Miről árulkodik a kutyakaki?

kutyakakijpg

Mivel a kutyák nem képesek beszélni, felelős gazdiként sok időt töltünk azzal, hogy megfigyeljük, miként viselkednek és milyen az étvágyuk, hogy megtudjuk, minden rendben van-e velük. De vajon arra is elég figyelmet fordítunk, hogy milyen a székletük?

Lehet, hogy nem ez a legkellemesebb téma, de a kutya ürüléke óriási mennyiségű információt adhat kedvencünk általános egészségi állapotáról, ezért érdemes odafigyelni rá.

Milyen a normális kutyakaki?

Normál körülmények között a kutya székletének színe a középbarnától a sötétbarnáig terjedhet. Az emésztés során az epehólyag epét bocsát ki, hogy segítse a táplálék lebontását. A bilirubin az epében lévő pigment, amely befolyásolja a széklet színét. Előfordulhat, hogy a széklet színe kisebb eltéréseket mutat az étrend miatt, de lényeges változásokat nem szabad látni.  

Egészséges kutya esetében az emésztés végén szilárd, jól formált széklet keletkezik, ám sok minden megzavarhatja ezt a folyamatot, hasmenést vagy ritkábban székrekedést okozva. Néhány ártalmatlan dolog, például a túl sok fű elfogyasztása híg székletet eredményezhet, ám a gyomorban lévő  emészthetetlen tárgyak, vagy olyan súlyos betegség, mint a rák is előidézhetik.

A kutyák székletének mérete nagymértékben változhat az egyéni rostbeviteltől és a kínált táplálék minőségétől függően. Azok a kutyák, akiket például friss vagy hidegen sajtolt táplálékkal etetnek, valószínűleg kisebb méretű székletet ürítenek, mivel a táplálék hatékonyabban szívódik fel a szervezetben (ezt nevezzük kiváló minőségű székletnek). A hidegen sajtolt granulátummal szemben az extrudátum a kutya gyomrában megduzzad, és még számos előnytelen tulajdonsággal rendelkezik: keményítőt adnak hozzá, színezéket, mesterséges aromát és tartósítószert kevernek bele. Ez nem tesz jót a kutya anyagcseréjének, emésztési problémákat, megnövekedett emésztés időt és puffadást okozhat. ­

Ami a gyakoriságot illeti, egyes kutyáknak naponta többször, míg mások csak naponta egyszer kakilnak. Mindaddig, amíg az ürülékük színe és állaga egészségesnek tűnik, ez teljesen normálisnak tekinthető. Ha azonban a korábban naponta egyszer székelő kutya hirtelen több alkalommal kakil, valami nem stimmel, mivel a gyakoriság hirtelen növekedése vagy csökkenése emésztési problémát jelezhet.

A normálistól eltérő színű széklet

A kutyaürülék színének megváltozása nem mindig ad okot aggodalomra, különösen akkor, ha valami olyasmit tükröz, amit kedvencünk evett. Ha a kutya ellopott néhány sárgarépát a tányérunkból, nem kell megijednünk attól, ha másnap narancssárga árnyalatú lesz a széklete. De figyeljünk oda, ha olyan szokatlan színeket látunk, amelyekre nincs magyarázat, és ezek egynél több széklet esetén is fennállnak.

Fekete ürülék: Bár viszonylag ritka jelenség, amikor a kutya széklete hirtelen fekete, kátrányos színű lesz, azt valami komoly dolog okozza, rendszerint a gyomor vagy a vékonybél vérzése. A vér az emésztési folyamat miatt sötétté válik. A fekete széklet még számos dolog eredménye lehet, beleértve a daganatos betegséget, idegentest lenyelését, paraziták, vírusos vagy baktériumok hatását.

Szürke és fehér ürülék: A szürke vagy világosbarna széklet máj- vagy hasnyálmirigy problémák jele lehet. A fehér színű széklet utalthat a túl magas kalciumbevitelre (sok csontot eszik a kutya). Ha apró fehér foltok vannak a kutya ürülékében, parazitafertőzésre kell gyanakodni.

A székletben lévő nagy szőrcsomók arra utalnak, hogy a kutya túlságosan sokat nyalogatja magát, amit okozhat stressz, allergia, bőrbetegség vagy akár unalom következtében is megtörténhet.

Nyálkás széklet: A kutyaszéklet gyakran tartalmaz kis mennyiségű nyákot, amelyet a belek állítanak elő, hogy a nyálkahártyát nedvesen tartsák. A túlzott mennyiségű nyálka azonban olyan betegséget jelezhet, mint a vastagbélgyulladás, amely állatorvosi ellátást igényelhet. A székletben fellépő túlzott nyálka további okai közé tartoznak a bélfertőzések vagy paraziták, az étrend túl gyors megváltoztatása, a nemkívánatos táplálékreakció vagy a gyulladásos rendellenességek.

Véres széklet: Ha kedvencünk székrekedéssel küzd, esetleg csak erőlködve képes üríteni, az véres székletet eredményezhet. Ilyenkor a vér az ürülék felszínén látható. Ha élénkvörös, friss vér jelenik meg az állat székletében, az nagy valószínűséggel az emésztőrendszer alsó részéből származik, mert a vér még nem emésztődött meg.

Idegentest a székletben

A legtöbb kutya nehezen tud ellenállni a szemeteskukának, vagy időnként elfogyaszt egy-egy plüssjátékot. Sajnos, ha a lenyelt tárgy minden darabja nem jut át ​​sikeresen az emésztőrendszeren, fennáll a bélelzáródás veszélye, amely életveszélyes állapot. Ennek a hányás lehet az első jele és az, hogy kutyánk egyáltalán nem tud üríteni. Ha ezen jelek bármelyikét tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Szerencsére a kutya székletével kapcsolatos problémák túlnyomó többsége 24 óra alatt magától megoldódik. Ha a kutya normálisan eszik, iszik és viselkedik, nincs okunk aggodalomra. Ha azonban abbahagyja az evést, depressziósnak tűnik, egy nap után továbbra is furcsa székletet produkál, irány az állatorvos! Akkor is tegyünk így, ha az állat két napja nem ürített, vagy ha a székelés során fájdalmasan ugat.

 

Forrás:

https://www.thefarmersdog.com/digest/decoding-your-dogs-poop/

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.