Mitől lesz túlsúlyos a kutyám, és mit tehetek ellene?

kover-kutyaHa egy kutya túl sok kalóriát fogyaszt, vagy nem mozog eleget, nagy valószínűséggel elhízottá válik. Azonban egyéb okok is közrejátszhatnak abban, ha kedvencünk többet nyom a kelleténél. Tegyünk ellene, hiszen a kövér kutyák élettartama rövidebb!

Ahogy az embereknél, úgy a kutyák esetében is hatással lehet a testsúlyra az életmód, bizonyos pszichológiai tényezők, de akár a hormonális egyensúlyhiány, az életkor és a genetika is szerepet játszhat benne. Néhány fajta genetikailag hajlamosabb a túlsúlyra, amit azért veszélyes, mert még az enyhe súlytöbblet is képes közel egy évvel csökkenteni a kutya várható élettartamát. Arról nem beszélve, hogy különféle ortopédiai betegségeket eredményez.

A gazda felelőssége

A legtöbb kutya esetében a túlzott kalóriabevitelen túl az unalom és a nem elegendő játék és testmozgás eredményeképpen alakul ki az elhízás. Gyakran a pszichológia tényezők nem a kutya pszichéjére vonatkoznak, hanem annak gazdájáéra, aki felelős azért, ha túl sok táplálékot az ad állatnak. Aki kitesz egy nagy tál kutyaeledelt, amire a kutya egész nap rájárhat, ne csodálkozzon azon, ha kedvence túlsúlyra tesz szert. A több kiló zsírfelesleg gyakorlatilag a kutya egész testére kiterjedő nyomást gyakorol. Ha a szervek túlterheltek, annak betegség és néha a halál következménye. A túlsúlyos kutyák egészségügyi kockázata magas, és ezzel minden kutyatulajdonosnak tisztában kell lennie.

A túlsúly lehetséges okai

Amennyiben egy felnőtt kutya magas kalóriatartalmú táplálékot kap, az elhízáshoz vezethet. Ha a normál ételadagon kívül extra falatokat adunk neki, vagy olyan jutalomfalatokat, amiket nem számolunk bele a napi kalóriamennyiségbe, máris sokat tettünk azért, hogy elhízzon. Ha pluszban embereknek szánt ételekkel etetjük, annak szintén hasonló hatása lehet.

Nagy vagy kicsi, fiatal vagy idős, a kutyáknak napi szinten kell mozogniuk.  Ráadásul, néhány fajtának speciális igényei vannak, amelyeket figyelembe kell venni.  Tevékenység nélkül a kutyánk unatkozni fog, egészségtelen és elhízott lesz. És, mivel a kutyánk egészsége a mi felelősségünk, ügyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű testmozgást végezzen, különösen, ha a nap folyamán sok kis jutalomfalatot adunk nekik. Léteznek elhízásra hajlamos kutyafajták. Ezek közé tartoznak a tacskók, golden- és labrador retrieverek, cocker spánielek, skót terrierek, sheltiek, illetve a keverék kutyák. Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden kockázati tényezőjével, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, súlyos légzőszervi betegségekkel, valamint a diabétesszel és ízületi betegségekkel is összefügg. A kövér kutyák élettartama rövidebb, mint az ideális súlyú kutyáké, általában 6-12 hónappal. Még az enyhe túlsúly is képes közel egy évvel csökkenteni a kutya várható élettartamát.

Azon túl, hogy kedvencünk nem mozog eleget, vagy túl sokat eszik (túletetés),  az olyan hormonális rendellenességek, mint például a pajzsmirigy-alulműködés is súlyproblémákat okozhat.  A Cushing-kórban (az állat szervezetében túl sok kortikoszteroid termelődik) szenvedő kutyáknak megnövekedett étvágya lehet. Az osteoarthritis és más fájdalmas állapotok miatt a kutya aktivitási szintje csökkenhet, ami gyakran súlygyarapodáshoz vezet. A testsúly szempontjából az életkor is számít. Annak növekedésével különös figyelmet kell fordítania a súlygyarapodásra. Az öregedés első jele az aktivitás általános csökkenése, beleértve a hosszabb ideig tartó alvást. Idősebb kedvencünket kevésbé érdekli a hosszú séták és játékok. Ugyanakkor, az említett okok nem azt jelentik, hogy szerető gazdaként semmit sem tehetünk. 

Az elhízás kezelése

Annak érdekében, hogy megelőzzük a súlyproblémákat, fontoljuk meg a táplálkozási terv elkészítését. Csakúgy, mint az emberek, úgy a kutyák súlyát is befolyásolja a kapott táplálék mennyisége és típusa. Mivel módunkban áll eldönteni, hogy a kutyánk milyen étrendet fog követni, mindenképpen vegyük figyelembe a következőket:

  • Győződjünk meg arról, hogy teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálékot eszik.
  • Amikor összeállítjuk az étrendjét, vegyük figyelembe a rendszeres testmozgás mértékét.
  • Legyünk óvatosak az ételekkel. Nagyon gyakran nem a fő táplálék okozza a túlsúlyt, hanem az étkezés közötti „nassolás”.
  • Számos ételtípus önmagában nem ártalmas, de ha nagy adagban adjuk, árthat. Kérdezzük meg az állatorvosát a porciók méretéről.
  • Ha továbbra sem vagyunk biztosak a táplálék mennyiségében, az állatorvos ebben is tanácsot adhat. A kutya súlya, általános egészségi állapota és energiaszintje alapján a szakember meghatározza a napi ajánlott kalóriamennyiséget.
  • Az egészséges étrenddel kapcsolatos étkezési tippekért szintén forduljunk az állatorvoshoz. 
  • Amikor a kutya étrendjét a fogyás érdekében megreformáljuk, lassan, fokozatosan tegyük. 

A legtöbb sportoló kutya viszonylag rövid ideig tartó intenzív tevékenységet folytat, vagyis ez nem indokolja, hogy növeljük az ételadagját. Az állat csak akkor igényel több kalóriát, ha hosszú távolságokat tesz meg edzés közben, mentési tevékenységet végez, vagy hosszabb kirándulásra visszük.

Egyes kutyaeledelek túlsúlyos kutyák számára lettek kifejlesztve. A Mister Mix Senior Light Dogs tápot a felnőtt és idősebb, túlsúlyosságra hajlamos, illetve ivartalanított kutyáknak tervezték. Elsődleges tulajdonsága, hogy kiegyensúlyozott és megfelelően kiválasztott energiaértékkel rendelkezik a közepesen alacsony glikémiás indexű dextrines szénhidrátok hozzáadásának köszönhetően. Ettől a kutya vércukorszintje stabil marad, és sokáig nem lesz éhes. A Mister Mix Sana Dogs tápot alacsony kalóriatartalmú diétához tervezték, és ideális az olyan kutyáknak, amelyeknél sérült a metabolikus egyensúly, vagy élelmiszerintolerancia miatt emésztési panaszokkal küzdenek, máj, vese, emésztőrendszeri és bőrproblémákban szenvednek. Kiváló immunerősítő hatású, ami tükröződik a szőrzet sűrűsödésében és fényes csillogásában, az egészséges bőrben és az emésztőrendszer megfelelő működésében. A Mister Mix Relax Dogs megfelelő adagolása kiegyensúlyozott mennyiségű és magas biológiai értékű szénhidráttal és fehérjével látja el a kutya szervezetét. Fokozott mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsav-tartalmú energetikai nutraceutikumokat (gyógyszernek nem minősülő étrend-kiegészítők).

Azokra a háziállatok, akik hozzászoktak egy bizonyos mennyiségű ételhez nem lesz nagy hatással, ha a napi ételadagjuk hirtelen egyharmaddal csökkenti. A magas rost- vagy víztartalmú étel teltségérzetet okoz, ám ha azt szeretnénk, hogy a kutya súlyt veszítsen, miközben megőrzi az izomtömegét, a fehérje kritikus jelentőséggel bír. Bizonyíték van arra, hogy egyes probiotikus törzsek hasznosak lehetnek a fogyásban. A túlsúlyt bizonyos esetekben a bélflóra egyes baktériumai okozzák, így a súlyvesztés érdekében probiotikumok adásával sokat tehetünk az bélflóra egyensúlyának fenntartásával. A Mister Mix Zip Dogs hozzájárulhat a bélbolyhok fejlődéséhez, illetve a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. Visszaszorítja a túlzott erjedést a vastagbélben, és védi az emésztőrendszert. A bélflórát felépítő probiotikus bélbaktériumok fokozzák a tápanyagok lebontását, felszívódását, illetve szerepet vállalnak az emésztőenzimek termelésében. Nélkülözhetetlen szerepük van a B12- és a B7-vitamin, továbbá a K-vitamin előállításában, és segítik a szénhidrátok lebontását. Védenek a káros mikroorganizmusok ellen, ezzel immunerősítő funkciót töltenek be. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés és felszívódási zavarok alakulhatnak ki.

Testmozgás

A testgyakorlást a kutya sajátosságainak figyelembevételével kell megtervezni. Sok túlsúlyos háziállatnak, különösen a közép- és időskorúaknak, ízületi gyulladásuk vagy más olyan egészségügyi állapotuk lehet, amely korlátozza az állóképességet. A séta a legtöbb kutya számára a legjobb testmozgás, mivel nem terheli túl a szív-érrendszert, illetve az ízületeket. A cél, hogy kedvencünk napi körülbelül egy órát mozogjon. Az elhízott kutyát a kezdetekben valószínűleg nem érdekli a testmozgás, ami elég fárasztó számára. A bátorítás, a játékok, és alacsony kalóriatartalmú jutalomfalatok segíthetnek meghozni a kedvét.

Ne feledjük, a kutyák egészségének titka elsősorban étrendjükben és életmódjukban rejlik, ami egyedül az állattartótól függ!

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.