Mit jelent a tavasz a kutya számára?

kutya-tavasszal

A tavasz sokunk kedvenc évszaka. Melegedik az idő és hosszabbodnak a nappalok. Azonban nem csak mi, emberek érezzük magunkat másképp ilyenkor, hanem a kedvenceink is.

A szép idő lehetőség jelent a nagyobb sétákra, de a tavasz olyan veszélyeket is visszahoz, amelyeknek a kutyánk nem volt kitéve a téli időszakban. Ennek a cikknek az a célja, hogy hasznos információkkal szolgáljon, így biztonságosan élvezhetjük a tavaszt négylábú barátunkkal.

Hogyan hat a tavasz a kutyára?

Ahogy mi emberek hajlamosak vagyunk izgatottabbnak érezni magunkat ebben az évszakban, úgy a kutyák is. Amikor az idő kezd melegedni, hirtelen energikusabbnak és játékosabbnak tűnhetnek, mint a hidegebb hónapokban. Ez teljesen normális viselkedés, és annak a jele, hogy kutya izgatottan várja, hogy több időt tölthet szabadban. A kutatások kimutatták, hogy a kutyák kevesebb melatonint termelnek, amikor napsütéses idő van. A melatonin álmossá tesz bennünket, így a tavasszal és nyáron megnövekedett energiájuk nemcsak a külső ingereknek, hanem a biológiának köszönhető.

Illatok

A tavasz egy sor új és érdekes illatot kínál kedvencünknek, például virágzó fákat, melyek virágport bocsátanak ki a. A téli hibernációból ébredő kis állatok is sokféle szagot hagynak maguk után, és ezek a szezonális változások időnként érzékszervi túlterhelést okozhatnak a kutyák számára. Ilyenkor könnyen elterelődik a figyelmük, és nem mindig engedelmeskednek. Tul a tavasz gyakran fokozza a kutya természetes vadászösztönét. Ha parkban vagy erdőben sétálunk vele, nagyon nehéz lehet rávenni, hogy ne szaladjon el, amikor valamilyen prédát észlel. A séták során mindig legyen nálunk a kedvenc jutalomfalatjából, ami tökéletes elvonni az egyéb, számára izgalmas dolgokról.

Tavasszal elolvad a hó. Egy csomó minden kerül elő alóla, amit az emberek a tél folyamán eldobáltak, beleértve a különféle ételeket és a szemetet, amit a kutya szívesen elfogyaszt. Ezek súlyosan megbetegíthetik őt. Ennek megelőzése is segít a zsebünkben tartott jutalomfalatot, ami elvonja a többi „nassolnivalóról”.

Fokozott szorongás vagy nyugtalanság

Míg sok kutya tavasszal energikusabbá válik, néhányan fokozottan szorongást vagy nyugtalanságot érezhetnek. Ennek számos oka lehet, a napi rutinban bekövetkezett változásokat, a szezonális allergiát vagy az egész télen át tartó bezártság miatti stresszt. Ha kedvencünkön a szorongás vagy nyugtalanság jeleit észleljük, például túlzott ugatást, fontos, hogy a lehető leghamarabb orvosoljuk a problémát, hogy nyugodtabbnak érezhesse magát. Kérje az állatorvos vagy kutyaviselkedés szakértő segítségét.

Allergia

Szezonális vagy környezeti allergia az olyan anyagok miatt alakul ki, amelyek a lakásunkban, a kertben és bárhol másutt megtalálhatók. Ezek az allergének belélegezhetők, akárcsak a virágpor, valamint felszívódhatnak a bőrön keresztül, amikor kutya hozzájuk ér. A pollenek, a növényi rostok, a poratkák és a penészspórák mind-mind közéjük sorolhatók. A legtöbb esetben ezek az allergiák szezonálisak, ezért csak az év bizonyos időszakaiban észlelheti, hogy kedvencünk viszket, estéje a lábát, nyaldossa az ágyékát vagy oldalát, mancsát a pofájához dörzsöli és fülgyulladása lesz. Légzési nehézségek ugyancsak előfordulhatnak.

Ha a fű vagy a virágpor a probléma, a hetente végzett fürdetés megkönnyíteni a viszketést és eltávolítani a környezeti allergéneket és a pollent a kutya bőréről. Beszéljük meg állatorvosával, hogy melyik samponok a legjobbak, mivel a nem megfelelő termékkel gyakori fürdés inkább káros, mint jó. Mivel anyagokat, mint például az allergéneket nem lehet eltávolítani a környezetből, szükség lehet a gyógyszeres kezelésre, vagy bizonyos körülmények között bizonyos körülmények között. Azonban soha ne adjunk a kutyának anélkül, hogy gyógyszert, hogy először ne beszélnénk az állatorvossal.

Megnövekedett étvágy

Ahogy melegszik az idő, a kutya anyagcseréje felgyorsulhat. A szabadban töltött idő megnövekedett étvágyhoz vezethet, ezért győződjünk meg arról, hogy az állat elegendő ételt kap. Ha attól tartunk, hogy túl sokat eszik, próbáljuk meg több kisebb adagra osztani a napi élelmét, ne egyszer vagy kétszer etessük. De mennyit kell ennie egy kutyának naponta? Az igazság az, hogy nincs egy mindenki számára egységes válasz. Számos szempontot kell figyelembe venni az ideális ételadag eldöntése kapcsán. Ez olyan tényezőktől is függ, mint az ételek fajtája, a testsúly és a testmozgás mennyisége. A kevésbé aktív kutyáknak kevesebb zsírra van szükségük, míg a nagyon aktív kölyköknek több kalóriára. Ha hízik, vagy fogy, változtassunk az adagok méretén. Feltétlenül beszéljük meg ezeket a változtatásokat az állatorvossal, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a kutyának nincsenek olyan alapbetegségei, amelyek a testsúlyingadozást okozzák.

Vedlés

Ahogy hosszabbodnak a nappalok, a kutyák elkezdik levetni téli bundájukat, hogy felkészüljenek a melegebb időre. Ez a folyamat bizonyos fajtáknál jobban észrevehető, és általában annak a jele, hogy kutya teste alkalmazkodik a szezonális változásokhoz. Segítsünk neki, hogy a szőre rendben legyen. Ruházzunk be egy jó minőségű szőreltávolító kefébe, vagy vigyük kutyakozmetikushoz, aki megnyírja a bundáját.

Szaporodási vágy

A tavasz a kutyában is felkelti a szaporodási vágyat. Ha nem sterilizálták, előfordulhat, hogy nyugtalanul viselkedik, be van zsongva, és ha megteheti elkóborol. Ügyeljünk rá, hogy az állat ne tudjon a kertből kiszökni, és fárasszuk le testmozgással, hogy kevésbé érdeklődjön a többi kutya iránt. Ne eledjük, hogy egyedül az ivartalanítás nyújthat végérvényes megoldást erre a problémára, amellyel a kutya élettartama is lényegesen növelhető.

Mérgező növények

A tavasz a kertészkedés visszatérését is jelenti. Sok különböző növény található a kertekben, amelyek megbetegíthetik kutyát. Ezek egy része mérgező, míg mások csak enyhe hasfájást okozhatnak. Ha van saját kertünk, olyan növényeket válasszon, amelyek biztonságosak a kutyák számára. Amikor sétálni indulunk, tartsuk távol a jácintoktól, tulipánoktól, nárciszoktól és liliomoktól. Bizonyos típusú műtrágyák és talajtakarók is mérgezőek a kutyák számára, ezért ügyeljünk arra, hogy ne kotorásszon a növényágyásokban, és a kertészkedéshez használt kellékeinket is zárjuk el a fészerbe vagy a garázsba.

Élősködők

Tavasszal nő a kullancsok és bolhák aktivitása. Mivel a kutyája sokkal több időt töltött a szabadban, nagyobb a fertőzés kockázata. Kezdjük el rendszeresen ellenőrizni a kutya bund – sokkal könnyebb megelőzni a problémát, mint megbirkózni egy nagyobb bolhafertőzéssel vagy egy kullancs által terjesztett betegséggel. A kullancsok bárhol megtalálhatók a kutya bundáján, de általában a fej körül, a füleken, a nyakon, a mellkason és a mellső lábakon bújnak meg. A kullancsok számos olyan betegséget terjeszthetnek, amelyek mind a kutyákra, mind az emberekre veszélyesek, beleértve a Lyme-kórt is. Beszéljünk az állatorvossal parazitaellenes gyógyszerekről, és az is, hogy a kutya oltásai naprakészek-e.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.