Hogyan hatnak az állatok a mentális egészségünkre?

haziallatok-szeretet

Évezredek óta megosztjuk az otthonainkat és az életünket négylábú társainkkal. De miért szeretjük őket annyira?

Az állattartás számos előnnyel járhat az emberek számára. A tudományos kutatásoknak megfelelő rendelkezés ma már egyre több adatunk van, hogyan befolyásolhatja az emberek fizikai és mentális egészségét, valamint jólét. Mutatjuk, miért szerezzünk be egy kutyát vagy macskát, ha eddig nem tettük!

Meghosszabbítják az életünket

Számos oka van annak, hogy a háziállatok olyan fontos szerepet játszanak az életünkben. A szeretetük feltétel nélküli, és mindig hálásak azért, ha törődünk velük. Jó hatással vannak az egészségünkre, olyannyira, hogy akinek házi kedvence van, az bizonyítottan tovább él. Az állatok nemcsak társak lehetnek az ember számára, hűséges barátok is, akik mindig elérhetőek és hajlandók meghallgatni a gazdikat. A kedves és szeretetteljes jelenlétük pozitívan befolyásolja a lelkiállapotunkat és a boldogságot az életben. Az állatok gondozása és szeretete segítséget az önbecsülés és az önbizalom növelésében is. A velük való foglalkozás segít megfeledkezni a mindennapi problémákról és gondokról. Célt és értelmet adhatnak az életünknek, és javítják a mentális egészségünket, ezen felül az állattartás fejleszteni a szociális kapcsolatokat is. Az állatok könnyebben lehet közösséget építeni más emberekkel, akár egy kutya sétáltatása közben, akár egy kisállat-tartó csoport tagjaként.

Csökkentik a stresszt és a szorongást:

  • A simogatás és a kedvencünkkel való játék az oxitocin termelődését serkenti, ami a boldogság és a nyugalom hormonja.
  • A kutyákkal való séta vagy a macskákkal való játék fizikai aktivitásra ösztönöz, ami szintén csökkenti a stresszt.
  • A háziállatok feltétel nélküli szeretetet és társaságot nyújtanak, ami segíthet enyhíteni a magányosság és az egyéniség érzését.

Javítják a hangulatot:

  • Tanulmányok kimutatták, hogy a háziállattartók boldogabbak és optimistábbak, mint azok, akiknek nincsenek háziállatai.
  • Az állatokkal való interakció endorfin termelését is serkenti, ami egy hangulatjavító hormon.
  • Kedvenceink célt és értelmet adhatnak az életünknek, ami különösen fontos lehet a depresszióban szenvedők számára.

Növelik a szociális interakciót:

  • A kutyasétáltatás vagy a parkban való játék lehetséges embereket adhat arra, hogy másokkal megismerkedjünk.
  • A kutyák és cicák beszédtémát is adhatnak, és ez alapján a társas kapcsolatok kialakítását.
  • A háziállattartók gyakran erős közösséget alkotnak, ami további támogatást nyújt.

Javítják a fizikai egészséget:

  • A kutyákkal való séta növeli a fizikai aktivitást, ami javíthatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti a súlyt és erősítheti a csontokat.
  • A háziállatok gondozása felelősségérzetet adhat, ami javíthatja az önbecsülést.
  • A kedvenceinkkel való interakció csökkentheti a nyomást és a kortizolszintet.

A Medical News Today számolt be arról, hogy a kutyatartás akár egyharmadával csökkenti az ember korai halálozásának kockázatát. Az előnyök számos olyan tényezőnek köszönhetőek, amelyek az életmódhoz kapcsolódnak. Az emberek hajlamosabbak életmódot váltani, miután úgy döntöttek, hogy kutyát, és megnő a fizikai aktivitásuk.

Fontos megjegyezni, hogy a háziállatok nem helyettesíthetik az orvosi ellátást. Ha mentális egészségügyi problémákkal küzdünk, fontos, hogy szakemberhez forduljunk. Azonban négylábú társaink kiegészítő terápiaként értékes szerepet játszanak a mentális egészség javításában.

Az állattartás felelőssége

Ha azon gondolkodunk, hogy háziállatot szerzünk, fontos, hogy alaposan átgondoljuk a döntésünket. Győződjünk meg róla, hogy elegendő időnk, energiánk és anyagi forrásunk van kedvencünk gondozására. Válasszunk olyan állatot, amely jól illeszkedik az életmódunkhoz. Ha készen állunk arra, hogy elkötelezzük magát egy háziállat mellett, számos menhelyen és állatvédő szervezeten keresztül találhatunk örökbe fogadható kedvencet.

Ahhoz, hogy egy állat egészséges és boldog legyen, számos dologra oda kell figyelni. Elengedhetetlen a megfelelő táplálás és az állatorvosi ellátás is. folyamatosan fontos mozgásra ösztönözni a háziállatokat, attól függetlenül, hogy kutyáról vagy macskáról van szó. A rendszeres séta, játék és mozgás segíti az állatok fizikai és mentális egészségét is. Megfelelő gondoskodással és szeretettel az állataink boldogok és egészségesek maradhatnak sok-sok évig.

Ne feledjük! Az állatoknak is vannak érzéseik, bár ezek természetesen nem azonosak az emberi érzelmekkel. Ők is tudnak örülni, fájdalmat érezni, félelemmel reagálni és szeretetet érezni a gazdáik iránt. Az empátia és tisztelet fontos a velük való foglalkozás során.

 

Fotó: https://www.pexels.com/Vlada Karpovich

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.