Egy ágyban a kutyával: igen vagy nem?

alvás-kutyával-2

 

Az, hogy a kedvenceinkkel egy ágyban vagy hálószobában alszunk, nem a modern korban terjedt el. Az ausztrál őslakosok gyakran pihentek így a kutyáik vagy a dingóik mellett, hogy ne fázzanak, és megvédjék magukat a gonosz szellemektől.

Tény, hogy a kutyák az éjszaka során ugathatnak, többször is felkelhetnek, és az ágyon járkálva rátaposhatnak a gazdájukra, vagyis zavarhatják a nyugodt alvást – azonban az is vitathatatlan, hogy rendkívül jót tesz az egészségünknek, ha a kedvencünk hozzánk bújik éjszaka az ágyban. Érvek és ellenérvek a kutyával való együtt alvás mellett és ellen.

Nincs rá szabály

Az, hogy a kutyánk hol aludjon, személyes döntés, amely függ önmagunk és a kedvencünk egészségi állapotától, viselkedésétől, de még egy csomó minden befolyásolhatja. Sajnos a modern kultúra inkább az együtt alvás negatív aspektusaira összpontosít, nem pedig az előnyeire. Biztosan mindenkinek a környezetében akad olyan ember, aki szerint a kutyának a földön vagy a saját ágyában van a helye, pedig nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy egy kutyának hogyan „kell” viselkednie és együtt élnie gazdájával az otthonában. Létezik egy olyan hiedelem, amely szerint ha hagyjuk a kutyát az ágyunkban aludni, az domináns és potenciálisan agresszív viselkedést válthat ki belőle. A mítosz az úgynevezett dominanciaelméleten alapul: azon az elképzelésen, hogy nekünk, embereknek, következetesen meg kell mutatnunk a kutyáinknak, hogy mi vagyunk a falkavezérek. Azonban a kutyaviselkedés-kutatók megcáfolták ezt az elméletet. A kutya általában megérti, hogy nem ő a család feje.

Miért jó a kutyával aludni?

Kutatások kimutatták, hogy a kisállat-tulajdonosok csaknem fele megosztja a kedvencével az ágyát vagy a hálószobáját. A depressziós vagy szorongással küzdő emberek számára előnyös lehet, ha a kutyájukat vagy a macskájukat maguk mellett tudhatják az éjszaka folyamán, mert a bújós, szőrös kis lény megnyugtatóan hat rájuk. Aki a négylábú társával alszik, annak az agyában a jó közérzetet biztosító oxitocin nevű hormon szabadul fel, amely elősegíti a REM alváshoz kapcsolódó théta agyhullámok kialakulását, enyhíti a szorongást és a stresszt, és csökkenti a vérnyomást. A kutyák biztonságérzetet nyújtanak, a rossz alvók pedig nyugodtabban pihenhetnek, ha tudják, hogy a kedvencük figyelmezteti őket az éjszakai vészhelyzetre, például tűzre vagy behatolóra. Nem mellesleg a kutyák a „melegítőpárna” szerepét is betöltik.

Az az állat, amelyik sok időt tölt egyedül, miközben a család tagjai dolgoznak vagy iskolában vannak, elszigeteltnek érezheti magát. Az együtt alvás segíthet neki abban, hogy megbízzon a gazdájában, és erősítheti az iránta való kötődést. Az egyik legfontosabb dolog, amit a háziállatainknak adhatunk, a szeretet, hiszen ők is érző lények. Ennek egyik kifejezési módja az, ha megengedjük nekik, hogy velünk aludjanak.

alvás-kutyával

Miért nem jó a kutyával aludni?

Néhány kutyatulajdonos nem alszik olyan jól, ha kedvence is az ágyban van, mert idegesíti, ha az állat álmában mozgolódik, horkol vagy egyéb hangokat ad ki. Az alváshiány rosszkedvűvé tehet, és hatással lehet az immunrendszerre, ami kihat az általános egészségi állapotra. Ha megtanítjuk a kutyát, hogy a lábunknál aludjon, csökkentjük annak esélyét, hogy felébredjünk, ha mozogni kezd. Egyes kutyák nem agresszívak, hanem egyszerűen csak túlreagálják azt, ha éjszaka felriadnak. Ha valamivel megijesztjük a kedvencünket, lehet, hogy nem áll szándékában megharapni minket – de a nem szándékos harapás ugyanúgy fáj, mint ha direkt tette volna.

Egyes kutyák féltékenyek a gazdájukra, és rosszul élik meg, ha helyettük inkább valaki mással szeretne aludni, ami agresszióhoz vezethet. Előfordulhat, hogy nekitámad a partnerüknek, vagy nem engedi a közelükbe.

Még azoknál is, akiknek nincs háziállat-allergiájuk, allergiás tünetek jelentkezhetnek, amikor együtt alszanak a kutyájukkal. Ha a kutyák kint vannak, por és pollen tapad a szőrükhöz, amik az ágyra kerülhetnek. A kutya fürdetése és az ágyneműk gyakori mosása csökkenti az allergénnek való kitettséget, ami lehetővé teheti, hogy a kedvencünk újra elfoglalja a helyét az ágyon. Aki azonban asztmában, allergiában vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved, annak számára a szőrgolyóval való alvás semmiképp nem javasolt!

Még egy tiszta, jól gondozott kutya is hordozhat parazitákat, beleértve a bolhákat, a kullancsokat és az atkákat, amiket átadhat az embernek. Ha azt szeretnénk, hogy négylábú pajtásunk hosszú távon a hálótársunk legyen, fordítsunk még nagyobb figyelmet a külső és belső élősködők elleni védekezésre.

A kutyám velem akar aludni?

Néhány kutya testhőmérséklete túlságosan megnőhet, amikor az ágyban alszik, ezért inkább a hűvös padlón fekszik. Mások szeretnek éjszakánként többször alvóhelyet váltani: először a konyha padlóján alszanak, majd a fürdőszobaszőnyegen, később a kanapén. Egyes kutyák az ágyon szeretnének aludni, de nem a gazdájukkal, míg mások azért nem tesznek így, mert a gazdájuk nyugtalan alvó, és megzavarhatja az álmukat. Szerencsére a kutyák még akkor sem szenvednek alváshiánytól, ha nyugtalan éjszakájuk van, mert napközben van idejük pihenni.

 

Források:

https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/should-my-dog-sleep-with-me/

https://vcahospitals.com/know-your-pet/should-my-dog-sleep-in-my-bed

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.