Kutyatartás a hideg hónapokban: hogyan gondoskodjunk megfelelően kedvenceinkről?

kutya-hidegben

Bár hűséges társaink meleg bundával és kemény talppárnákkal rendelkeznek, ők is sebezhetőek, ha beköszönt a hideg. A legtöbb kutya elviseli a zordabb időjárást, de külön odafigyelést és törődést igényel, hogy megóvjuk őket a hipotermiától. Az étrendjükre szintén fordítsunk különös gondot, hiszen a szervezetükre ilyenkor másra van szüksége, mint tavasszal és nyáron.

Sok kutyatulajdonos él abban a tévhitben, hogy mivel kedvencének szőrzete van, jobban bírja a hideget, mint az embereket. Ez nem így van. Hozzánk hasonlóan ezeket a bundás lényeket is megviseli a hideg időjárás, ezért az őszi-téli hónapokban fokozott törődésre van szükségük.

Ha túl hideg van, kedvencünk számára sem megfelelő a kinti hőmérséklet

Még akkor is, ha kutyánk az ideje nagy részét a szabadban tölti a melegebb hónapokban, télen vigyük be a lakásba. Az emberekhez hasonlóan a nagyon fiatal és az idős kutyák is nehezen szabályozzák a testhőmérsékletüket, így szélsőségesebben reagálnak az időjárás változásaira. Könnyű észrevenni, ha az állat fázik, ő is remeg, és meleg helyet keres, mint mi.

Egyes kutyák vastag szőrrel vannak megáldva, amely melegen tartja őket. Az olyan fajták, mint a husky, németjuhász és bernáthegyi könnyebben viselik a hideget, de a vékonyabb szőrű kutyáknak, mint például a csivaváknak vagy az agároknak előnyös lehet egy kényelmes pulóver vagy kabát. Ez lehetőleg a nyaktól a farok tövéig érjen, és a hasat is védje. De ne feledjük, hogy még ezek sem akadályozzák meg a füleket, a lábak vagy a farok fagyását, szóval nem hagyjuk kint a rövid szőrű állatot túl sokáig a zord időben.

Bár a legjobb, ha a kutya télen bent lakik, ha mégis a saját helyén tölti a fontos, hogy a kutyaólnak jól szigeteltnek kell lennie, és nem huzatosnak. Sokan azt gondolják, hogy bolyhos takaró vagy törölköző legjobb módja annak, hogy kutyát a házában melegen tartsa, de ez nem így van. Ha az állat takarója nedves lesz, megfagyhat, ezért a kutyaólat jobb szalmával vagy szénával kibélelni.

Ha a házban tartjuk, ne engedjük, hogy a kutya a hideg padlón aludjon télen. A megfelelő alom kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a teste kellő hőmérsékletű maradjon. Gondoskodjunk meleg takaróról, vagy fűtött állatágyról, ideálisak az öreg, vagy ízületi problémákkal küzdő négylábúak számára. Ha az ágya a fűtőtest vagy a kályha előtt van, nem hagyjuk felügyelet nélkül, nehogy megégesse magát.

Hogyan sétáltassuk?

Ha a kutyánk nem kedveli a hideget, próbáljunk meg délelőtt vagy a kora délutáni órákban sétálni vele, kicsit melegebb, mint reggel vagy este. Ha azt észleli észre, hogy nyüszít, didereg vagy idegesnek látszik, és úgy, hogy meleg helyet keres, ahol elbújhat, ideje bevinni. A hosszú szőrű kutyák talppárnái között vágjuk rövidebbre a szőrt, ami megnehezíti a jégdarabok, sókristályok vagy jégoldószerek megtapadását. Ellenben nem távolítsuk el a mancsokon növekvő szőrzetet. A hosszú körmök a lábujjakat távolabb húzzák, amikor kedvencünk sétál, ami lehetőséget biztosít a hó- és a jéghalmozódásnak. Ápoljuk rendszeresen szőrös barátunk körmeit. A járdákra szórt szó is megégetheti a kutya talppárnáit, és mérgező lehet, ezért sétálás után mossuk meg mancsát, hogy eltávolítsuk róla. A kutyacipők alkalmasak a mancsok védelmére , de nem mindegyik állat viseli el magán.

Mit egyen a kutya a hideg hónapokban?

Ha lehűl az idő, sok kutyatulajdonos nem szívesen viszi ki kedvencét olyan hosszú sétákra, mint tavasszal és nyáron. Ha a kutya kevesebb mozgást végez, nem fog annyi kalóriát elégetni, és ennek következtében kevesebb étellel kell etetnünk. Ha azt akarjuk, hogy ne hízzon el, kicsit kevesebbet adjunk neki enni. Más a helyzet a kint tartott, vagy a szabadban jelentős idő töltő kutyákkal, akinek ilyenkor több élelemre van szükségük. Mister Mix Iper Energetico Powder Dogs  energia- és erőnövelő, valamint a téli hónapokban ajánlott. A biológiai értékes magas, a javasolt hosszabb és intenzív fizikai igénybevétel során, különösen hideg környezetben. Alkalmas az erőnlét megújítására a legyengült és az étvágytalanságban szenvedő kutyáknál, mivel a zsírtartalma magas. Szintén javasolt a   Mister Mix Sport Volare Maxi Dogs , amely nagyobb mennyiségben, a biológiai értékű magas tápláló fehérjéket, glikémiás indexü szénhidrátokat, és közepes ú zsírsavakat tartalmaz, így kellő energiát szolgáltat. Mister Mix Speciale Seguita Maxi Dogs  magas biológiai értékű takarmány az őszi-téli időszakra, és rendkívül nagy energiaigényű kutyáknak fejlődtek ki. Mister Mix Sport Resistenza Maxi Dogs  biztosítja az energiadús tápanyagbevitelt, mindezt jó minőségű és nagyobb mennyiségű szénhidrátokból, olajokból és zsírokból fedezi.

A kutyák gyorsan kiszáradhatnak télen, mint nyáron. Bár sok kutya eszik havat, ez nem helyettesíti megfelelően a friss vizet. Ha a kutyánk kinti kennelben él, rendszeresen ellenőrizzük a vizesedényt, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nem fagyott-e be a víz.

Hasznosak lehetnek a táplálékkiegészítők

A hideg időjárás gyakran súlyosbítja a kutyák egészségügyi problémáit, különösen az ízületi gyulladást. Ha még nem adtunk az idős kedvencünknek táplálékkiegészítőt azületek védelmére, vagy az ízületi gyulladás okozta kellemetlenségek enyhítésére, érdemes megfontolni. Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is fogékonyabbak a betegségekre a hideg időben, többek közt a megfázásra. Az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben elhelyezkedő bélflórában található. Az immunrendszer akkor működik hatékonyan, ha a probiotikus baktériumok minél nagyobb mennyiségben képviseltetik magukat. Előrelátó gazdaként, a probiotikumok segítségével gondoskodhatunk kedvencünk immunrendszerének védelméről.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.