A kutyák jót tesznek az egészségnek!

kutyatartas-elonyei

Oka van annak, hogy a kutyák a legnépszerűbb háziállatok. A hűségükön és ragaszkodó természetükön túl egészségügyi előnyöket is kínálnak a gazdáik számára. A stresszszint csökkentésétől a fizikai erőnlét javításáig a kutyatartás sok mindenre gyógyír.

A kutyatartás jótékony hatásai tagadhatatlanok. A gazdiknak alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, és kisebb a körükben a szívbetegség kockázata. De ez még nem minden! Mutatjuk, miért érdemes háziállatot tartani. 

A kutya boldoggá tesz

Tanulmányok szerint a kutyákkal történő interakció során az agyunk dopamint és szerotonint (boldogsághormont) termel, ami csökkenti a stresszt és a szorongást. Kedvenceink segíthetnek enyhíteni a depressziót, a társadalmi elszigeteltség érzését és a magányt. Biztonságérzetet és rutint nyújtanak, ami érzelmi és szociális támogatást jelent. Képesek ráhangolódni az emberekre, értelmezik a testbeszédünket, a gesztusainkat és érzelmeinket, sőt megértenek sok általuk használt szót. 

A kutya fitten tart

A kutyák azonban nemcsak hűséges barátok, de társaságuk fitten tart minket. A Medical News Today számolt be arról, hogy a kutyatartás akár egyharmadával csökkenti az ember korai halálozásának kockázatát. Az előnyök számos olyan tényezőnek köszönhetők, amelyek az életmódhoz kapcsolódnak. Az emberek hajlamosabbak életmódot váltani, miután úgy határoztak, hogy kutyát tartanak, és megnő a fizikai aktivitásuk. A kutyák ugyanis rendszeres testmozgást igényelnek, például napi sétákat vagy játékot az udvaron. Még ha csak hetente néhányszor sétálunk is a kutyánkkal, már az is javíthatja a szív- és érrendszerünk egészségét, növeli az állóképességet és alacsonyabb testsúlyt eredményez. 

A kutyatulajdonosok általában alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel rendelkeznek. Ezek magas szintje a szívproblémák, például a szívbetegség legszembetűnőbb kockázati tényezője. 

A kutyákat vonzzák a fajtársaik, és mivel a gazdájukat is magukkal viszik a séta során, arra ösztönzik őket, hogy kapcsolatba lépjenek más kutyatulajdonosokkal. Így lehetőség nyílik új emberek megismerésére, új barátságok kialakítására és fenntartására.

 A kutyák előnyei a gyerekek számára

Azok a gyerekek, akik háziállatokkal nőnek fel, kisebb eséllyel lesznek allergiásak és az asztmásak, és erősebbé válik az immunrendszerük. 

A szülőkkel és a tanárokkal ellentétben a háziállatok soha nem kritikusak, és nem parancsolgatnak. Mindig szeretetet adnak, és a jelenlétük biztonságérzetet nyújthat a gyerekek számára. A kisállat segíthet enyhíteni a gyerekek szeparációs szorongását, amikor a szüleik nincsenek otthon. 

Egy kisállat szeretete elősegítheti a pozitív énkép és az önbecsülés kialakulását. Azok a gyerekek, akik érzelmileg kötődnek kedvenceikhez, könnyebben tudnak kapcsolatot kiépíteni másokkal.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a háziállatok segíthetnek megnyugtatni a hiperaktív vagy túl agresszív gyerekeket. Egyes autista vagy más tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek jobban tudnak kommunikálni háziállatokkal, mint emberekkel, hiszen gyakran nem verbális jelzésekre támaszkodnak a kommunikáció során, akárcsak az állatok. 

A kutyával való játék és testmozgás segíthet a tanulási zavarokkal küzdő gyermeknek a nap folyamén ébernek és koncentráltnak maradni. Remek ellenszere lehet a tanulási zavar okozta stressznek és frusztrációnak is.

Egy kisállat empátiára és megértésre tanítja a gyereket, akik az elutasítástól való félelem nélkül beszélhetnek kedvencükkel, ami lehetővé teszi számukra, hogy erősítsék önbizalmukat, sőt a szókincsüket is.

Egy szőrős baráttal való játék serkentheti a gyermek képzeletét és kíváncsiságát. 

A kicsik felelősséget, együttérzést és empátiát is tanulnak, ha állatuk van.

A háziállatok előnyei idősek számára

Amellett, hogy remek társaságot biztosít, a kutya fontos szerepet játszhat az egészséges öregedésben. Az életkor előrehaladtával olyan dolgokat veszíthetünk el, amelyek korábban kitöltötték az időnket, és célt adtak az életünknek. Lehet, hogy nyugdíjba vonultunk, vagy a gyermekeink messzire költöznek. A kutya gondozása örömet szerezhet, növelheti az optimizmust és az önértékelést. Ha úgy döntünk, hogy menhelyről fogadunk örökbe, különösen egy idősebb állatot, ez növelheti a kiteljesedés érzését, különösen akkor, ha egy olyan állatnak adunk otthont, akit egyébként elaltattak volna.

A kutyatartás komoly elkötelezettséggel jár

Minden előnye ellenére egy háziállat nem csodaszer az egészségügyi problémákra. A kutya birtoklása csak azok számára előnyös és megnyugtató, akik szeretik és értékelik az állatokat, és van idejük és pénzük arra, hogy kedvencüket boldogan és egészségesen tartsák. A legtöbb háziállat napi szintű gondozást és odafigyelést igényel, emellett időnként állatorvosi ellátásra lehet szüksége, ami költséges. Egy kutyát csak korlátozott ideig lehet egyedül hagyni, vagyis a tartása lemondásokkal jár. 

Ha nincs időnk, pénzünk vagy lehetőségünk arra, hogy kutyánk legyen, vannak módok arra, hogy megtapasztalhassuk az állatok közelségének egészségügyi előnyeit. Elvihetjük például a szomszéd kutyáját sétálni, vagy jelentkezhetünk önkéntesnek egy állatmenhelyre. A legtöbb állatmenhely szívesen lát önkénteseket, akik segítenek a náluk lévő állatok gondozásában vagy az örökbeadásában.

Forrás:

https://www.helpguide.org/articles/mental-health/mood-boosting-power-of-dogs.htm

Fotó:

Maksim Goncharenok (https://www.pexels.com/)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.