Tippek és trükkök magányos négylábú kedvenceink szórakoztatására

magányos négylábúak

Bár sokan mindenhová szívesen magunkkal vinnék a kutyájukat, ez nem mindig lehetséges. A munkába járás miatt egyedül kell hagynunk őket, pedig rendkívül társas lények, ennélfogva egy kicsit sem szeretnek magukra maradni. Próbáljuk minimálisra csökkenteni azt az időt, ami alatt egyedül hagyjuk, de a távollétünk idejére is biztosítsunk számára elfoglaltságot.

Ha nap mint nap nincs semmi tennivalónk, az egy idő után szinte mindannyiunk számára frusztráló. Így nem meglepő, hogy sokáig egyedül hagyva egyes kutyák is elviselhetetlenül unatkozni fognak, és olyan dolgokat tesznek, amiket nem kellene. Egyesek szünet nélkül ugatnak, míg mások nem megfelelő helyen vizelnek vagy ürítenek, összekarmolnak vagy szétrágnak dolgokat, harapdálják, nyalják vagy vakarják magukat. Vannak módszerek, amelyek bevetésével támogathatjuk kedvencünket az új szokások elsajátításában, és megszabadíthatjuk őt attól, hogy magányosnak érezze magát, ha gyakran vagyunk távol.

Fárasszuk le

A napi mozgásra és a közös kikapcsolódásra feltétlenül időt kell biztosítani a kutyánk számára. Ha reggel 15-20 percig sétáltatjuk, mielőtt elindulunk otthonról, az segíthet neki felszabadítani egy kis felgyülemlett energiát. Ha túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy kora reggel elegendő időt töltsünk játékkal vagy sétálással, vagy ha van egy háziállatunk, akinek az energiaszintje túl magas, érdemes lehet kutyasétáltatót bérelni vagy akár megkérni egy szomszédot, hogy ugorjon be egy kis időre négylábú barátunkhoz a nap közepén.

Vigyük kutyanapközibe

A kutyanapközik szintén kiváló lehetőséget jelentenek, és szerencsére egyre növekszik a számuk. Ezekben az intézményekben különféle szórakoztató elfoglaltságokat biztosítanak a kutyánknak, ráadásul kedvencünk más négylábúakkal is együtt lehet. Csakúgy, mint a gyermekeknek szánt napközi esetén, végezzünk kutatásokat a különböző helyek kapcsán, mielőtt beíratjuk őt valamelyikbe.

Biztosítsuk számára kilátást a külvilág felé

Még azok a fajták is, akik nem őrzőkutyák, szeretik tudni, mi történik odakint. Keressünk egy ablakot a házban, ahonnan érdekes kilátás nyílik az utcára vagy a hátsó udvarra. Húzzuk el a függönyöket, hogy egész nap nyugodtan szemlélődhessen. Tegyük oda a hőn szeretett takaróját vagy ágyát, hogy arra ösztönözzük, hogy ott töltse az idejét. Meg fogunk lepődni, milyen hosszasan képes erre, miközben azt várja, hogy hazaérjünk és elvigyük sétálni. Ha kertes házban élünk, mindössze annyit kell tennünk, hogy néhány kukucskálólyukat fúrunk a kerítésbe, amiken keresztül kileshet.

Rejtsünk el jutalomfalatokat a lakásban vagy a ház körül

A kutyák köztudottan imádnak enni. Mielőtt munkába indulnánk, dugjunk el néhány finomságot odahaza. Próbáljuk váltogatni ezeket a helyeket, hogy ne tanulja meg gyorsan, hol vannak a rejtekhelyek, így a keresgéléssel tölti a napja egy részét. A jutalomfalatok kicsik legyenek, hogy a kutya ne hízzon el.

Használjunk kisállat-figyelő kamerát

Léteznek olyan intelligens kamerák, amelyek segítségével kapcsolatban maradhatunk a kutyánkkal, amikor házon kívül vagyunk. Ezek Wi-Fi vagy Bluetooth használatával csatlakozhatók az okostelefonhoz, és így nyomon követhetjük a tevékenységét, sőt beszélhetünk hozzá vagy játszhatunk vele.

Vásároljunk képességfejlesztő játékokat

Az állatokat mentálisan serkenteni kell. Bár nem helyettesítik a sétát a parkban, a különféle ügyességfejlesztő játékokkal való kísérletezés sokkal könnyebbé teheti a kutyusunk számára az egyedüllétet. Nem csupán a szórakozás forrásaként szolgálnak, de segítenek erősíteni a kutyák kognitív képességeit. A jutalomfalattal tölthető labdától a szimatszőnyegig sokféle izgalmas tárgy közül válogathatunk.

Hagyjuk bekapcsolva a tévét

Hagyjuk bekapcsolva a televíziót vagy a rádiót kedvencünk számára, ami elterelheti a figyelmét egy egyébként csendes házban. A nyugtató zene – például a klasszikus – vagy egy speciális DVD-program, amely kifejezetten a háziállatoknak szól, segíthet egy magányos, otthon hagyott állat szórakoztatásában.

Fogadjunk örökbe egy másik kutyát

Fontolóra vehetjük azt is, hogy valódi társaságot biztosítsunk a kutyánknak egy másik kisállat formájában. Sok esetben pont ez az ellenszere az unalomnak. Ne feledjük, hogy plusz egy kutya tartása dupla felelősség!

 

Forrás:
https://littlerobotshop.com/how-to-entertain-a-dog-home-alone-10-easy-tips/

Fotó:
Pixaby

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.