Ízületi gyulladással küzd a kutyája? Ezt tegye vele télen!

kutya-telen2

A tél sok örömöt tartogat, de néhány ember számára gyakrabban jelentkező ízületi fájdalmat jelent. Sajnos vonatkozik a kutyákra is. Tudja meg, hogyan tehet kedvencével jót a hideg hónapokban, ha gondok vannak az ízületeivel.

Ízületi gyulladás kutyáknál

A kutyák ízületi gyulladása – degeneratív ízületi betegség vagy osteoarthritis – általában sok év alatt alakul ki. Ahogy négylábú társunk öregszik, az ízületeiben lévő porcok lebomlanak, így a csontfelszínek egymáshoz dörzsölődnek. Ez duzzanatot, gyulladást és fájdalmat okoz. Sajnos az ízületi gyulladás progressszív, vagyis idővel rosszabb. Sok gazdi azt gondolja, hogy az idősödő kutyák betegsége, pedig a fiatalabb háziállatoknál is jelentkezhet. A kutatások azt mutatják, hogy minden ötödik 7 évesnél idősebb kutyának van ízületi gyulladása.

A hideg időjárás hatással van a kutya ízületeire

Úgy gondolják, hogy néhány tényező hozzájárulhat a téli ízületi fájdalomhoz. Ezek az alábbiak:

  • Az ízületi folyadék besűrűsödik a hideg hatására, ami ízületi merevséghez vezethet.
  • Télen a légnyomás csökken. Ennek eredményeként a szövetek megduzzadhatnak, ami nyomhatja az ízületeket és fájdalmat okoz.
  • Az emberek és az állatok télen kisebbek, ami elősegíti az ízületi merevséget és fájdalmat .

Az ízületi gyulladás súlyosbodásának jelei a kutyánál a következők:

  • Csökken az aktivitási szintje (nem hajlandó sétálni vagy játszani)
  • Sántít a járás közben
  • Több időt igényel számára felállni fekvő helyzetből
  • Nehezen száll be az autóba
  • A normálisnál normálisan tartja fejét vagy a farkát
  • A fájdalmas területeket rágja, nyalogatja vagy harapdálja
  • Vonakodik felmenni a lépcsőn, felugrani az ágyra
  • Kinyújtott hátsó lábakkal ül

Ízületi gyulladással küzdő kutya gondozása télen

Az alábbi tippek közül sok egész évben használható, nemcsak télen:

Az elhízás növeli a kutya ízületeire nehezedő nyomást. A testtömeg szabályozása csökkentheti a kutya ízületeinek terhelését, mérsékli a fájdalmat és lelassítja az ízületi gyulladás progresszióját. Ha továbbra sem vagyunk biztosak a táplálék mennyiségében, az állatorvos tanácsot adhat. A kutya súlya, általános egészségi állapota és energiaszintje alapján szakember határozza meg a napi ajánlott kalóriamennyiséget.

kutya-telen1

Kedvencünk mozgásban szintén fontos az ízületi gyulladás fájdalmak enyhítésében, de ez gyakran kihívást jelent a téli hónapokban. A hó és az extrém hideg különösen zavaró lehet az osteoarthritises kutyák számára, de szerencsére többféle beltéri tevékenységet végezhetünk télen, például bújócskázhatunk. Sok kutya örömmel játssza ezt a játékot.

A kutya által ismert parancsok gyakorlása vagy új trükkök megtanítása szintén jó példák arra, hogy milyen tevékenységeket végezhetünk a lakásban.

Látogassuk meg a kutyás barátainkat, ha kedvencünk szívesen játszik más négylábúakkal. Miközben a kutyákat szórakoztatják, mi is beszélgethetünk egy kicsit.

Komfortosítsuk a lakást

Ha kedvencünket melegen és kényelmesen tartjuk a téli hónapokban, az enyhíteni a kellemetlenségeket. Hozzunk létre egy meleg, hangulatos és kényelmes helyet a számára, ahol pihenhet.

Érdemes megfontolni egy fűthető fekhely beszerzését. Bebizonyosodott, hogy a meleg helyen való alvás jót tesz az ízületi gyulladásban szenvedő idős állatok számára. A kutyák más sem tudnak olyan jól szabályozni testhőmérsékletüket, mint az embereket, ezért meleg alvóhelyre van szükségük.

A speciális felszerelések, például rámpák speciális házi bútorokat a magasabb bútorokra való feljutásban, hogy tévedjünk, hogy meleg helyen feküdhessenek a hideg padló helyett.

Legyen a kutya számára könnyen hozzáférhető élelmiszer és víz. Ne kényszerítse, hogy fel-le menjen a lépcsőn, hogy elérje a tálkáját.  

A kutyáknak ki kell menniük a szabadba, hogy végrehessék a dolgukat, és ez nehezebb lehet télen. Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák könnyebben megcsúszhatnak, ezért takarítsuk el a jeget és a havat a felhajtókon és a kerítés körül, hogy könnyebben közlekedhessenek.

Ízületvédő táplálékkiegészítők

A táplálékkiegészítők  közül a glükozamint, a kondroitin-szulfátot, valamint az omega-3 zsírsavak hatékonyak. Az omega-3 zsírsavak kiváló antioxidánsok, enyhítik az ízületeinek gyulladását. Számos készítmény, amely ezeket a kutyák táplálkozását, valamint más nyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, a számára ízletes. Mister Mix Iperartoflex Dogs -t úgy tervezték, hogy az alapvető tápba a megfelelő ízületi mozgékonyság kialakításához, támogatásához és megújításához fontos elemek kerüljenek. A cápaporc segít a csontritkulás megelőzésében. A mukopoliszacharid jellegű komplex bőségesen fehérjét és nem protein jellegű anyagokat, denaturált kollagént és glükózaminoglikot tartalmaznak, amelyek között megtalálható a glükózamin kondroitin-szulfát is. A zöldkagyló és az omega-3 zsírsavval kiegészített indiai tömjénfakivonat ízületi gyulladás csökkentő hatású. A kén és hosszan felszívódó C-vitamint kap a kollagén képződéshez. Mister Mix Iper Effe Dogs  egy tökéletes természetes termék, amely az alapvető tápba többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak gazdag forrását juttatja (alfa-linolénsav eikozapentaénsav, dokozahexaénsav). Ezek a szervezet nem képes előállítani, így a táplálékkal együtt szükséges a bevitelük. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.