A probiotikumok és prebiotikumok előnyei kutyák számára

kutya probiotikum3

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyaeledel elengedhetetlen kutyáink egészségéhez. De ami még fontosabb, hogy mi van a kutyaeledelben. Ha pro- és prebiotikumokat egyaránt tartalmaz, az garantálja, hogy kedvencünk sokáig egészséges maradjon.

A kutatások azt mutatják, hogy a kutya immunrendszerének 70 százaléka az emésztőrendszerében található (ez az emberek esetében is így van). A kutyaeledel bizonyos összetevői támogatják az emésztést és gondoskodnak róla, hogy a vastagbélben ne szaporodjanak el a kártékony baktériumok. Négylábú társainkat így a betegségek is elkerülhetik.

Probiotikumok

A probiotikumok hasznos mikroorganizmusok, amelyek milliárdjai élnek az emésztőrendszerben. Olyan feladatokat látnak el, mint a kórokozók elleni küzdelem, illetve az immunerősítés. A bélflórát felépítő probiotikus bélbaktériumok fokozzák a tápanyagok lebontását, felszívódását, illetve szerepet vállalnak az emésztőenzimek termelésében. Nélkülözhetetlen szerepük van a B12- és a B7-vitamin, továbbá a K-vitamin előállításában és segítik a szénhidrátok lebontását. Védenek a káros mikroorganizmusok ellen, ezzel immunerősítő funkciót töltenek be. Hiányukban emésztési zavarok, székrekedés, felszívódási nehézségek alakulhatnak ki. Gátolják a káros baktériumok, például egyes E. colik, növekedését és aktivitását, valamint egyéb előnyeik is vannak. Modulálják az immunrendszert, megszüntetik a hasmenést, és jótékonyan hatnak az irritábilis bél szindrómára. Megelőzik a húgyúti fertőzéseket, továbbá csökkenti az allergiás reakciókat a bélpermeabilitás csökkentésével és a gyulladás gátlásával. A probiotikus baktériumok rövid láncú zsírsavakat állítanak elő, amelyek akadályozzák a káros baktériumok szaporodását. Ezeket az előnyöket a kutyák is ugyanúgy élvezhetik.

A  probiotikumokat leggyakrabban a bélflóra egyensúlyának fenntartására javasolják. Ha egy állat stresszes vagy beteg a jótékony és a betegséget okozó mikrobák egyensúlya felborulhat. Ez hasmenéshez, puffadáshoz, görcsökhöz és rossz lehelethez vezethet. Az ilyen emésztőrendszeri rendellenességek kiváltó okai a következők:

Az emberekhez hasonlóan az érzelmi stresszt okozó változások, például a költözés vagy a szeretett gazda elvesztése vastagbélgyulladást eredményezhetnek. Ez az egyik oka annak, hogy sok menhelyen lévő kutya hasmenéstől szenved. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segítenek a hasmenés megszüntetésében a menhelyi kutyáknál.

Az étrend hirtelen megváltoztatása felboríthatja a bélflóra egyensúlyát, míg az antibiotikumok és a hosszú távon alkalmazott szteroidok elpusztítják a probiotikus baktériumokat.

Vegyük fontolóra, hogy az egészséges kutyának probiotikumot adjunk, ha stresszes helyzetekben hajlamos a hasmenésre. A Lactobacillus és a Bifidobacterium segíthet a szorongás és a stressz megelőzésében vagy csökkentésében. Pozitívan befolyásolják a hangulatot, megszüntetik a hasmenést és az ételallergiát. Támogathatják az immunválaszt és a baktériumok elszaporodását okozó fertőzések is elmúlhatnak a segítségükkel. A Mister Mix Zip Dogs természetes probiotikum kutyáknak, amely hozzájárulhat a bélbolyhok fejlődéséhez, illetve a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez. Használata visszaszorítja a túlzott erjedést a vastagbélben, elősegíti az emésztőrendszer és a belek megújulását, valamint kompakt székletet eredményez. A-, C- és E-vitaminnal dúsított.

Miért van szükség a probiotikumoknak prebiotikumokra?

A prebiotikumok vízben oldható, emészthetetlen rostok, és ezek a probiotikumok táplálékai a szaporodáshoz. Prebiotikumok nélkül a probiotikumok kevésbé lesznek aktívak, kevésbé hatékonyak, és végül lecsökkenhet a számuk. De, ha a probiotikumok „jól táplálkoznak”, akkor növekedni fognak, és a barátságos baktériumok új kolóniáinak betelepedését ösztönzik, amelyek hamarosan elkezdik kiszorítani a káros baktériumokat.

A rostok még számos jótékony hatással bírnak. Akinek valaha is gondjai voltak a vécére menéssel, valószínűleg tudja, milyen előnyöket kínálnak a rostok. Elősegítik a székletürítés rendszerességét, megtisztítják a lerakodásoktól a vastagbelet, csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát. Méregtelenítő hatással bírnak, kulcsszerepet játszanak a bélflóra egyensúlyának visszaállításában és fenntartásában. Az egészséges kutyaeledelben található természetes rostok általános forrásai a lenmag és a zabpehely. Találhatunk olyan rostforrásokat is, amelyek prebiotikumként is szolgálhatnak, mint például a répapép.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.