Miért morog a kutyám?

morgos-kutya

A kutyáknál a morgás a normális kommunikáció része. Az emberek általában figyelmeztetésnek vagy védekezésnek tekintik, pedig gyakran azt jelenti, hogy az állat fél, esetleg kényelmesen érzi magát. Morgás azonban más helyzetekben is előfordulhat.

A kutya morgását könnyű az agresszióval társítani. Ha azonban alaposan megfigyeljük kedvencünket, képesek leszünk arra, hogy megértsük, hogy valóban különböző típusú morgás létezik és mindegyiknek megvan a maga jelentése.

A kutyamorgás lehetséges okai

A morgás egy természetes viselkedés, amellyel a kutyák különféle érzéseket közvetítenek. Számos helyzet okozhatja. Olykor a kutya extra érzékeny érzékszervei biztosítik, legyen az a szeme, a füle vagy az orra. A kutyáknak kifogástalan hallásérzékük van, olyan dolgokat is hallanak, és mi nem Legyen szó egy távoli kutyáról vagy valamilyen magas hangfrekvenciáról, kedvencünk természetes morgással reagál rá. Hasonlóan ahhoz, ahogy a kutyánk olyan dolgokat is hall, amit mi nem, láthatott valamit, amit mi nem. Például előfordulhat, hogy észrevett egy ólálkodó macskát az ablakon, amely addigra már elbújt, amikor odanéztünk.  

Néha a kutya étrendjének morgást okozhat, és az állat így adja meg a nemtetszését. Fontos, hogy mindig kiegyensúlyozott étrenddel etessük, hogy egészséges és boldog legyen.

Ha a kutya fájdalomra vagy betegségre reagálva morog, csak akkor teszi, ha megérintjük bizonyos testrészeit. A betegség vagy sérülés egyéb tüneteit is mutathatja, például étvágytalanságot, levertséget, súlycsökkenést vagy egy adott testrész gyakori nyalogatását. Azonnaljuk az állatorvost, a megfelelő orvosi kezelésnek csillapítania kell a fájdalmat, ami csökkenti vagy megszünteti a morgást. Különösen fontos figyelembe venni a fájdalmat idősebb kutyáknál, mivel nálunk gyakori az ízületi gyulladás . Az ilyen típusú betegségek gyakran lassan jelentkeznek, és a diagnózis felállítása előtt egy ideig észrevétlenül maradhatnak.

Ha kedvencünk jellemzően idegenekre, meghatározott emberekre, például férfiakra morog, akkor azt csak a félelem okozza. Olyan helyzetekben is hasonló hangokat hallathat, mint a vihar vagy a tűzijáték. Ritkán ugyan, de elképzelhető, hogy négylábú társunk valamilyen pszichés problémája van. Emiatt a szokásosnál jobban szorong, és ez generálja a szüntelen morgást. Egyes kutyák többet mornak, mint mások, mert kevesebb tolerálják a stresszes helyzeteket.

A kutyák sincsenek mindig játékos kedvükben. Néha túl fáradtak, vagy csak egyedül akarnak lenni. A fáradt kutyák moroghatnak, mert csak azt akarják, hogy békén hagyják őket.

Néha a kutyák morognak, amikor úgy érzik, hogy meg kell védeniük a területüket – gondoljunk csak az ajtóhoz közeledő postásra. Amikor kedvencünk meglát valakit, akiről úgy véli, hogy betolakodó, tudatni akarja vele. A kutya morgása ebben az esetben azt jelenti: „Hé, te nem tartozol ide és én hajlandó vagyok megvédeni a gazdáimat és az otthonomat!” A kutya bárkire moroghat, akiről úgy gondolja, hogy nincs helye a birtokán. Ha területi agresszió hatására viselkedik így, akkor azt is tapasztalhatjuk, a kanapén vagy az ágyon tartózkodva felmordulhat, ha azt érzékeli, hogy valaki behatolt a területre. Ez a valaki lehet egy idegen vagy akár egy családtag is.

A birtoklási agressziót mutató kutya szintén moroghat. Egyes kutyák csak egy adott tárggyal kapcsolatban mutatnak erőszakos viselkedést, és felpattannak vagy morognak, ha valaki közeledik hozzájuk, ha például épp szárított disznófület rágnak . Más kutyákról bármi kapcsán így reagálnak, amit a ház körül találnak, beleértve a gyermekjátékokat, a cipőket vagy más véletlenszerű tárgyakat. Az is előfordulhat, hogy az agresszió idővel fokozódik. Megeshet, hogy a kutya egy kis morgással kezdi, de ha figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést, harapáshoz folyamodhat, hogy megvédje a dolgait. Nem ritka, hogy a hosszú ideig állatmenhelyen élő kutyáknál kialakult a birtoklási agresszió problémája, hiszen az állat a többi menhelyi kutyát versenytársnak tekinti.

A morgás további lehetséges oka az, amikor a kutya frusztrált, mert nem kapja meg, amit akar. Ezt a fajta morgást az jellemezheti, hogy az állat közel akar jutni vágyai tárgyához (vagy egy fajtához), aggódva rohangál, néha még vicsorog is, esetleg morog. Nagyon hasonlít az agresszív morgáshoz, a kettő megkülönböztetése attól függ, hogy mennyire ismerjük a kutyánk viselkedését.

Csakúgy, mint amikor egy macska dorombol, hogy kinyilvánítsa szeretetét, néhány kutya alkalomadtán hangokkal fejezheti ki vonzalmát. Például, amikor megsimogatjuk kedvencünket, hosszú és mély morgást hallathat, amely olyan, mintha épp hozzánk beszélne, majd a teste ellazult. Örömöt és elégedettséget mutatva jólesően moroghat, amikor megdörzsöljük a hasát, ami az irántunk való szeretetének gyengéd megnyilvánulása.

Néha a kutya játék közben morog. Kor nem kell izgulni, hiszen ez azt jelenti, hogy annyira jól érzi magát, hogy nem akarja abbahagyni az adott tevékenységet. A játék örömével összefüggő morgás könnyen megkülönböztethető a többi morgástól, mivel az állat magasabb hangot ad ki és rövidebb ideig tart, mint egyébként. Csak a kutya testbeszéde is jelezheti a boldogságot.

Lépések a morgó kutya viselkedésének kezeléséhez

A kutyák számára a morgás az egyik módja annak, hogy velünk és más állatokkal kommunikáljanak. És bár egyesek azt gondolhatják, hogy ezt a viselkedést meg kell szüntetni, valóban értékes az emberek és a kutyák közötti kapcsolatban. Ha elnyomjuk a kutyánk morgását, akkor megszűnik a képessége, hogy figyelmeztessen minket, ha kényelmesen érzi magát, fáj valamije, veszélyt észlel, vagy hangosan szeretné kifejezni az irántunk érzett szeretetet, sőt a kutyák morgásáért való fokozott büntető agresszióhoz és félelemhez vezethet.

A kulcsa annak, hogy egy kutya abbahagyja a morgást az, hogy orvosoljuk a mögöttes problémát. A fájdalom, a félelem, a birtoklási agresszió vagy a territorialitás kezelése után a morgás csökkenni fog, vagy teljesen megszűnik. Ez az ok meghatározása vagy megszüntetése lehetetlennek, junk állatorvoshoz, viselkedési szakértőhöz vagy kutyakiképzőhöz segítségért.

Források:

https://www.thesprucepets.com/understanding-dog-growling-1118256

https://petcube.com/blog/why-is-my-dog-growling/

https://www.hepper.com/dog-growling-at-nothing/

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.