A kutyák és a zöld szemű szörnyeteg

kutya-feltekenyseg

Számos elmélet létezik a féltékenység eredetével kapcsolatban. Egyes pszichológusok úgy vélik, a féltékenység a túléléssel hozható összefüggésbe. A testvérek versengenek az anyjuk, az állatok pedig a gazdájuk kitüntető figyelméért, gyengédségéért és szeretetéért.   

Bármely kutya átélhet féltékenységet, azonban bizonyos fajtáknál (golden retriever, cocker spániel, border collie) állítólag születésüktől fogva dominál. Egyes kutyák nagyobb valószínűséggel szenvednek szeparációs szorongástól, vagy birtokolják a gazdájukat. 

Mikor gyanakodjunk arra, hogy kedvencünk féltékeny?

Bármikor, amikor jelentős változás történik a kutya környezetében, az bizonytalanságot és féltékenységet válthat ki belőle. A kutya féltékenységének egyes jelei észrevehetők, míg mások kisebb feltűnőek. Ha az alábbiakat tapasztaljuk, biztos lehetünk abban, hogy kedvencünk így érez:

  • Szeretne közénk és egy másik háziállat vagy személy közé ékelődni
  • Nyüszít, amikor egy másik állatra vagy személyre figyelünk
  • A testet szorosan hozzánk nyomva keresi a közelségünket
  • Morog, amikor szeretetet adunk másoknak
  • Agresszívvá válik
  • Ugat, trükköket hajt végre, hogy felkeltse a figyelmünket
  • Néha úgy fejezi ki az érzelmeit, hogy ki a szobából a lakás más részébe

Mi okozhatja?

Sok helyzet védelmező, féltékeny és birtokló magatartást generál a kutyában, de általában akkor következik be, amikor a figyelmünket máshová irányítjuk. gyakran előfordul a következő esetekben: 

Egy kölyökkutya hazahozatala lelki felkavarhatja kedvencünk világát, aki az agresszió jeleit mutathatja az új jövevény iránt. Úgy érezheti, hogy a másik állat elveszi tőle minden szeretünket és figyelmünket. 

kutya-feltekenyseg2

Amikor gyerekünk születik,  kedvencünk úgy élheti meg, hogy a figyelmünk megoszlik, vagy akár teljesen a csecsemő felé irányul. Akkor is észrevehetünk rajta féltékenységet, ha valakivel összeköltözünk. Előfordulhat, hogy nekitámad, vagy nem engedi a közelünkbe. 

Ha új otthonba költözünk szinte teljesen pontosan a holmijaink bedobozolására takarításunk. Ez aggasztó lehet a kutyánk számára. Nem tudja, miért változnak a dolgok, és aggódik a kevesebb figyelem miatt. 

A napi rutin felborulása szintén előidézheti a feldúltságot és a bizonytalanság érzését.  Jó példa erre, ha ment a munkabeosztásunk, vagy amikor a gyerekek a nyári szünet után visszamennek az iskolába.

Mivel a macskák potenciális vetélytársat jelentenek , a kutyák minden bizonnyal féltékenyek lehetnek rájuk is. Ezt súlyosbíthatja, ha a macskák kiváltságában részesülnek, többek között felmehetnek az ágyra, a kanapéra vagy akár a konyhapultra.

Egy érdekes tanulmányban a University of California kutatói féltékenységet tudták kimutatni a kutyákat, amikor gazdájuk szeretetet mutattak a valósághű külsejű plüsskutyák irányába. Amikor kedvesen beszéltek a plüssállattal, kedvencünk rámordult arra és idegesen reagált.

Hogyan bánjunk egy féltékeny kutyával?

Bár kezdetben jópofa lehet, a féltékenység problémás viselkedéssé válhat. A kutyák megharaphatják a kisgyermekeket, ha felügyelet nélkül hagyjuk őket, és szorongásos zavarok alakulhatnak ki. Viszont tehetünk annak érdekében, hogy ezt elkerüljük. Soha nem büntessük amiatt, mert féltékeny, hanem alkalmazzuk a következőket:

Lassan haladjunk a bemutatással! Kezdjük egy ruhadarabbal vagy ágyneművel, amelyen új kisállat vagy ember illata van. Hagyjuk, hogy az első találkozás rövid legyen, és fokozzuk azt az utolsót. Kezdetben ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát az új háziállattal vagy babával.

Amikor megsimogatjuk a macskánkat, részesítsük egy szeretetteljes érintésben a kutyánkat is. Minden alkalommal, amikor a kölyökkutya csevegést kap a régebbi óta kedvencünknek szintén jutalmat kell kapnia. Azt is tapasztalhatjuk, hogy ez a technika segít abban, hogy bevonjuk a kölyök nevelésének sikerébe. A felnőtt ebek kiváló példaképek lehetnek a kölykök számára, akik csak tanulják a különféle dolgokat.

A napi rutinnak kiemelkedő színvonalú négylábú barátaink életében. Minden házi kedvencre külön időt kell szánni, amikor csak vele játszunk és sétálunk!

A kutyák birtokolhatják a játékaikat vagy az ételüket, ezért elengedhetetlen a saját kutyafekhely és etetőhely is. Fontos, hogy az állat el tudjon vonulni a lakáson belül valahova, ahol lehet, ha szeretne. Kerüljük el, hogy túl sok figyelmet szenteljünk az egyik állatnak a másikkal szemben .

Ha újszülöttet tartunk a kezünkben, öleljük meg időnként a kedvencünket is. Menjünk el hármasban levegőzni, és engedjük, hogy ő is a babakocsi mellett sétáljon.

Amikor új partnerünk lesz, lássuk el őt a négylábúaknak szánt jutalomfalatokkal, így a kutyánk jó érzést társít majd a személyéhez, ha ezekkel kínálja. Engedjük, hogy elmenjenek kettesben sétálni, és hagyjuk, hogy kedvesünk olyan közös programokat csináljon vele,  amikben az állat örömmel vesz részt.

  

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.