Miért kunyerálnak ennivalót a kutyák?

kutya-kunyeral

Az ennivalóért való könyörgés nagyon gyakori viselkedés a kutyáknál, mivel sok közülük erősen táplálékmotivált. Ezt a magatartást azonban gyakran mi, tulajdonosok is megerősítjük.

Ha kedvencük folyton ételért könyörög, nehéz lehet őt leszoktatni erről, de nem lehetetlen. Mutatjuk, mit érdemes tenni ennek érdekében.

Miért kunyerálnak ennivalót a kutyák?

Amikor a kutyákat több ezer évvel ezelőtt háziasították, minden a táplálékkal kezdődött. Sokkal könnyebb és biztonságosabb volt az emberek közelében felkutatni a kidobott ételmaradékot, mint zsákmányra vadászni. A kutyák hamar rájöttek, hogy ha bátorítják a kölcsönös interakciót köztük és az emberek között, akkor biztosan kapnak egy kis ételt. Cserébe őrzőkutyákként tevékenykedtek, munka- ás vadászkutyákká váltak, és ami talán a legfontosabb: a társaink lettek. Manapság az otthonunkban élő kutyáknak nem kell olyan keményen dolgozniuk, hogy élelmet kapjanak, de ez az ösztönös késztetés, hogy táplálékot keressenek nem szűnt meg. Ezt azt jelenti, hogy ennivalóért könyörögnek.

A kutyák viszonylag egyszerű lények. Ha olyan viselkedést végre, amely jutalmazza, akkor a jövőben is meg fogják tenni. Egyes kutyák csak ülnek, és sóvárogva nézik a falatozó gazdáikat, míg mások nyafognak, amíg nem kapják meg, amit akarnak. Ha nem kapják meg akár ugathatnak, vagy felugorhatnak az asztalra, hogy közelebb kerüljenek a hőn áhított ételhez. Ha adunk neki az ennivalónkból, vagy megsimogatjuk, amikor az ilyen dolgokat csinál, jutalmazzuk a viselkedését, így máskor is megteszi majd.

Betegségek a háttérben

Az éhséget és az evés utáni jóllakottság érzését a központi idegrendszer szabályozza. A központi idegrendszer rendellenességei fokozott étvágyat (polifágia) okozhatnak, csakúgy, mint számos más tényezőt. Az étvágyváltozások nagyon gyakoriak sok betegségben és helyzetben, és az okok megállapítása összetett folyamat lehet. A felszívódási zavart okozó állapotok extra éhséget generálhatnak, hiszen a kutya szervezete nem tudja megfelelően hasznosítani az ételekben lévő tápanyagokat. Ezek az állapotokat legtöbbször egyéb tünetek, például hasmenés és/vagy hányás kísérik.  Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség gyakori a németjuhászkutyáknál, és az emésztéshez szükséges enzimek csökkenését okozza. Ennek eredményeként a táplálék átjuthat az emésztőrendszeren anélkül, hogy teljesen lebomlana, így nem tud felszívódni.  Más   egészségügyi problémák is kielégíthetetlen étvágyhoz vezethetnek. Ezek közé sorolható a cukorbetegség, a daganatok, a gyomor- és bélrendszeri problémák, valamint a Cushing-kór és pajzsmirigy-túlműködés.  Ha bármilyen betegségre gyanakszunk, vigyük el a kutyát állatorvoshoz!

A kunyerálás megelőzése

Ha a kutya fiatalon kerül hozzánk, érdemes már a kezdetektől fogva segíteni neki a jó szokások kialakításában. Így elkerülhetjük, hogy az ételért való könyörgés probléma legyen. Ennek soha ne adjunk neki ennivalót a tányérunkról. Fontos, hogy ezt mindenki betartsa a család, mert ha az akár egyszer is kap, a jövőben nehezebb lesz eltántorítani a kunyeráló viselkedésétől. Nem fogja megérteni a „csak most az egyszer” jelentést, ehelyett megtanulja, hogy a kitartását megjutalmazzuk, és végül a táplálék az övé lesz.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a kéregetésről?

Nem számít, mennyire hangosan ugat, nyafog vagy bámul ránk édesen, amikor eszünk, nem adjunk neki ételfalatkákat. Ha könyörgése soha nem jár sikerrel, végül feladja. Ez sok időt és türelmet igényel, de a következmény meghozza az eredményt.

Soha ne kiabáljunk az ételért könyörgő kutyával. Bármilyen figyelem, még a negatív figyelem is erősítheti ezt a magatartást. A kutyával való szemkontaktus is a figyelem egyik formája, amely jutalmazza azt a viselkedést, amelyet megszüntetni szeretnénk, szóval ne tegyük.

Ha kutyát a táplálék motiválja, akkor jó ötlet, ha az ő ételt használjuk fel arra, hogy elvonjuk a miénkről. Kevésbé valószínű, hogy könyörögni fog az eleségért, ha saját csemegéje vagy étele van, amivel elfoglalja magát, amíg a gazdája eszik. Közvetlenül azelőtt, hogy leülnénk az asztalhoz, etessük meg a kutyát, lehetőleg egy külön helyiségben. 

Néhány elszánt kutya felmászik az asztalra, hogy eltüntesse a maradékot a tányérról, amikor a gazdája nincs ott. Hogy ezt elkerüljük, étkezés után szedjük le az asztalt, és toljuk be a székeket az asztalra, hogy csökkentsük az állat érdeklődését.

Amikor a gazdi eszik, a kutya a saját, neki kijelölt helyen, például a kutyafekhelyen vagy a kennelben legyen. Tanítsuk meg neki az engedelmeskedést és ismertessük meg vele az ül, fekszik, marad vezényszavakat. Alkalmazzuk ezeket, ha mégsem akar a helyén maradni.

Ha az eledel rossz minőségű, a kutya folyton éhes lesz!

Ha észreveszi, hogy az állat nem fejezi be az étkezést, hanem ebédet vagy vacsora közben odajön hozzánk és kérem, hogy mikor jön étrendjén.    A   Mister Mix Dogs tartósítószer- és adalékmentes eledelei   egyedülálló módon, hidegen sajtolással készülnek, így tápértékük jóval magasabb, mint a főzött termékek. Rendkívül gondosan válogatott, a biológiai értékeket képviselő tápanyagról van Az összetevők hidegen sajtolása lehetővé teszi, hogy az eledel jobban megőrizze nyers jellegét, ami a kutya is értékeli. A magas hústartalom és az egészséges extra hozzávalók miatt a hidegen sajtolt granulátum értékes tápanyagokkal és energiával látja el a kutyát, ezen kívül nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat. A gyengéd recept biztosítja a vitaminok és ásványi anyagok tökéletes egyensúlyát, gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket, esszenciális zsírsavakat, prebiotikus rostokat, algákat és különféle élesztősejtfal-kivonatokat is magába foglal.

Forrás:

https://www.zoetispetcare.com/blog/article/dog-begging-for-food

Fotó: freestocks.org

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.