Mit tegyek, ha folyton követ a kutyám?

kutya-követ

Miért szeretnek a kutyák mindenhová követni minket? Lehet ez egy olyan mélyebben gyökerező probléma jele, amelyet kezelni kell? Mikor kell aggódni, és mit tehetünk, hogy megakadályozzuk, hogy kedvencünk kötődése túlzott mértékűvé váljon?

Teljesen normális, hogy a kutyák érdeklődnek a gazdáik holléte iránt, mindaddig, amíg ez nem válik megszállottsággá. Ha kimegyünk a konyhába egy pohár vízért vagy bemegyünk a fürdőszobába, de kedvencünk folyton a nyomunkban van, érdemes elgondolkodni, mindezt miért teszi.

Miért követ mindenhová a kutyám?

Sok oka van annak, hogy a kutyák követnek minket. Társas állatok, és ahogy mi élvezzük az ő társaságukat, ők is szeretik a miénket. És mi lenne jobb mód ennek a megmutatására, mint hogy ragaszkodnak hozzánk. Ráadásul kíváncsi lények, és tudni akarják, mire készülnek a falka tagjai.

Ha a kedvencünket kölyökkutyaként fogadtuk örökbe, előfordulhat, hogy minket tekint az anyjának, ezért szorosan kötődik hozzánk. Ha folyamatosan a kölyökkutyákkal vagyunk, amikor fejlődnek, félni fognak az egyedülléttől, és ezután soha nem akarnak majd elhagyni minket.

Azok az állatok, akik érzelmi traumát éltek át – különösen azok, akik bántalmazó környezetből származnak –, néha félnek attól, hogy a gazdáik elhagyják őket. A menhelyről örökbe fogadott vagy korábban kóbor kutyák esetében gyakori a túlzott ragaszkodás.

Egyes kutyák egyszerűen nem akarnak lemaradni egyetlen potenciális szórakozási lehetőségről sem, még akkor sem, ha a mosdóba megyünk. Ez különösen gyakori a fiatal, befolyásolható kölyköknél, akik tanulni akarnak tőlünk.

Bizonyos kutyafajták hajlamosak a ragaszkodásra, például az ölebek, mint a shih-tzu, valamint a magyar vizsla és a golden retriver.

A munka-, terelő- és vadászkutyák, amelyeket úgy tenyésztettek ki, hogy egész nap a gazdáik mellett legyenek, szintén hajlamosak követni őket mindenhová.

A kutya túlzott kötődése gyakran tanult viselkedés. Ha mindig eleséget adunk neki, amikor utánunk jön a konyhába, vagy megsimogatjuk, ha hallgat parancsszóra, azt tanítjuk neki, hogy a követésünk valamilyen jutalomhoz vezet.

Az idősebb, látás- vagy halláskárosodásban szenvedő vagy kognitív hanyatlást tapasztaló kutyák nem érzik biztonságban magukat a gazdáik nélkül, ezért folyton a nyomukban vannak.

A beteg, unatkozó vagy szorongó kutyák is egyfolytában mellettünk akarnak lenni. Érdekes módon akkor is így tesznek, ha érzékelik, hogy a gazdájuk stresszes vagy nyugtalan. 

A kutyák akkor is folyton a nyomunkban vannak, ha megváltoztatjuk a napi rutinunkat vagy bizonyos változtatásokat hajtunk végre az otthonunkban. A költözés stresszes lehet számukra, akárcsak nekünk.

Mintha mindezek az okok nem lennének elegendőek, ha a kedvencünk mindig is magabiztos, független kutya volt, és hirtelen el sem mozdul mellőlünk, akkor jó eséllyel „mondani” akar valamit. Ez gyakran azt jelentheti, hogy valami nincs rendben, nem érzi jól magát vagy valami megváltozott a szervezetében, ami miatt kevésbé magabiztos, például látás- vagy hallásvesztése van. Amikor egy kutya viselkedése jelentősen és hirtelen megváltozik, ideje beütemezni egy kivizsgálást az állatorvosnál.

kutya-ragaszkodás

A kutyák túlzott kötődése komolyabb viselkedési problémát, szeparációs szorongást is jelezhet. A ragaszkodó kutyák szeretnének a közelünkben lenni, amikor otthon vagyunk, de nem esnek pánikba, ha egyedül maradnak. Ezzel szemben a szeparációs szorongással küzdő kutya bepánikol, amikor nem vagyunk látótávolságon belül. Szétrágja a dolgokat, féktelen evésbe kezd, ugat, rohangál és bevizel, esetleg elszökik otthonról.

Hogyan segíthetünk a kedvencünknek függetlenebbé válni?

Soha ne büntessük a kutyánkat, amiért követ minket! Ha azért tesz így, mert szorong, csak ronthatunk a helyzeten. Íme néhány stratégia, amelyek segíthetnek orvosolni a problémát.

Bizonyosodjuk meg arról, hogy a kutyánk eleget mozog. A fáradt kutya általában elégedett kutya, és kevésbé valószínű, hogy folyamatosan követi gazdáját.

Egy unatkozó kutya folyton a gazdájával akar lenni, mert nincs jobb dolga. Az interaktív játékok szellemileg stimulálják, és önálló játékra ösztönzik. Az olyan játékok, mint a bújócska, arra ösztönözhetik, hogy élvezze a tőlünk való távollétet.

Minden kutyának szüksége van egy biztonságos helyre, ahová visszavonulhat. Hozzunk létre egy neki egy különleges helyet az ágyával és kedvenc játékaival, ahová elvonulhat, és ahol szívesen időzik. Dicsérjük meg, amikor ott marad.

Tegyük érzéketlenné a kutyánkat bizonyos mozdulatok iránt, például amikor megragadjuk a kulcsot, amit ő azzal társított, hogy egyedül hagyjuk. Csináljuk ezt anélkül, hogy véghez vinnénk a vele járó szokásos tevékenységet. Fogjuk meg a kulcsot, de maradjunk otthon.

Szereljünk fel a lakásban biztonsági ajtórácsokat. Ezek segíthetnek neki megszokni a saját társaságát, és bár elzárják őt a kívánt helyiségtől, a rácson keresztül szemmel tarthat minket. Ha idegesnek tűnik, adjunk nekik játékot vagy egy ételrejtvényt, hogy elvonjuk a figyelmét. Kezdetben maradjunk a rács közelében, majd fokozatosan távolodjunk el a kutya szeme elől.

Idősödő, látásvesztéssel küzdő kutyáknak néha előnyös lehet éjszakai fények elhelyezése a lakás sötét részein.

Sok időt és munkát igényelhet, hogy a kutyánkat arra tanítsuk, hogy boldog legyen a saját társaságában, de ez segít abban, hogy magabiztosabb legyen. Ha a fentebb felsorolt technikákat kipróbáltuk, és úgy érezzük, hogy nem haladtunk előre, forduljunk további tanácsért állatorvoshoz vagy viselkedésszakértőhöz.

 

Források:

https://www.petmd.com/dog/behavior/4-reasons-your-dog-follows-you-everywhere

https://www.petmd.com/dog/behavior/how-manage-clingy-dog-behavior-0

Fotók: https://www.pexels.com/

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.