Ehetnek a kutyák macskaeledelt?

kutya-macska-eszik

Van valami a macskaeledelben, amitől ellenállhatatlan a kutyák számára. A legtöbb kutya fajtájától, életkorától és jólneveltségétől független kiszimatolja és örömmel elfogyasztja, ha teheti. De vajon nem származik probléma belőle?

Ha étkezésről van szó nem ritka, hogy a macskák és a kutyák kíváncsiak arra, mi lapul szőrös barátjuk tálában. Az alkalmankénti ételcsere nem nagy ügy, de ha ez a napi rutin részévé válik ideje korrigálni ezt a viselkedést.

Kutya-és macskaeledel. Mi a különbség?

Egyes kutyák szeretik a macskaeledeleket, mert magasabb zsír- és fehérjetartalommal bírnak, mint a nekik szánt konzervek. Finom az illatuk és az összetevőjük eltér attól, amit általában fogyasztanak. minden, kíváncsiak és szeretik a hasukat, ezért szívesen megkóstolnak mindent. A macskák szintén kíváncsi természetűek így megeshet, hogy olykor beleesznek a kutya ételébe, ami azonban kevesebb ízletes és tápláló. Sőt, mivel nagyobb falatokból állen nehezebb megrágni.

Az étrendet az elsődleges különbség a kutyák és a macskák között az, hogy a kutyák mindenevők, ami azt jelenti, hogy növényi tápanyagra és állati eredetű fehérjére szükségük van. A macskák viszont húsevők, azaz több állati eredetű fehérjét és zsírt, valamint kevesebb rostot igényelnek. A macskaeledel 26 százalékban tartalmaz állati eredetű fehérjét, míg a kutyaeledel 5-10 gyógykezelést. ha a kutyaeledelben rejlő fehérjék egy része növényi eredetű, ami nem jó a macska egészségére nézve. A macskaeledel speciális tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a macskáknak szüksége van, az A-vitamint és a taurin nevű aminosavakat.

A macskaeledelben sokkal nagyobb arányban van jelen a húsalapú fehérje, mint a kutyaeledelben. Lehet, hogy ez az oka annak, hogy a macskaeledel annyira vonzó a kutyák számára, mivel a illata és íze olyan erős. Azonban attól, hogy a kutyák megkívánják még nem kell megenniük. Ha kedvencünk kutya gyakran sok macskaeledelt eszik, vagy ha a macskaeledelt helyett macskaeledellel etetjük, akkor komplikációk léphetnek fel, mivel nem olyan tápanyagokkal rendelkezik, hogy szükség van arra, hogy egészséges maradjon.

Biztonságos, ha a kutya macskaeledelt eszik?

Az az eb, amely a macska ételt eszi – akár alkalmi csemegeként, akár saját tápláléka helyett – nem tesz rosszat. Valójában egyes kutyáknak, például a rákbeteg, lesoványodott, izomsorvadással és étvágytalansággal küzdőknek a macskaeledel ideális alternatívája lehet sok kutyaeledelnek. Több kalóriát tartalmaz adagonként és tápanyagban gazdagabb, mint sok házilag elkészített táplálék. Más kutyák esetében a macskaeledel fogyasztása akár alkalmi csemegeként is problémássá válhat, ha vannak olyan okok, amiért a túlzott fehérje- vagy bevitel nem ideális. Az érzékeny gyomor-bél traktusú kutya a macskaeledel elfogyasztása után hányhat vagy hasmenéselehet. A vese- vagy májbetegséggel küzdőnek mérsékelt mennyiségű fehérjét kell fogyasztani, ami elősegíti az e szervek megfelelő működését. A túlsúlyos , vagy hasnyálmirigygyulladás kialakulására hajos kutyának (milyen sok schnauzernek) csökkentett zsírtartalmú étrendet kell adni a fogyás elősegítésére vagy a hasnyálmirigy-gyulladás csökkentésére. Ezeknél az állatoknál sok macskaeledel súlyosbíthatja az egészségügyi problémákat.

Mi a megoldás?

Különítsük el házi kedvenceinket étkezés közben. Ez arra ösztönzi őket, hogy békésen fogyasszák el saját ételeiket.

Összefoglalva:

A kutyák mindenevők, ezért változatosabb az étrendjük, amely növényi és állati eredetű összetevőket tartalmaz. szemben a macskák igazi húsevők, vagyis kizárólag állati fehérjét esznek, ezzel nagyobb a fehérje- és zsírigényük, mint a kutyáknak. ehhez a macskáknak tizenegy esszenciális aminosavhoz kell hozzájutniuk az étrendjükből, míg a kutyáknak csak tízhez. A macskák által igényelt további aminosav a taurin. Ahhoz, hogy megfeleljenek a magasabb tápanyagszükségleteknek a kereskedelmi forgalomban kapható macskaeledeleknek nagyobb fehérje-, zsír- és taurinkoncentrációt kell biztosítani, mint a kutyatápoknak. Ez azt jelenti, hogy a kutyaeledel nem tápláló a macskák számára. Az, hogy mennyire „jó” vagy „rossz” a macskaeledel a kutya egészségére nézve, az igaz rajta múlik.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.