Hogyan bánjunk egy mindig éhes kutyával?

mindig-ehes-kutya

Bár úgy tűnik, hogy a kutyák állandóan érdeklődnek az étel iránt, a túlzott étvágy komolyabb problémát jelezhet. De miként megállapíthatjuk, hogy kedvencünk egyszerűen csak szereti a hasát, vagy valami egyéb oka van annak, hogy folyton éhes?

Ha a kutyája mindig éhes, és még evés után is ételért könyörög, az gyanúra ad okot. A megnövekedett étvágy számos egészségügyi probléma lehet, ezért nem szabad félvállról venni.

Miért van egyes kutyáknak feneketlen gyomra?

A  legtöbben képesek szinte bármennyi ételt fogyasztani. Ennek részben genetikai oka van. A farkasok, akik a kutyák ősei, néha napokig éheztek. Amikor élelmet találtak, először a falka vezetője evett, a többieknek pedig harcolniuk kellett a maradékért. Így aztán a falka tagjai minden alkalmat megragadtak, hogy megtömjék a hasukat.

A korábban nehéz sorsú állatok élethosszig tartó szükségét érezhetik annak, hogy táplálékért könyörögjenek, még akkor is, ha a megmentésüket később jó körülmények között élnek, és rendszeresen etetik őket. 

Bármely kutyafajta lehet falánk, a mohóságukról híres fajták közé tartozik a cocker spániel, beagle, mopsz, tacskó és basset hounds. A többkutyás háztartásban élő kutyák gyakran torkosabbnak tűnnek, és a lehető legrövidebb időn belül annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy ne kelljen osztozniuk a többiekkel. A probléma minimalizálása érdekében győződjünk meg arról, hogy nem lopják el egymás ételét. Ügyeljünk rá, hogy minden állat ugyanannyi táplálékot kapjon, és ha kell, az etetést különböző helyiségekben végezzük.

Olykor előfordulhat, hogy kedvencünk túlevéssel reagál a stresszre és a szorongásra. Egy költözés után az új környezetbe való beilleszkedés a kutya számára is megterhelhető. Néhány napba vagy hétbe telhet, amíg alkalmazkodik és ezidő alatt állandóan táplálkozni akar.

242081724_570412514380726_3331803916378633719_n

Ha valaha is étellel jutalmazta a kutyáját, hogy békén hagyja, ha telefonál, vagy tévét néz, akkor akaratlanul is arra tanította, hogy élelemért kolduljon

Betegségek a háttérben

Az éhséget és az evés utáni jóllakottság érzését a központi idegrendszer szabályozza. A központi idegrendszer rendellenességei fokozott étvágyat (polifágia) okozhatnak, csakúgy, mint számos más tényezőt. Az étvágyváltozások nagyon gyakoriak sok betegségben és helyzetben, és az okok megállapítása összetett folyamat lehet.

A felszívódási zavart okozó állapotok extra éhséget generálhatnak, hiszen a kutya szervezete nem tudja megfelelően hasznosítani az ételekben lévő tápanyagokat. Ezek az állapotokat legtöbbször egyéb tünetek, például hasmenés és/vagy hányás kísérik.

Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség gyakori a németjuhászkutyáknál, és az emésztéshez szükséges enzimek csökkenését okozza. Ennek eredményeként a táplálék átjuthat az emésztőrendszeren anélkül, hogy teljesen lebomlana, így nem tud felszívódni.

Más  egészségügyi problémák is kielégíthetetlen étvágyhoz vezethetnek. Ezek közé sorolható a cukorbetegség, a daganatok, a gyomor- és bélrendszeri problémák, valamint a Cushing-kór és pajzsmirigy-túlműködés.

Mit tehetek, hogy a kutyám ne legyen állandóan éhes?

Először is, ha bármilyen betegségre gyanakszunk, vigyük el a kutyát állatorvoshoz. Ha olyan betegség van, amely állandó éhséget okoz, az állatorvos kezelni fogja.

A folyton éhes kutyáknak a rostot ajánljuk. Főleg azért, mert a magas rosttartalmú étrend segít abban, hogy az állat hosszabb ideig jóllakott legyen. Bizonyos rostdús zöldségféléket (egyes sütőtök, brokkoli, cukkini) kedvelnek, vagy megszerettethetjük őket. Ez azért is fontos, mert a szervezetük egészséges működéséhez szükséges vitaminok nem fedezhetők csak hússal.uborkat-evo-kutya

A zöldségeket nyugodtan belekeverhetjük az ételükbe, de az is jó, ha kedvencünk önmagában ropogtat el egy sárgarépát vagy uborkát

Legyünk következetesek! Bár mindannyian örömmel nézzük, ahogy házi kedvenceink élvezik az ételt és a finomságokat, a túletetés szó szerint olyan lehet, mintha halálra akarnánk őket. A nagy adag étel  túlsúlyhoz  és számos egyéb egészségügyi problémához vezethet. Ha megfelelő mennyiségű, minőségi táplálékot adunk neki, az segít megőrizni a súlyt és az egészséget. De mennyit kell ennie? Az egészséges testtömeg fenntartása táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott étrendet kell követnie kedvencünknek, amely megfelel az adott életszakasznak, a súlyának és az energiaigényének. Számos szempontot kell figyelembe venni az ideális ételadag döntése kapcsán. Ez olyan tényezőktől függ, mint az ételek fajtája, az étkezések száma, a testsúly, az anyagcsere gyorsasága és a testmozgás mennyisége.

Ha az eledel rossz minőségű, a kutya folyton éhes lesz, mert alig van tápanyag benne. A megfelelő  kutyaeledel  megtalálása kedvencünk számára ijesztő élmény lehet, ám az állatorvos bevonásával könnyebben döntést hozhatunk ezzel kapcsolatban. Persze, így is előfordulhat, hogy csak hosszas kísérletezés után leljük meg a legideálisabbat, de nem szabad feladni. 

Mister Mix Dogs tartósítószer- és adalékmentes eledelei  egyedülálló módon, hidegen sajtolással készülnek, így tápértékük jóval magasabb, mint a főzött termékek. Rendkívül gondosan válogatott, a biológiai értékeket képviselő tápanyagról van Az összetevők hidegen sajtolása lehetővé teszi, hogy az eledel jobban  megőrizze nyers jellegét, ami a kutya is értékeli. A magas hústartalom és az egészséges extra hozzávalók miatt a hidegen sajtolt granulátum értékes tápanyagokkal és energiával látja el a kutyát, ezenkívül nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat. A gyengéd recept biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok tökéletes egyensúlyát, gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, esszenciális zsírsavakat, prebiotikus rostokat, algákat és különféle élesztősejtfal-kivonatokat is magába foglal.

 A témához kapcsolódik:

Milyen gyakran és mennyit ételt kapjon a kutya?

Milyen típusú étellel etessük kedvencünket?

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.