Depressziós a kutyám, mit tegyek?

szomorú kutya

A depresszió egy hangulati rendellenesség, amely tartós szomorúságot okoz. Ez gyakran összefügg a normál tevékenységek iránti érdeklődés elvesztésével. Emberek esetében az enyhe tünetektől a súlyos és krónikus állapotig terjedhet, amely megzavarja a napi tevékenységek elvégzését. A depresszió kezelése általában gyógyszeres kezelést és terápiát foglal magában, de mi a helyzet a kutyákkal?

Bár nem kérdezhetjük meg a kutyákat az érzéseikről, felismerhetjük azokat a jeleket, amelyek azt mutatják, hogy depresszióba estek.

Melyek a depresszió tünetei kutyáknál?

Nehéz elképzelni, hogy farkcsóváló barátunk depresszióssá válhat, de a kutyák valójában ugyanúgy hajlamosak rá, mint az emberek. Az okoktól függően a depresszió sokféleképpen jelentkezhet. Csökken az étvágya, súlyos eseten teljesen abbahagyhatja az evést és az ivást. A szokásosnál többet alszik, vagy álmatlanná válik és letargikusnak tűnik. Több szeretetet követel, vagy sokkal jobban ragaszkodik a gazdájához. Olyan helyeken tartózkodik, ahol egykori gazdája vagy játszótársa az ideje nagy részét töltötte. Többet, és a szokásosnál hangosabban ugat, spontán széklet- vagy vizeletürítési jeleit produkálja. Szokatlanul agresszívan viselkedik az emberekkel vagy más állatokkal szemben, továbbá állandóan liheg. A kedvtelésből tartott állatoknál a depresszió, szomorúság vagy szorongás egyéb jeleit is láthatjuk, helyzettől függően. A kutya bujkál, nem akar játszani vagy sétálni és maga alá húzza a farkát. Egyik kedvelt elfoglaltsága a bútorok és egyéb tárgyak megrágása vagy tönkretétele.

Nem minden kutya szeret frizbi után szaladni vagy sétálni, így nem biztos, hogy a testmozgás hiánya az egyetlen árulkodó jele a kutya depressziójának, de gyakran előfordul. A depressziós vagy szomorú kutyának nem lesz ugyanaz az energiaszintje, mint korábban, és nem lesz annyira izgatott a játéktól vagy az edzéstől.

Az állatok nem csak azért nyalogatják a szőrzetüket vagy a mancsukat, hogy tiszták legyenek. Néha azért teszik, hogy jobban érezzék magukat. Bár ez nem gyakori tünete a kutyák depressziójának, nem ismeretlen.

A kölykök ösztönösen használják a nyüszítést vagy ugatást arra, hogy kommunikáljanak az anyjukkal, és bevethetik ezt a módszert felnőve különösen, ha a gazdájuk reagál rá.

Normális, hogy kedvencünk extra odafigyelésre és vigasztalásra vágyik, amikor depressziósnak érzi magát. Ez gyakran előfordul, amikor szomorúsága a fájdalom, a betegség, a magány vagy az unalom érzéséhez kapcsolódik. Ha régóta együtt vagyunk szőrös barátunkkal, idővel képesnek kell lennünk arra, hogy értelmezzük az arckifejezését, cselekvéseit és hangját.

Mi okozza a kutyák depresszióját?

Ha azt gyanítjuk, hogy a kutyánk depresszióban szenved gondoljuk át, mi változott vagy változik az életében, például a környezetében. Bármilyen jelentős változás az állat szokásos napi rutinjában, stresszt vagy depressziót okozhat. Előidézheti krónikus fájdalom vagy krónikus betegség, trauma (például sérülés vagy bántalmazás), a mentális vagy fizikai stimuláció hiánya, különösen az energikus vagy munkakutyáknál. Kiválthatja a féltékenység, egy új családtag érkezése (ember vagy háziállat) miatt, valamint a tartós egyedüllét. Ha elveszítik szeretett gazdájukat vagy egy másik háziállatot, akivel sokat voltak együtt szintén tartósan lehangolttá válhatnak, mivel ők is képesek gyászolni. A legtöbb állat a depresszió jeleit produkálja, ha bekerül a menhelyre.

A háziállatok együtt érezhetnek gazdáikkal, beleértve a depressziót is. Egy 2019 -es svédországi tanulmány a hosszú távú stresszhormonok koncentrációját vizsgálta az emberekben és kedvenceikben és megállapította, hogy a kutyák hasonló stresszszinttel rendelkeznek, mint a gazdáik. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kutyák inkább a gazdáik stresszszintjét tükrözik, nem pedig a gazdik reagálnak a kutyáik stresszére. A kutyák tudják, mikor vagyunk boldogok vagy szomorúak, és a hangulatunk befolyásolhatja őket. 

Nem mindig depresszióról van szó

Sajnos a kutyák depressziójának tünetei hasonlóak lehetnek bizonyos betegségekéhez. A krónikus fájdalmat gyakran összetévesztik a depresszióval az idősebb háziállatok esetében, és hogy még jobban összezavarja a dolgokat, a depresszióból eredő stressz mögöttes egészségügyi állapotokat idézhet elő.  

A kutya agyának öregedése befolyásolhatja a memóriát, a tanulást és bizonyos ingerekre adott válaszokat. A depresszióhoz hasonló tünetei lehetnek. Ha kedvencünk látszólag ok nélkül a depresszióhoz hasonló tüneteket produkál, az állatorvosnak ki kell vizsgálnia a kiváltó okot. Akkor is vigyük állatorvoshoz, ha a depresszió tüneteit bármilyen egyéb tünet kíséri, mint például hányás, hasmenés, súlyos letargia, jelentős agresszió vagy gyakoribb széklet- és vizeletürítés.

Hogyan segíthetünk egy depressziós kutyán?

Az emberekhez hasonlóan a depresszió és annak hatásai minden kutyánál eltérőek lehetnek. Ahhoz, hogy segíthessünk neki, meg kell találni, mi okozza a tüneteket. Szerencsére a kutyák elég rugalmas lények. Egy-egy depressziót kiváltó esemény után apró változtatások hatalmas javulást hozhatnak érzelmi állapotukon. Íme, néhány ötlet, amelyek hasznosak lehetnek.

Ha kedvencének hiányzik a szőrös barátja, egy másik kutyával való kapcsolat betöltheti az űrt. Egy másik kutya örökbefogadása is segíthet, de ezt a döntést nem szabad csak azért meghoznunk, hogy felvidítsuk őt. Az új kisállat hazahozatala még nagyobb felelősséggel jár, sőt, ronthatja a helyzetet, ha jelenlegi kutyája nem fogadja el az újat. Néha az új kutyák stressz és izgatottság forrásai lehetnek, ami több problémát okoz. Vigyük el inkább kutyaparkba, csoportos órákra vagy kutyanapközibe, ahol időt tölthet más állatokkal.

Növeljük a mentális és fizikai stimulációt. Vigyük a kutyát hosszabb sétákra, vagy vásároljunk neki interaktív logikai játékokat. Ezeket úgy tervezték, hogy stimulálják a kutya agyát.

Természetes, hogy több figyelmet akarunk fordítani a kutyánkra, ha depressziós. Ez önmagában nem rossz, de próbáljuk meg ne túl sokat simogatni vagy túlzottan vigasztalni. A túl sok vigasztalás a részünkről valójában még jobban megerősítheti a szomorú viselkedést.

Ha gondoskodunk arról, hogy négylábú barátunk tudja, mit csinál nap mint nap, az elősegíti a felépülési folyamatot. Az unatkozó háziállatok gyakran szoronganak vagy depressziósak. Győződjünk meg róla, hogy a kutyánk eleget mozgott, mielőtt munkába indulunk. Lássuk el a kölyökkutyát elegendő játékkal, hogy elfoglalja magát, ez segíthet megfékezni a kutya szorongását.

Van gyógyszer a kutya depressziójára?

Bár a kutyák gyakran kigyógyulnak a depresszióból, ha egy kis extra szeretetet és odafigyelést kapnak a gazdájuktól, az állatorvos olyan gyógyszereket is javasolhat, mint például az antidepresszánsok vagy a szorongáscsillapítók. Ezek segítenek megnyugtatni az idegeiket, ha a depresszió nem mutatja a javulás jeleit. A gyógyszerek különösen hasznosak lehetnek olyan háziállatok számára, akik félnek, szoronganak és nehéz helyzeteken mennek keresztül.

Ne feledjük: a depresszió és a szorongás betegségek okai is lehetnek, ezért az első dolog, amit meg kell tennünk, ha kutyánk idegesnek vagy letargikusnak tűnik az, hogy ütemezzük be az állatorvos meglátogatását. A nem kívánt viselkedést általában nem szabad büntetni, és különösen nem működik depresszióban vagy szorongásban szenvedő háziállatok esetében.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.