Pollenallergia kutyáknál

Mindannyian szeretjük a tavaszt, de a vele járó pollenallergiát már kevésbé, amitől a házi kedvenceink ugyanúgy szenvedhetnek. Elmagyarázzuk, mire kell figyelni, ha a kutyánk érzékeny a környezeti allergénekre.

Ha a kutyánk a szokásosnál gyakrabban vakarja, harapja vagy nyalja magát, és ezek a tünetek nyilvánvalóbbak a melegebb idő beköszönte óta, nagy valószínűséggel pollenallergiája van.

Bármilyen kutyafajta szenvedhet környezeti allergiától, és lehetséges a kutyapollenallergia is. Legtöbbször a cédrus-, kőris- és tölgyfa és parlagfű pollenjei váltják ki, de egyéb növények is felelőssé tehetők érte. Bizonyos fajták azonban – például a boxer, labrador, bostoni terrier, golden retriever, dalmata, skót terrier és shih-tzu – hajlamosabbak rá. A pollen csak egy a környezeti allergének közül, amely allergiás tüneteket válthat ki a kutyáknál. A por, a penész, a poratkák, a bolhák és a macskaszőr szintén allergiás tüneteket eredményezhetnek. A legtöbb kutyánál 1-3 éves kor között diagnosztizálják az allergiát, amely az egyik leggyakoribb oka az állatorvosnál tett látogatásnak.

Pollenallergia tünetei háziállatoknál

Bár az allergia oka a háziállatoknál ugyanaz, mint az embereknél, a tünetek kissé eltérőek lehetnek. Ha allergéneknek vannak kitéve, az emberek kiütéseket és csalánkiütést tapasztalhatnak. Ez a kutyáknál is előfordulhat. Csalánkiütés a bőrön bárhol kialakulhat, bár könnyebben észlelhető a ritka szőrű területeken, például a hason és a hónaljban. Gyakran jelenik meg a fejen, az arcon vagy a lábak oldalán is.

A vörös, duzzadt szemek az allergia gyakori velejárói embereknél. Bár a kutyáknál ritkább, náluk is előfordulhat. A szem körüli szőrhullás egy másik jel, amelyre figyelni kell. Az egyik vagy mindkét szem érintett lehet.

A viszketés az allergia legtöbbször megjelenő tünete. A környezeti allergiás kutyák gyakran túlzottan vakaróznak, a mancsukat a szemükhöz és fülükhöz dörzsölik, a testüket pedig a bútorokhoz vagy a szőnyeghez, hogy enyhítsék a viszketést. Ez sok esetben vezet másodlagos fertőzéshez, mivel az állandó vakarózás felsérti a bőrt, utat nyitva a kórokozóknak.

A kutyák gyakran nyalják vagy rágják a mancsukat, a hónaljukat és a belső combjukat, amitől bőrük kipirosodik és begyullad, így megnő a bakteriális és gombás felülfertőződés kockázata.

Bár a légúti tünetek nem gyakoriak, az allergiás kutyák akár 15 százalékánál jelentkezhet orrnyálkahártya-gyulladás, úgynevezett rhinitis, amely tüsszögéshez, orrfolyáshoz és ziháló légzéshez vezethet.

Az allergia krónikus fülfertőzést okozhat. Ha kedvencünk gyakran tartja ferdén a fejét, vagy sokszor vakargatja a fülét, az erre utalhat. Ha a fülfertőzést nem kezelik rövid időn belül, láz, étvágytalanság és fáradtság jelentkezhet.

Pollenallergia kezelése kutyáknál

A pollenallergia kezelése gyakran sok próbálkozást igényel, mielőtt megtalálnánk a megfelelő gyógymódot. A legtöbb kutyának élethosszig tartó terápiára van szüksége, mivel ez az állapot nem gyógyítható.
A viszketés elleni spray-k és egyéb helyi kezelések átmeneti enyhülést nyújthatnak, de ne feledjük, hogy háziállatoknak készült termékeket használjunk, ne emberek számára kifejlesztetteket.

A hetente végzett fürdetés segíthet enyhíteni a viszketést és eltávolítani a környezeti allergéneket és a pollent a kutya bőréről. Beszéljük meg az állatorvossal, hogy mely samponok a legjobbak, mivel a nem megfelelő termékkel történő gyakori fürdés inkább káros, mint jó.

Az állatorvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel, beleértve az antihisztaminokat és a kortikoszteroidokat, hogy a kutya megszabaduljon a pollenallergia tüneteitől. 

Egyes kutyáknak antibiotikumot vagy gombaellenes szereket kell szedniük a másodlagos fertőzések miatt.

Megelőzhető a pollenallergia?

Lehetetlen megakadályozni, hogy a kutya környezeti allergéneknek, például pollennek legyen kitéve, de vannak stratégiák az allergiás reakciók kockázatának csökkentésére:

Azokon a napokon, amikor nagyon magas a pollenkoncentráció, lehetőleg tartsuk bent a kutyát, hogy csökkentsük az allergéneknek való kitettségét.

A hetente legalább egyszeri porszívózás, az ablakok és ajtók zárva tartása bevált stratégiák a beltéri levegő minőségének javítására, és csökkenthetik az allergének számát a lakásban. A HEPA szűrővel ellátott légtisztítók használata szintén segíthet csökkenteni a levegőben lévő allergének mennyiségét.

A probiotikumok megelőzik a húgyúti fertőzéseket, továbbá csökkenti az allergiás reakciókat a bélpermeabilitás csökkentésével és a gyulladás gátlásával. A probiotikus baktériumok rövid láncú zsírsavakat állítanak elő, amelyek akadályozzák a káros baktériumok szaporodását. Ezeket az előnyöket a kutyák is ugyanúgy élvezhetik. 

Extrudátum helyett érdemes olyan hidegen sajtolt takarmányt adni a kutyának, amely omega-3 és omega -6 zsírsavakat is tartalmaz. Mindkettő gyulladáscsökkentő hatású, emellett fokozzák az immunrendszer működését. Jótékonyan hatnak a bőrre és a szőrzetre, így a vakarózás miatt kisebesedett bőr is gyorsabban gyógyul.

 

Forrás:

https://www.petsbest.com/blog/dog-pollen-allergy

Fotó: https://www.pexels.com/ (Mariana Serban)

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.