuk a véglegesen. Ha sikerült, jutalmazzuk meg egy finomsággal.

Soha ne büntessük a kutyát a vizeletjelölésért! A büntetés további szorongást okozhat, ami csak súlyosbíthatja a problémát. Ehelyett, ha azt látjuk, hogy kezdjem vizelni, szakítsuk félbe egy határozott nemmel, és vigyük ki a szabadba. Amikor odakint pisil, jutalmazuk meg dicsérettel és finomságokkal. Ügyeljünk arra, hogy gyakran menjük ki vele a levegőre, hogy vizelhessen.

Ha azonosítani tudjuk azokat a tényezőket, amelyek kedvencünk szorongását okozták, iktassuk ki őket. Egy csemő érkezése különösen érzékenyebbé teheti négybú barátunkat, ezért csemegézzük azt az utolsót, amikor találkozik a babával. Csak dicsérjük meg, simogassuk vagy jutalmazzuk meg a kicsi körüli nyugodt viselkedéséért, így pozitív asszociációi lesznek vele kapcsolatban. A kutyák rosszkedvűségből vagy féltékenységből nem vizelnek vagy ürítenek. Ha mégis a baba pelenkázótáskájába pisilnek, az nem azért van, mert féltékenyek, vagy nem szeretik a babát. Az újszülötthöz kapcsolódó ismeretlen illatok és hangok váltják ki belőle ezt a viselkedést.

Alakítsunk ki olyan helyeket a házon kívül vagy a séta útvonalán, ahol a jelölést. Tanítsuk meg, hogy felismerje ezeket a foltokat úgy, hogy jutalmazza, amikor megjelöli őket.

Forrás:

https://www.petmd.com/dog/behavior/urine-marking-dogs

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.